Γενς Στόλτενμπεργκ: «Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί»

Λίγες ημέρες  προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, , ο  ΓΓ του ΝΑΤΟ ήδη έδωσε το σύνθημα για τον δεύτερο χρόνο του πολέμου, χωρίς καμία ένδειξη ότι η Συμμαχία ή οι ΗΠΑ προτίθενται να κάνουν το οτιδήποτε για τον τερματισμό του πολέμου.

Αντίθετα ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι όσο περισσότερα όπλα πάρει το Κίεβο, τόσο περισσότερες ζωές θα… σωθούν.

«Η πραγματικότητα είναι ότι βλέπουμε ήδη την έναρξη μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της αυριανής συνάντησης των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

 

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν προετοιμάζεται για ειρήνη», αντίθετα ξεκινά νέες επιθέσεις.

Όπως επισημαίνει ο Στόλτενμπεργκ, «το ΝΑΤΟ θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί» και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι βρίσκονται σε «έναν αγώνα επιμελητείας και εφοδιασμού» με τη Ρωσία.

«Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Η ταχύτητα θα σώσει ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

 

Συνέχισε επίσης υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει «χιλιάδες και θα στείλει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα», παράλληλα όμως αποδέχεται το «πολύ υψηλό ποσοστό απωλειών» και αφού έχει «μεγάλες απώλειες», αλλά ασκεί πίεση στους Ουκρανούς.

 

«Αυτό που λείπει από τη Ρωσία σε ποιότητα, προσπαθούν να το αντισταθμίσουν σε ποσότητα», τόνισε κάτι που όπως είπε δείχνει πόσο επείγον είναι για τη Δύση να προμηθεύσει στην Ουκρανία με ακόμη περισσότερα όπλα.

«Όσο πιο γρήγορα μπορεί το Κίεβο να εφοδιαστεί με όπλα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και καύσιμα, τόσο περισσότερες ζωές μπορούν να σωθούν» κατέληξε, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες ζωές μιλά ούτε πως θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει  δύναμη σχεδόν 2.000 αρμάτων μάχης και 300.000 στρατιωτών για μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία με στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιεί αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Κιέβου,.

Την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας αναμένεται να ενισχύσουν και χιλιάδες τεθωρακισμένα, συστοιχίες πυροβολικού καθώς και εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η νέα επίθεση αναμένεται να συμπέσει με την πρώτη επέτειο της επέμβασης  της  24ης  Φεβρουαρίου του 2022.

Κι ενώ εντείνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επί μακρόν αναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει και θα κλιμακωθεί καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής.

 

«Αναμένεται μεγάλη εισβολή»

«Περιμένουμε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μια νέα, τεράστια εισβολή», δήλωσε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο Foreign Polcy.

Η υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει τώρα πάνω από 300.000 στρατιώτες εντός της χώρας, σχεδόν διπλάσιος αριθμός εκείνων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν την έναρξη του πολέμου, πρόσθεσε ο αξιωματικ ός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »