Οι ανησυχίες για τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ αυξάνονται καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν
Δεν είναι λίγοι αυτοί, που στην Ουάσιγκτον εκφράζουν την ανησυχία τους για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και τονίζουν, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο Αφγανιστάν και την περιοχή, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ξαναγίνει καταφύγιο για τρομοκράτες.
Ανώτατος στρατηγός της Αμερικής δήλωσε την Κυριακή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν τώρα να αντιμετωπίσουν αύξηση των τρομοκρατικών απειλών από το Αφγανιστάν που διοικείται από τους Ταλιμπάν. Αυτή η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών, που είναι επιφορτισμένες με την πρόβλεψη αυτών των απειλών, αντιμετωπίζουν νέα ερωτήματα μετά την κατάρρευση του αφγανικού στρατού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με συγκλονιστική ταχύτητα.
Λιγότερο από μία εβδομάδα, αφότου η στρατιωτική εκτίμηση προέβλεπε ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να καταληφθεί από αντάρτες σε 30 ημέρες, ο κόσμος την Κυριακή παρακολούθησε εκπληκτικές σκηνές των Ταλιμπάν μαχητών, που στέκονταν στο γραφείο του Αφγανού προέδρου και πλήθη Αφγανών και ξένων, που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα για να ξεφύγουν από τη χώρα.
Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος των αρχηγών των επιτελείων, δήλωσε στους γερουσιαστές σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να αλλάξουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, σχετικά, με τον ρυθμό των τρομοκρατικών ομάδων που ανασυντάσσονται στο Αφγανιστάν.
Τον Ιούνιο, κορυφαίοι ηγέτες του Πενταγώνου δήλωσαν ότι μια εξτρεμιστική ομάδα όπως η Αλ Κάιντα, μπορεί να είναι σε θέση να αναγεννηθεί στο Αφγανιστάν και να αποτελέσει απειλή για την Αμερική, εντός δύο ετών από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Δύο δεκαετίες μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, επειδή οι Ταλιμπάν φιλοξενούσαν ηγέτες της Αλ Κάιντα, οι ειδικοί λένε ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα παραμένουν ευθυγραμμισμένοι με άλλες βίαιες ομάδες αφού τους παρέχεται ασφαλές καταφύγιο υπό το νέο καθεστώς.
Με βάση την εξελισσόμενη κατάσταση, οι αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, μπορεί να είναι σε θέση να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και γερουσιαστές – ανάμεσά τους ο Μίλεϊ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν – ανέφεραν, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για τη διαμόρφωση ενός νέου χρονοδιαγράμματος με βάση τις εξελισσόμενες απειλές.
Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, απέρριψαν την κριτική για την αποτυχία των οργανισμών, να προβλέψουν πόσο γρήγορα θα μπορούσε να πέσει η Καμπούλ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε, ότι «η ταχεία κατάληψη των Ταλιμπάν ήταν πάντα μια πιθανότητα», προσθέτοντας: « οι Ταλιμπάν προχώρησαν, επειδή τελικά συνάντησαν μικρή αντίσταση. Είμασταν πάντα με τα μάτια ανοιχτά και ξέραμε, ότι αυτό ήταν δυνατό να γίνει κάτω από συνθήκες και τακτικές που θα επικρατούσαν στο έδαφος του Αφγανιστάν».
Αλλά αυτή η εξέλιξη, εκθέτει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου της 8ης Ιουλίου, είχε πεί ότι «η πιθανότητα οι Ταλιμπάν να καταλάβουν τα πάντα και να κατακτήσουν ολόκληρη τη χώρα είναι πολύ απίθανη».
Ένα λάθος που εντοπίζουν οι Αξιωματούχοι, είναι η μειωμένη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν – έως 2.500 στρατιώτες στο τέλος της θητείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – μπορεί να εμπόδισε τις προσπάθειες άντλησης πληροφοριών στο Αφγανιστάν. Ο συνταξιούχος αντιστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας μέχρι τον Οκτώβριο, είπε ότι έχοντας λιγότερους Αμερικανούς ενσωματωμένους στις αφγανικές δυνάμεις, σήμαινε ότι υπήρχε λιγότερη εικόνα για το πώς θα αποδώσουν αυτές οι δυνάμεις.
“Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να μετρήσεις το ηθικό σε επίπεδο μονάδας, επειδή απλά δεν είσαι πια εκεί”, είπε ο Ashley. «Και δεν θα εκπλαγώ, αν οι Αφγανοί ηγέτες μας λένε μόνο αυτό που θέλουμε να ακούσουμε ούτως ή άλλως».
Η παρακολούθηση των τρομοκρατικών απειλών στο Αφγανιστάν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών στο Αφγανιστάν, συνεργάζονται παράλληλα με τα στρατεύματα. Χωρίς την ίδια στρατιωτική παρουσία, οι κατάσκοποι είναι πολύ περιορισμένοι σε ό, τι μπορούν να συλλέξουν για το ηθικό των αφγανικών στρατευμάτων ή την υποστήριξη των Ταλιμπάν.
“Εάν φύγουν, πράγμα που έκαναν, αυτό σημαίνει ότι θα φύγουμε και εμείς”, δήλωσε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, ο οποίος είχε αρκετούς ρόλους που σχετίζονται με το Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια 26 ετών καριέρας στη CIA. «Και αυτό σίγουρα επηρεάζει το αποτύπωμα συλλογής πληροφοριών μας».
Ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ Κρις Μέρφι, μέλος των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι αποχωρήσεις, «η προσοχή μας θα στραφεί» προς τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αντιτρομοκρατική. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν, ότι έχουν την ικανότητα, να παρακολουθούν αν η Αλ Κάιντα ανασυγκροτείται εκεί, είπε σε συνέντευξή του.
“Οι Ταλιμπάν έχουν πολλούς λόγους, για να τιμήσουν τη συμφωνία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να κρατήσουν την Αλ Κάιντα μακριά. Και η αποστολή μας, τώρα είναι να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια θέση, όπου μπορούμε να παρακολουθούμε και να επαληθεύουμε αυτή τη δέσμευση”, είπε.
Πάντως ο ΟΗΕ επί του παρόντος, δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν και θα συνεχίσει να παραμένει, παρά την κλιμάκωση του πολέμου.
Τέλος τις ίδιες ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν, εκφράζει και ο Βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της στο Αφγανιστάν και την περιοχή, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ξαναγίνει καταφύγιο για τρομοκράτες.
«Αυτό που κάναμε ήταν σωστό και άξιζε τον κόπο, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μην απομακρυνθούμε από το Αφγανιστάν. Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μια χώρα που εμπλέκεται βαθιά στο στρατηγικό μέλλον της περιοχής, πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, για να διασφαλίσουμε ότι η αφγανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει εστία τρομοκρατίας». δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την Παρασκευή.