Μια σειρά από κράτη έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν περιοριστικά μέτρα κατά των Κινέζων τουριστών
Με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο να σημαίνουν εκ νέου συναγερμό για την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ενόψει και της απελευθέρωσης των ταξιδιών για τους Κινέζους, το Πεκίνο υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του πανδημικού κύματος που χτυπά την κινεζική επικράτεια, με τους επιστήμονες της να είναι έτοιμοι να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εντός της ημέρας.
Την ίδια στιγμή πάντως, πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.
Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού – πρόκειται για ένα μέτρο που εξετάζουν πολλά κράτη -, ενώ έχει ζητήσει από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, μέτρο που πάντως δεν είναι υποχρεωτικό.
Από σήμερα 3/1 και το Κατάρ θα απαιτεί από τους Κινέζους ταξιδιώτες να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους ενώ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.
Κίνα: Παράλογα και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο τα περιοριστικά μέτρα
Για παράλογα και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο περιοριστικά μέτρα κατά των Κινέζων ταξιδιωτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Mao Ning.
«Είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές.
Θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.
Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι, μοιράζουν εμβόλια
Και ενώ η μια χώρα μετά την άλλη υιοθετούν περιοριστικά μέτρα για τους Κινέζους επισκέπτες – κυρίως τη διεξαγωγή τεστ -, η ΕΕ έχει συγκαλέσει για αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων έτσι ώστε να υπάρξει μια «κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση».
Η κύρια ανησυχία εστιάζει στον κίνδυνο λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην Κίνα, να εμφανιστούν νέες παραλλάξεις του covid, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πανδημίας με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα, η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια κατά του covid με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου έχει έρθει σε επαφή με Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και εμβόλια για την αντιμετώπιση των παραλλάξεων του ιού.
Υποβαθμίζουν οι Κινέζοι, ενημερώνουν τον ΠΟΥ
Πάντως, οι Κινέζοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος κατηγορούνταν από τη Δύση για την υπερβολικά αυστηρή πολιτική της «zero covid», υποβαθμίζουν την ένταση του κύματος της επιδημίας, με πολλά δημοσιεύματα να επικαλούνται επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως πρόκειται για μια νόσο που έχει σχετικά ήπια συμπτώματα για τους περισσότερους ανθρώπους.
Μάλιστα Κινέζοι επιστήμονες αναμένεται εντός της ημέρας να ενημερώσουν τον ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα, τη στιγμή που υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα επίσημα στοιχεία όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους που δημοσιεύει το Πεκίνο.
Με τις κινεζικές αρχές να αναφέρουν καθημερινά έναν με δύο θανάτους λόγω του covid – σημειώνεται πως από την έναρξη της πανδημίας το 2019 το Πεκίνο κάνει λόγο για 5.253 θανάτους -, υπάρχουν επιστημονικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα αυτόν τον χρόνο.
Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μόλις το 3% με 4% όσων μολύνονται, εισάγονται στα νοσοκομεία, ενώ αναφέρεται πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – από όταν δηλαδή το Πεκίνο έβαλε τέλος στην πολιτική του zero covid – συνολικά 46 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% των συμπτωματικών ασθενών.
Δώστε στοιχεία
Παρά τις διαβεβαιώσεις των Κινέζων, ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να δώσει ακριβείς πληροφορίες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Μάλιστα ο ΠΟΥ έχει καλέσει Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν πως εξελίσσεται ο covid στην κινεζική επικράτεια καθώς και να παράσχει μια σειρά από στοιχεία όσον αφορά τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.