Αλλάζουν όλα
HEλλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και επιτέλους το δείχνει και αυτό θα το καταλάβει κανείς, αν περάσει από την έκθεση DEFEA 2021 και δει τα εκθέματα των Ελληνικών εταιρειών.

SARISA SRS-1A
Ένα από τα πιο “εξωτικά” και απρόσμενα εκθέματα που παρουσίασε η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στην DEFEA 2021, είναι το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) ή καλύτερα εναέρια πλατφόρμα SARISA SRS-1A της ελληνικής SAS Technology.

Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, που στην έκθεση ήταν δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ., όπως αυτές που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ωστόσο, το SARISA SRS-1A αντιπροσωπεύει οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για τον διοικητή ακόμη και τμήματος Πεζικού ή Ειδικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το doureios.com

Μεταφερόμενο “συσκευασμένο” σε κάποιο ελαφρύ όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί και σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1, να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος και να εξαπολύσει τα όπλα του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας για το μικρό τμήμα. Η ισχύς πυρός δύο ρουκετών 2,75 ιντσών, επιτρέπει πρακτικώς την αιφνιδιαστική εξουδετέρωση μέχρι και δύο ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων. Μελλοντικώς, είναι δυνατή και η βολή ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου να γίνεται είτε από φορητή συσκευή καταδείξεως στόχου λέιζερ από περίπολο Ειδικών Δυνάμεων είτε άλλο αισθητήρα σε χερσαία ή εναέρια πλατφόρμα.

UAV από την ALTUS LSA

Στο περίπτερο της ελληνικής ALTUS LSA, παρουσιάζεται το υπό κλίμακα πρωτότυπο του ADAM, ένα UAV σχεδιαστικής αντιλήψεως blended wing της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο κατασκευάζει η ελληνική εξειδικευμένη εταιρεία CFT με έδρα το Κιλκίς.

Το ADAM λοιπόν προορίζεται να εφοδιασθεί με κινητήρα τζετ, για να εκτελεί σχετικώς σύντομης διαρκείας αποστολές τύπου “hit and run” θα λέγαμε. Η ALTUS εξετάζει ήδη δύο διαφορετικής προελεύσεως κινητήρες, που θα μπορούν να εφοδιάζουν το ADAM.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το υπό κλίμακα πρωτότυπο είναι εκπετάσματος 2,4 μέτρων, μήκους 1,4 μέτρου, το μέγιστο βάρος απογειώσεως είναι 15 κιλά, η αυτονομία ανέρχεται σε 4 ώρες, η εμβέλεια σε 100 χλμ., η επιχειρησιακή οροφή προσδιορίζεται στα 5.000 μέτρα, μπορεί να απογειωθεί είτε από διάδρομο είτε με καταπέλτη, ενώ φέρει ηλεκτροκινητήρα.

Ως προς τις διαστάσεις του τελικού UAV, το υπό κλίμακα πρωτότυπο είναι 4 φορές μικρότερο του πραγματικού, το οποίο χάρη στον κινητήρα τζετ θα μπορεί να αναπτύσσει υψηλή υποηχητική ταχύτητα της τάξεως του 0,8 Mach και θα έχει αυτονομία περίπου 2 ωρών.

Το ελληνικό όπλο λέιζερ που χτυπάει drones ανά 2-3 δευτερόλεπτα

Όταν ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Σούκος κατασκεύαζε το 1985 το πρώτο ρομπότ στην Ελλάδα δεν φανταζόταν ότι 36 χρόνια αργότερα θα προμήθευε τις στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη.
Μια από τις νεότερες δημιουργίες του, που ξεχωρίζει στη στρατιωτική έκθεση Defea 2021, είναι το Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (High Energy Laser Weapon) που ανέπτυξε με την εταιρεία του Soukos Robots.

Μεταξύ των επαναστατικών χαρακτηριστικών του όπλου είναι ότι δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα, ενώ επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και αποθήκευση στόχων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), θαλάσσιων σκαφών, πυραύλων και ελικοπτέρων.

Η ελληνική εταιρεία Soukos Robots, ερευνά και αναπτύσσει όπλα, για στρατιωτικές αποστολές και πολιτική προστασία σε όλο τον κόσμο. Η κατευθυνόμενη ενεργειακή τεχνολογία, επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και στόχευση απειλών που περιλαμβάνουν UAV, (θεωρείται ως η πιο αναπτυσσόμενη απειλή), ρουκέτες, ελικόπτερα, μικρά και μεγάλα σκάφη κ.λπ.

Τα μίνι drones αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο απειλής, που απαιτεί νέες λύσεις. Πέρα από οποιαδήποτε συμβατικά οπλικά συστήματα. Σε πρόσφατα περιστατικά, μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποχρέωσαν σε διακοπή εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, ενώ πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί να πετούν πάνω από προστατευμένες τοποθεσίες.

Τα εξαιρετικά ακριβή και ρυθμιζόμενα όπλα λέιζερ, μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Η ενέργεια στοχεύει στον στόχο, μέσω μιας έντονης ακτίνας στην ταχύτητα του φωτός. Η ακτίνα λέιζερ, θερμαίνει έναν στόχο σε 1.200 ° σε διάμετρο 20 εκατοστών με εμβέλεια περίπου 1 χλμ.

Χωρίς να επηρεάζεται από τη βαρύτητα, το HELW (High Energy Laser Weapon) μπορεί εύκολα να εμπλακεί και να εξουδετερώσει στόχους, που προσπαθούν να επιτεθούν με υψηλή ταχύτητα και απότομους ελιγμούς.

Η ένταση της δέσμης, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες, που κυμαίνονται από διαταραχές στην λειτουργία έως κι καταστροφή. Η δέσμη λέιζερ μπορεί να ενεργοποιηθεί, για να «πυροβολήσει» πολλαπλούς στόχους σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »