Η Ελλάδα έχει αρκετούς ήρωες, αυτό που χρειάζεται είναι ζωντανούς νικητές με ακμαίο ηθικό
Στα τέλη Ιουνίου όλα θα είναι θεωρητικά έτοιμα και για την τυπική επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες η Μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων στην οποία έχει ενσωματωθεί το σύνολο των Μονάδων Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και οι Πεζοναύτες και η αναβαθμισμένη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία είναι ενταγμένο το ΕΤΑ, οι ΜΑΚ, ΟΑΠ και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Το «δόρυ» αυτό θα είναι υπό τις άμεσες διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος «έτρεξε» τις ΝΑΤΟϊκές οδηγίες για προσαρμογή στα νέα δεδομένα και αμερικανικά πρότυπα.

Ο στρατηγός δίνει μάχη για να βρεθούν τα απαραίτητα μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς ειδικά οι διαθεσιμότητες των πρώτων προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο.

Αυτό το οποίο προκαλεί προβληματισμό, καθώς ακόμα δεν έχει καταλήξει το τελικό σχήμα, είναι ότι δεν είναι, προς το παρόν τουλάχιστον βέβαιο, αν στην ΔΕΠ θα είναι και η 31 ΜΕΕΔ. Οι κομμάντος δηλαδή της Πολεμικής Αεροπορίας που θα κληθούν να αναλάβουν μια από τις πιο απαιτητικές αποστολές σε περίπτωση σύρραξης.

Την διάσωση πιλότων που θα καταρριφθούν πάνω από εχθρική περιοχή. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς…Δεν είναι στις προτεραιότητες του Αρχηγού η διάσωση πιλότων μας που θα τύχει να πέσουν σε εχθρικό έδαφος; Δεν έχουν εντρυφήσει άραγε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο ΝΑΤΟϊκό «δεν μένει κανένας πίσω»; Δεν θα έπρεπε αυτή η μονάδα να είναι από τις πρώτες που θα ενταχθούν στην ΔΕΠ ώστε να τύχουν και της ανάλογης ροής υλικών και χρηματοδότησης;

Θα πει κανείς είναι δυστυχώς γνώρισμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πως κατά τους πολέμους του παρελθόντος δεν έβαλαν και όλα τα δυνατά τους για να επιστρέψει και ο τελευταίος μαχητής, ζωντανός ή νεκρός στους δικούς του…
Η Ελλάδα έχει αρκετούς ήρωες, αυτό που χρειάζεται είναι ζωντανούς νικητές με ακμαίο ηθικό. Χρειάζεται οι πιλότοι μας να νιώθουν και να ξέρουν πως υπάρχει μια μονάδα που θα τους φέρει πίσω ζωντανούς ή νεκρούς.

Αποστολή της 31 ΜΕΕΔ

Η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να εκτελεί Έρευνα – Διάσωση (Ε-Δ) και Έρευνα – Διάσωση κατά τη Μάχη (Ε-ΔΜΑ), σύμφωνα με τα υφιστάμενα Επιχειρησιακά Σχέδια και το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ιστορία της Μονάδας

Το 1995 εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία του Σμήνους Έρευνας – Διάσωσης Ειδικών Αποστολών (ΣΕΔΕΑ).
Το 1997 εγκρίνεται η Επιχειρησιακή Σκοπιμότητα του Σμήνους Ειδικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕΕ).
Το 1998 αρχίζει η επάνδρωση του ΣΜΕΕ.
Το 2001 αναβαθμίζεται το ΣΜΕΕ σε 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕ).
Το 2003 η 31η ΜΕΕ υπάγεται διοικητικά στη ΔΑΥ.
Το 2008 μετονομάζεται σε 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ).
Το 2010 δημιουργείται το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών Μάχης (ΣΒΕΔΜΑ).
Από τον Ιούνιο του 2019, η Μοίρα υπάγεται διοικητικά στην 112 Πτέρυγα Μάχης.
Αποστολές – Επιχειρήσεις

Συνοδεία υψηλών προσώπων
Συνδρομή στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004
Ενίσχυση της φρούρησης των Μονάδων της ΠΑ
Αποστολές Έρευνας – Διάσωσης σε Αεροπορικά Ατυχήματα σε Ελλάδα και Εξωτερικό
Συμμετοχή σε αποστολές επαναπατρισμού ομογενών
Συνδρομή σε ειρηνευτικές αποστολές του συμμετέχει η ΠΑ
Ασκήσεις

Συμμετοχή στις εθνικές διακλαδικές ασκήσεις στα πλαίσια της αποστολή της
Συμμετοχή σε ασκήσεις Έρευνας – Διάσωσης και Έρευνας – Διάσωσης Μάχης της ΠΑ
Συνεκπαίδευση με μονάδες αντιστοίχου ρόλου άλλων χωρών.

Οι Μπορντό Μπερελί – Ο θανάσιμος αντίπαλος της ΔΕΠ

Στα τουρκικά η επίσημη ονομασία τους είναι «Özel Kuvvetler Komutanlığı» και το παρατσούκλι τους «Bordo Bereliler».

Η μονάδα ιδρύθηκε το 1992 σαν ειδική ταξιαρχία με το όνομα «Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri» διαδεχόμενη το τμήμα ειδικών αποστολών του τουρκικού γενικού επιτελείου Άμυνας

Αναπτύχθηκε ώστε να διεξάγει απόρρητες αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Αποστολές που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πληροφοριών και καταδρομικές επιχειρήσεις.

Η μονάδα αυτή δεν έχει να κάνει με καμιά άλλη μονάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι ανεξάρτητη.

Αν και είναι επιπέδου Ταξιαρχίας η δύναμή της δεν είναι μεγαλύτερη των 500 μάχιμων. Είναι η τρίτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας μαζί με τους βατραχανθρώπους της Su Altı Taarruz (υποβρύχιες επιθετικές αποστολές) και την Su Altı Savunma (υποβρύχια άμυνα).

Η αναγνώριση

Η μονάδα έγινε ευρύτερα γνωστή όταν στελέχη της συμμετείχαν στην σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα. Οι ταυτότητες όλων των στελεχών καλύπτεται από ανωνυμία καθώς είναι σε συνεχής επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ ενάντια στο PKK

Η στελέχωση

Για να μπει κανείς στις τάξεις αυτής της μονάδας πρέπει να είναι αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της τουρκίας με άψογη φυσική κατάσταση και γνώστης τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Η εκπαίδευση τους διαρκεί σχεδόν 2.5 χρόνια. Σε αυτή υπάρχουν διάφορα αντικείμενα όπως γυμναστικές ασκήσεις , εμπόδιο , πολεμικές τέχνες , ορειβασία αλλά και εκπαίδευση για βιολογικό / χημικό / πυρηνικό πόλεμο, πτώση με αλεξίπτωτο, καταδύσεις κ.α.

Οι εκπαιδευτές ωθούν τους εκπαιδευόμενους στα όριά τους και οι περισσότεροι εγκαταλείπουν. Οι Τούρκοι επενδύουν στην εκπαίδευση των Μπορντό Μπερελί και σε αντικείμενα ψυχολογικού πολέμου και σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν και την γλώσσα των αντιπάλων της χώρας τους. Ναι οι Μπορντό Μπερελί που τυχόν θα κληθούν να επιχειρήσουν εναντίον της χώρας μας θα γνωρίζουν σε σημαντικό ποσοστό τα ελληνικά.
Μια χαρακτηριστική δοκιμασία είναι η «βολή εμπιστοσύνης» που γίνεται τον τελευταίο μήνα της εκπαίδευσης ώστε να διασφαλίσει πως οι στρατιώτες μπορούν να εμπιστευτούν την ζωή τους στον συνάδελφό τους. Μια διαδικασία η οποία αν μη τι άλλο δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »