Η επιτροπή θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα από το νέο ρήγμα στην περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας που ταρακούνησε και την Αττική νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το γεγονός ότι ο νέος σεισμός δεν προήλθε από το ήδη υπάρχον ρήγμα αλλά από νέο, σήμανε άμεσα «συναγερμό» στους επιστήμονες, όπου είναι πολύ επιφυλακτικοί για την σεισμική δραστηριότητα του νέου ρήγματος.

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως το νέο ρήγμα έχει τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς και ήδη μελετάται.

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ ακολούθησε «χορός» μετασεισμών με τον μεγαλύτερο εξ’ αυτών σε μέγεθος να φθάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος συνέστησε προσοχή αλλά και ψυχραιμία, λέγοντας ότι το ρήγμα είναι γνωστό και ότι μπορεί να δώσει σεισμούς έως 6 ρίχτερ.

Η επιτροπή που συστάθηκε από τον Ε.Λέκκα απαρτίστηκε από επτά επιστήμονες και το πόρισμα δόθηκε ήδη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ.Στυλιανίδη.

Το αντικείμενο της επιτροπής ήταν η αξιολόγηση των προγνώσεων οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών.

Δείτε παρακάτω βίντεο τα οποία ανέβασαν χρήστες του Twitter και είναι από την στιγμή του σεισμού:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »