Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία από την προσέγγιση της ΕΕ.
“Είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες στα Βαλκάνια” είπε ο Ερντογάν σαν άλλος… σουλτάνος σήμερα στην Αλβανία.
«Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μου παρότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν επιβεβαιώνοντας το άκρως θερμό κλίμα.
Εντύπωση προκάλεσε ότι εγκαινιάζει ένα τζαμί, ενώ υποσχέθηκε βοήθεια στην Αλβανία. Συγκεκριμένα παρότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε και άλλη βοήθεια σε κάθε τομέα, οικονομικό αλλά και στρατιωτικό. «Είμαστε αδέλφια με τους Αλβανούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς του, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έμεινε πίσω σε φιλοφρονήσεις, καθώς χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρο σαν τον… «μοναδικό ηγέτη που τηρεί το λόγο του».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Τουρκία» ισχυρίστηκε δε ο Ράμα.
Υπογράφηκαν 7 συμφωνίες
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετ-α-τετ συνάντηση των αντιπροσωπειών και την τελετή υπογραφής των συμφωνιών.
Υπενθυμίζοντας ότι υπογράφηκαν 7 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν ευχήθηκε αυτές οι συμφωνίες να είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες. Ευχαριστώντας τον αλβανικό λαό και τις αρχές του, που τους αγκάλιασαν θερμά, ο Ερντογάν είπε ότι αισθάνονται και πάλι σαν στο σπίτι του με τη φιλοξενία των Αλβανών.
Εκφράζοντας ότι η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Αλβανία που χρονολογούνται εδώ και αιώνες, ο Ερντογάν είπε: «Γινόμαστε μάρτυρες της δύναμης αυτών των ειδικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε περιστατικό που βιώνουμε, σε κάθε πρόβλημα που συναντάμε». αυτός είπε.
Εκφράζοντας ότι ο τουρκικός λαός ένιωσε τον πόνο της Αλβανίας στην καρδιά του μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Αλβανία το 2019, ο Ερντογάν είπε ότι ανέλαβαν δράση μόλις έλαβαν την είδηση του σεισμού, με την πεποίθηση ότι «Αληθινός φίλος είναι αυτός που τρέχει χωρίς να τον καλούν».
Υπενθυμίζοντας ότι θα εγκαινιάσουν και το τζαμί Εθεμ Μπέη, η αναστήλωση του οποίου ολοκληρώθηκε από το ΤΙΚΑ, ο Ερντογάν είπε: «Το τζαμί Εθεμ μπέη, εκτός από τόπος λατρείας, είναι και ένα συμβολικό έργο που συμβάλλει στην ιστορική και τουριστική υφή του της πόλης των Τιράνων. Βρίσκεται στα Τίρανα, μαζί με τον Ιστορικό Πύργο του Ρολογιού της Οθωμανικής περιόδου δίπλα του. Είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές κληρονομιές της Τουρκίας που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα».
Δηλώνοντας ότι συζήτησαν επίσης λεπτομερώς τις σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι αναφέρθηκαν στη σημασία να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα καθορίσουν την ημερομηνία μέσω διμερών συναντήσεων.
Είπε ακόμη ότι αξιολόγησαν επίσης τον αγώνα κατά της οργάνωσης FETO:
«Το γεγονός ότι η FETO μπορεί ακόμα να βρει χώρο δράσης στην Αλβανία, σε μια φιλική και αδελφική χώρα, πληγώνει βαθιά το έθνος μας. Είναι η πιο ειλικρινής μας προσδοκία ότι θα γίνουν πιο συγκεκριμένα, αποφασιστικά και γρήγορα βήματα κατά της δομής του FETO στην Αλβανία την επόμενη περίοδο».
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 853 εκατομμύρια δολάρια με αύξηση σχεδόν 68% πέρυσι και ότι τώρα θέλουν να φτάσουν τον στόχο του 1 δισ. για λίγο.
Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις δηλώσεις τους.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία από την προσέγγιση της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την Τουρκία ως κράτος μέλος.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι πλέον ένα αξιότιμο και ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε:
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε πάντα τον ρόλο μας στα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το ΝΑΤΟ, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Ενδιαφερόμαστε πολύ για την ειρήνη και την ηρεμία των Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το μέρος που μας αντιστοιχεί για την ειρήνη και την ηρεμία των Βαλκανίων. Ομοίως, είμαστε από τις χώρες που εγγυώνται το μέλλον της ειρήνης και της ηρεμίας στα Βαλκάνια».
Σε άλλη ερώτηση ο Ερντογάν απάντησε:
“Ο νόμος της αδελφοσύνης είναι διαφορετικός, υπάρχουν τέτοιες στηρίξεις εντός του νόμου της αδελφοσύνης που αυτές οι στηρίξεις είναι απαίτηση της αδελφότητάς σου. Αλλά είναι επίσης υπάρχει μια διμερής σχέση που θα βασίζεται στο δίκαιο των υποχρεώσεων. Το γεγονός που βιώνουμε αυτή τη στιγμή σε αυτή την καταστροφή του σεισμού δεν βασίζεται στο δίκαιο των υποχρεώσεων, αλλά στο δίκαιο της αδελφοσύνης, και γρήγορα κατασκευάσαμε αυτά τα έργα με βάση αυτόν τον νόμο της αδελφοσύνης. αυτού του νόμου της αδελφοσύνης, χτίζουμε και αποκαθιστούμε αυτά τα ιστορικά μνημεία με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τίποτα εδώ. Γιατί είμαστε αδέρφια. ”
Ομιλία στο κοινοβούλιο
Κατόπιν είχαμε την ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας όπου μεταξύ άλλων είπε: «Με το εμβόλιο TURKOVAC θα είμαστε πάντα με την Αλβανία με τα μέσα μας» είπε.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του στο αλβανικό κοινοβούλιο εκφράζοντας τη χαρά του να επισκεφθεί την Αλβανία, με την οποία έχουν ισχυρούς ιστορικούς και ανθρώπινους δεσμούς, και να βρεθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζοντας ότι φιλοξένησαν την πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Lindita Nikolla στην Τουρκία πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ερντογάν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Nikolla σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και ότι συμφώνησαν ότι η αύξηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των βουλευτών θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της συγγένειες.
Επισημαίνοντας ότι μία από τις πρώτες συμφωνίες φιλίας που υπογράφηκαν το 1923, λίγο μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ήταν με την Αλβανία, ο Ερντογάν είπε: «Αυτή η συμφωνία, η οποία ονομάζεται Συμφωνία Αιώνιας Φιλίας και Συνεργασίας, ουσιαστικά καθιερώνει τις σχέσεις μας όχι μόνο από κράτος σε κράτος, αλλά και από άτομο σε άτομο. Αν και υπάρχουν άλλα σύνορα μεταξύ μας, η Αλβανία είναι ο γείτονάς μας στην καρδιά. Οι σχέσεις μας έχουν τις ρίζες τους σε ένα ισχυρό και ριζωμένο παρελθόν σχεδόν 6 αιώνων. Τα ίχνη της κοινής μας ιστορίας δεν είναι μόνο στην πολιτική ζωή, αλλά και στα πέτρινα αρχοντικά της Σκόδρας, τα σπίτια με τα παράθυρα του Μπεράτ, το Τζαμί Εθεμ Μπέη. Βρίσκει επίσης την έκφρασή του στην αρχιτεκτονική της Τουρκίας. Οι δεσμοί φιλίας και συγγένειας αναπτύσσονται στις αυτό το γερό θεμέλιο μέρα με τη μέρα».
Υπενθυμίζοντας ότι η δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος ειρήνης, εμπιστοσύνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ο Ερντογάν είπε: «Αναγνωρίσαμε αμέσως το Κοσσυφοπέδιο. Από τότε συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου στον κόσμο, στο διαφορετικές χώρες του κόσμου». είπε.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»
Τονίζοντας ότι παρακολουθούν με εκτίμηση τον εποικοδομητικό ρόλο που παίζει η Αλβανία στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
“Εκτός από τους ιστορικούς μας δεσμούς, ο νόμος της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ έχει επίσης σημαντική θέση στη διάσταση ασφάλειας των σχέσεών μας. Είμαστε υποδειγματικά αλληλεγγύοι με την Αλβανία υπό την ομπρέλα της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία είναι το μόνο Βαλκανικό φόρουμ που αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση και τη μοναδική φωνή των Βαλκανίων. Είναι μια άλλη περιφερειακή πλατφόρμα. Είναι δυνατόν να δούμε τον κοινό ρόλο που διαδραματίζουν η Τουρκία και η Αλβανία στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ακόμη και μόνο σε αυτά τα παραδείγματα. Θα ήθελα να πάρω αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ την Αλβανία για την προσωρινή της ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2022. Θα χαρούμε να μοιραστούμε με την Αλβανία την εμπειρία που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, την οποία κάναμε επίσης στο παρελθόν».
Τονίζοντας ότι το τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στον αλβανικό λαό με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα, όπως πάντα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε την πιο αποτελεσματική και ειλικρινή βοήθεια στην Αλβανία στον σεισμό του 2019 και στην επιδημία του κορονοϊού που ξέσπασε στο 2020.
Λαο σε αυτή ντην ομιλία αναφέρθηκε στους Γκιουλενιστές που δρουν στην χώρα, και ζήτησε άμεση δράση από τις αλβανικές αρχές.