Υπεραισιόδοξες προβλέψεις για μόλις 3% ύφεση στο β’ εξάμηνο – Μετά υπάρχει το μαξιλάρι των 21 δισ. ευρώ – Δεν δεσμεύθηκε για μπλόκο στους πλειστηριασμούς σπιτιών μετά τις 30 Απριλίου
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων έστειλε «σήμα» ότι το Κράτος αντέχει άλλους 2-3 μήνες (δηλαδή μέχρι Μάιο – Ιούνιο) χωρίς να πειράξει το μαξιλαράκι ρευστότητας ή να αναζητήσει άλλα «έκτακτα» μέτρα ρευστότητας.
Για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Τόνισε όμως ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.
Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών» και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».
Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες χωρίς την χρήση «μαξιλαριού» ασφαλείας.
Σε ερώτηση εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως «Σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».
Προέβλεψε δε πως η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά, νούμερα τα οποία φαντάζουν όχι απλώς αισιόδοξα, αλλά υπεραισιόδοξα, χωρίς να δώσει στοιχεία γιατί η χώρα με «κατεβασμένα τα ρολά» για δύο-τρεις μήνες θα έχει μόλις 3% ύφεση στο β’εξάμηνο.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.