Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά τις 6 Απριλίου που λήγει η πρώτη περίοδος.

Την είδηση επιβεβαίωσε και πριν λίγα λεπτά ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.


Κρίσιμο μήνα χαρακτήρισε τον Απρίλιο σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε αν όλα πάνε καλά τον Μάιο ενδεχομένως θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια σταδιακή άρση των μέτρων.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα ήταν ανεπίτρεπτο να επιτρέψουμε να υπάρξει μαζική έξοδος το Πάσχα και οι εκδρομείς να διασπείρουν τον ιό στην επαρχία και παράλληλα να πάνε χαμένες όλες οι θυσίες που κάνουμε για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως είπε ο υπουργός είναι πολύ σημαντικό ότι ο Έλληνας βγάζει το καλό του πρόσωπο σε μια τόση δύσκολη συγκυρία. «Το Σάββατο είχα πάει σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές για να δω την κατάσταση και παρότι είχε πολύ κόσμο, οι πολίτες κρατούσαν τις αποστάσεις και έκαναν τα ψώνια τους με απόλυτη τάξη» είπε.


Συμπλήρωσε δε ότι παρότι έχει δεχθεί εισηγήσεις για το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι όλοι αυτοί που ψωνίζουν εκεί θα πάνε στα σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει συνωστισμός.

Για την απόφαση να μην ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές είπε ότι ελήφθη αφενός γιατί τη μοναδική Κυριακή που άνοιξαν δεν υπήρχε προσέλευση πελατών και αφετέρου γατί έπρεπε να ληφθούν υπόψιν και οι ανάγκες των εργαζομένων σε αυτά. 

Κορωνοϊός – Νέο «κορωνο-πάρτι» στην Αθήνα: Χορεύει και του πετάνε χαρτοπετσέτες από τα μπαλκόνια!

Πιο σκληρά μέτρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν καταγραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες του peak της κρίσης, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, τότε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα. Όπως π.χ. αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ούτε και με τις σχετικές άδειες, για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Για παράδειγμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς, δηλαδή γενική απαγόρευση, τις νυκτερινές ώρες ή ώρες που παρατηρείται αιχμή της κίνησης με διάφορα προσχήματα.

Στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στους επιστήμονες, δεν άρεσε καθόλου η χαλάρωσης της καραντίνας από την πλευρά των πολιτών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ειδικά χθες, λόγω της ηλιοφάνειας, πολύς κόσμος πήγε στις παραλίες και σε πάρκα για να… ασκηθεί, έστω και φορώντας κάποιοι μάσκες.

Η παράταση της απαγόρευσης μέχρι το Πάσχα αποφασίστηκε γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων ο κόσμος θα σπεύσει να φύγει για την επαρχία με αποτέλεσμα να «ξεφύγει» ο κοροναϊός.

Ή θα θελήσει να επισκεφτεί τις εκκλησίες και τα μοναστήρια με αφορμή την κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση στην Πολιτική Προστασία να προκαλέσουν συνωστισμό, τόσο στα χωριά όπου διαμένουν κυρίως ηλικιωμένοι, όσο και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Τα υπόλοιπα μέτρα
  
Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:

  • ·         Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
  • ·         Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
  • ·         Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
  • ·         Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
  • ·         Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
  • ·         Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »