Συνεργασία Τουρκίας -Πακιστάν ταυτόχρονα όμως στην Α.Μεσόγειο στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ασπίδας
Συναγερμός επικρατεί στην Α. Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα ηρεμία νοτίως της Κρήτης.
Σε άσκηση – «φάντασμα» φαίνεται πως εξελίσσεται η δραστηριότητα μονάδων των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, καθώς, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ, η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει καμία – έστω και παράνομη – «αναγγελία προς ναυτιλομένους» (NAVTEX) που να ενημερώνει τη διεθνή ναυσιπλοΐα για τις προθέσεις της αυτές.
Θεωρητικώς πάντα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν από χθες 22 Απριλίου και μέχρι τις 2 Μαΐου 2020 τη μεγάλη τους άσκηση “Mavi Vatan” («Γαλάζια Πατρίδα»), η οποία όμως – πάντα συμφώνως με στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ – πραγματοποιείται στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα και όχι στα νότια της Κρήτης, ενώ και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η Άγκυρα δεν έχει προβεί σε έκδοση καμίας NAVTEX ούτε για την άσκηση αυτή καθ’αυτή αλλά ούτε και για κάποια άλλη άσκηση στα νότια της Κρήτης, ούτε και έχουν αποπλεύσει πολεμικά πλοία από τους ναυστάθμους τους για τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις.
Ξέμεινε από πιλότους η Τουρκική ΠΑ – Άλλαξαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραβιάσεων – Σοβαρά προβλήματα
Την ίδια στιημή όμως, οι Τούρκοι έστειλαν φρεγάτα στα Κατεχόμενα, ενώ πολεμικό πλοίο έστειλε και η χώρα μας στο Καστελόριζο.
Συνεργασία Πακιστάν-Τουρκίας
Οι Τούρκοι όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζουν πυρετωδώς τον δικό τους αμυντικό άξονα στην περιοχή της Α.Μεσογείου απέναντι σε (Ελλάδα-Αίγυπτο-Κύπρο) με χώρες που έχουν την ίδια θρησκεία και κυρίως συμφέροντα.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι από τις 21 Απριλίου 2020, ξεκίνησε η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών για τα εμπορικά πλοία με το Πακιστάν στο πλαίσιο της “πολυεθνικής” άσκησης Μεσογειακή Ασπίδα.
Αυτό σημαίνει ότι το Πακιστάν εμπλέκεται στην τουρκική επιχείρηση ενεργά και σε λίγο θα δούμε πακιστανικές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ανακοίνωση τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
“Προκειμένου να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας έναντι των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αυξήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας στη θάλασσα αυτή, διενεργώντας την Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα με τη συμμετοχή Φρεγατών, Κορβετών, περιπολικών, υποβρυχίων, αεροσκαφών ΑΦΝΣ, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία μέχρι σήμερα διεξάγονταν σε εθνικό επίπεδο, είχαμε την παρουσία της πακιστανικών μονάδων επιφανείας (Φρεγάτα PNS ALAMGIR, του Πακιστανικού Ναυτικού, μεταξύ 21-23 Νοεμβρίου 2019 και της Φρεγάτας PNS YARMOOK μεταξύ 10-11 Μαρτίου 2020) καθώς και δύο παρατηρητών από το Ιορδανικό Βασιλικό Ναυτικό μεταξύ 21-28 Νοεμβρίου 2019, οι οποίοι έδωσαν πνοή πολυεθνικότητας σε αυτήν.
Η Φρεγάτα TCG BARBAROS, υλοποιεί αυτήν την περίοδο αποστολή στα πλαίσια της Μεσογειακής Ασπίδας για να αποκτήσει διεθνή διάσταση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες με αποφασιστικότητα και για αυτό θα εμπλακούν και άλλα ξένα πολεμικά πλοία” καταλήγει.
Άγκυρα και Ισλαμπαμπάντ ετοιμάζουν μόνιμη παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, με την οποία ο Ερντογάν ευελπιστεί να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα από Ελλάδα και λοιπές χώρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα δούμε πακιστανικά πολεμικά πλοία και στα Κατεχόμενα, όπου οι Τούρκοι θέλουν να κατασκευάσουν ναυτική βάση.
Πακιστάν και Τουρκία ετοιμάζουν μια συχνή παρουσία μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών του πακιστανικού ΠΝ στην τουρκική μόνιμη επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, με την οποία ο Ερντογάν ευελπιστεί να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα από Ελλάδα και λοιπές χώρες, ενώ η όλη επιχείρηση έχει επεκταθεί ύποπτα έξω από τις ακτές της Λιβύης.
“Τρέμουν” τον Ελληνισμό στην Άγκυρα – Τι παραδέχεται για τους Έλληνες Τούρκος ναύαρχος
Κατασκευή μίνι-υποβρυχίου από Πακιστάν
“Μυστηριώδη υποβρύχια κατασκευή από φιλική χώρα!”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος μετά την δημοσιοποίηση πακιστανικού μίνι υποβρυχίου , μήκους περίπου 17 μέτρων και πλάτους δυόμισι μέτρων, σχεδιασμένο για τις ειδικές δυνάμεις.
Το περιοδικό Forbes ισχυρίστηκε ότι η υποβρύχια πλατφόρμα αναπτύχθηκε στην Ειδική Ναυτική Βάση Iqbal στο Καράτσι του Πακιστάν.
Τονίζεται ότι το υποβρύχιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ομάδα Ειδικών Υπηρεσιών (SSG), η οποία είναι η μονάδα ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού του Πακιστάν.
Η SSG του πακιστανικού ΠΝ, έχει παρόμοια δομή με τη μονάδα SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι πλατφόρμες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία ονομάζονται X-Craft .
Λέτε να δούμε τέτοιου τύπου υποβρύχια και στο Αιγαίο μέσω της τουρκικής επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου;