Σαρωτικές αλλαγές
Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα στη χώρα μας για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Bάσει των όσων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για το πώς θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου.
Κατ’ αρχήν στη χώρα μας θα λειτουργούν από το Σάββατο 515 οργανωμένες παραλίες με τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει ότι υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους. Υπενθύμισε ότι ο μέγιστος αριθμός λουόμενων και ατόμων είναι 40 ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων.
Τι ισχύει με τις ομπρέλες;
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων τους θα είναι τα 4 μέτρα, ενώ με τις ξαπλώστρες ισχύουν δύο περιπτώσεις. Επιτρέπονται δύο ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα που μπορούν να έχουν περισσότερες. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία, αναψυκτήρια και καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με take away υπηρεσία, ενώ τα προϊόντα που θα προμηθεύονται οι καταναλωτές-λουόμενοι θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και θα απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery.
Την ανοσία του πληθυσμού μελετούν οι Έλληνες επιστήμονες – Στο «μικροσκόπιο» τέσσερις μελέτες
Από κει και πέρα, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν προς εξυπηρέτηση ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Ταυτόχρονα, υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες έπειτα από κάθε αποχώρηση πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
Να σημειωθεί πως στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου, ενώ απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες
Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης, θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.
“Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν”, τόνισε και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Τι αλλάζει στα ξενοδοχεία
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο τομέας του τουρισμού, με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας, να εκφράζουν την αγωνία τους για την προσέλευση τουριστών και την λειτουργικότητα των μέτρων που απαιτούνται.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το σχέδιο οδηγιών για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξενοδοχεία 12μηνης διαρκειας θα ξεκινήσουν κανονικά την 1η Ιουνιου, ενώ επισπεύδεται και η λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων κατά 15 ημέρες και γι’ αυτά θα αρχίσει η σεζόν στις 15 Ιουνίου.
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά: «Προτιμούμε να μην ανοίξουμε από το να κάνουμε τα ξενοδοχεία νοσοκομεία…»
Mε αποστάσεις, αντισηπτικά, μάσκες και θερμομετρήσεις θα λειτουργούν φέτος τα ξενοδοχεία, όπως όλα δείχνουν. Θα θυμίζουν νοσοκομεία λένε οι επιχειρηματίες που φοβούνται ότι όλα τα παραπάνω μέτρα θα αποτρέπουν τους πελάτες και θα ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας.
Ο Ιωάννης Παναγιωτάκος, ξενοδόχος στη Μάνη, είπε πως ο βασικός προβληματισμός είναι πως θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες στα μέτρα αυτά και κατά πόσο μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των ξενοδοχείων, καθώς και των δωματίων, αναμένονται. Οι είσοδοι και οι έξοδοι κάθε δωματίου και πιθανόν και οι διαδρομές εντός του συγκροτήματος θα προσδιορίζονται επακριβώς για κάθε δωμάτιο για να μη συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες. Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή.
Τα «μαζεύει» η Sanofi για το εμβόλιο – Θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλους
Τα Μέτρα στα Ξενοδοχεία:
- -Απολύμανση χώρων
- -Προσδιορισμός εσωτερικών διαδρομών
- -Γεύματα εντός δωματίου
Στα εστιατόρια των ξενοδοχείων τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι. Το σερβίρισμα θα γίνεται επίσης με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και οι μπουφέδες κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα υφίστανται καθόλου φέτος σε πολλά resorts.
Εστιατόρια Ξενοδοχείων:
- -Απαγόρευση μπουφέ
- -Τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο
- -Αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών 2 μέτρα
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στα ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.
Ο Μάρκος Λαμπίρης, Διευθυντής Ξενοδοχείου, είπε πως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και όλα τα μέτρα θα τηρηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες.
Οι ξενοδόχοι αφοσιώνονται στην απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων για να δεχθούν τους επισκέπτες με ασφάλεια.
Ο κλάδος που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας καλείται να δώσει την πιο δύσκολη μάχη των τελευταίων ετών, καθώς το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα.
Μέτρα στήριξης και διακρατικές συμφωνίες
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και χώρες των Βαλκανίων, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ήδη ο υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας σε συνέντευξή του στη ρουμανική τηλεόραση, αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του. «Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι η Ελλάδα θα μας ζητήσει ένα πιστοποιητικό, ένα τεστ κατά την είσοδό μας στη χώρα», δήλωσε. Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί διμερείς συμφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν προτιμότερους τουριστικούς προορισμούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ζήτημα των διμερών συμφωνιών, για το ποιες μπορεί να είναι αυτές, ιδίως για χώρες εκτός της Ε.Ε. γιατί κανείς δεν επιθυμεί έναν κατακερματισμό στην κοινή αγορά. Ένα μόλις 24ωρο μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε φέτος διακοπές, το Politico αναδεικνύει τα «θολά» σημεία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η Ευρώπη δεν διευκρίνισε από πότε μπορούμε να κάνουμε φέτος διακοπές αλλά και σε ποιες χώρες θα μπορούμε να ταξιδέψουμε, αφού «πέταξε το μπαλάκι» στις ίδιες τις χώρες για να αποφασίσουν.
Με μια γενική αναφορά συστήνει περιορισμό των ταξιδιών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν διευκρινίζει αν θα υπάρχει καραντίνα 14 ημερών όταν ο τουρίστας επιστρέφει στη χώρα του. Από το σχέδιο απουσιάζει η πρόβλεψη για τεστ 72 ώρες πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο, κάτι το οποίο επιθυμεί η Αθήνα, η οποία όμως θεωρεί πως έχουν υιοθετηθεί και δικές της προτάσεις όπως τα γεμάτα αεροπλάνα.
Πάντως, αισιόδοξος για τον φετινό τουρισμό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση ενός επαγγελματία στο κέντρο της Αθήνας. «Θα βρούμε τρόπο για να έρθει ο κόσμος με ασφάλεια. Εκτιμώ ότι από τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε μια εικόνα», είπε. Την Παρασκευή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για τις μεταφορές και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα.