Αναλαμβάνει δράση η Ρωσία
Φάρμακο κατά των Σύρων Τζιχαντιστών και των Τούρκων του Ερντογάν ετοιμάζει ο Πούτιν που έχει εξοργιστεί από τα τρόπαια (Pantsir-s) που επιδεικνύει η Άγκυρα εδώ και μέρες απο την κατάληψη της βάσης Αλ Βατίγια.
Ειδικός για S-400: “Δεν μπορούν να χτυπήσουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη”
Η Ρωσία έχει πολλές επιλογές για κλιμάκωση της συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ρωσία κλιμάκωσε σημαντικά τη στρατιωτική της συμμετοχή στη Λιβύη, με τη μορφή άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Η Μόσχα φαίνεται πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί πόρους για την υποστήριξη των στρατευμάτων του Χαφτάρ σε μια προσπάθεια να διασπάσει το αδιέξοδο της σύγκρουσης και να την φέρει στα μέτρα της.
Αυτή η κλιμάκωση θα μπορούσε να λάβει οποιαδήποτε ή όλες τις μορφές, με πιθανότερη την πρόσληψη και την ανάπτυξη Σύριων μαχητών στη Λιβύη, την απόβαση ρωσικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη επίλεκτων Τσετσένων κομάντος, ακόμη και τη διενέργεια άμεσων αεροπορικών επιθέσεων απο τη Συρία.
Θα δούμε Τσετσένους κομάντος στη Λιβύη;
Οι Τσετσένοι κομάντος όμως είναι η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή ειδικών δυνάμεων που διατίθενται από το Κρεμλίνο. Οι Τσετσένοι έκαναν τρομερή δουλειά στη Συρία. Η Μουσουλμανική επαρχία της Τσετσενίας διαθέτει μια εγχώρια δομή ασφάλειας που απαρτίζεται από 30.000 στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και υπακούουν απευθείας στον διορισμένο από τον Πούτιν ηγέτη, Ramzan Kadyrov.
Ο ίδιος ο Καντίροφ έχει πολεμήσει στη Συρία και έχει εξουδετερώσει πολλούς τζιχαντιστές.
Ο Καντίροφ συμμετείχε επίσης σε διαπραγματεύσεις στη Λιβύη, κυρίως μέσω του απεσταλμένου του, Λεβ Ντένγκοφ, υποδηλώνοντας ότι ο Τσετσένος ηγέτης συνεχίζει να προχωρά στην επέκταση της επιρροής του στο εξωτερικό. Ένα από τα οφέλη από τη χρήση των δυνάμεων του Καντίροφ είναι ότι οι Τσετσένοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν αποδεκτοί και από τον τοπικό πληθυσμό της Λιβύης, όπως συνέβη επανειλημμένα στη Συρία.
Ο Καντίροφ και η Τσετσενία ενεργούσαν τακτικά ως απεσταλμένοι του Κρεμλίνου στον μουσουλμανικό κόσμο, χρησιμοποιώντας την κοινή πίστη και την εμπειρία τους ενάντια στους Τζιχαντιστές για να θερμάνουν τις σχέσεις με τις αραβικές χώρς στον Κόλπο και αλλού.
Η εμπλοκή της Μόσχας στον τρέχοντα εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης ξεκίνησε σοβαρά το καλοκαίρι του 2016, όταν η Μόσχα κάλεσε τον αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαφτάρ για να συζητήσουν για την ρωσική στήριξη στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Σαράτζ. Από το 2018, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη, με 300 στρατιώτες από την ιδιωτική εταιρεία Wagner να βρίσκονται στο προπύργιο του Χαφτάρ την Βεγγάζη τον Μάρτιο του 2019.
Λιβύη: Ελληνικό πλοίο με φυσικό αέριο εφοδιάζει τον Χαφτάρ
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των Ρώσων μισθοφόρων που είναι σήμερα στη Λιβύη.
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν 2.000 Ρώσοι μαχητές στη χώρα, αριθμός που φαίνεται να έχει γίνει ευρέως αποδεκτός. Ο ρόλος που έπαιξαν αυτοί οι μαχητές στην ένεση του επαγγελματισμού και στην ενίσχυση του ηθικού του LNA είναι σημαντικός.
Ένας μαχητής του GNA δήλωσε ότι οι «Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές» αντιπροσώπευαν το 30% των θανάτων στη μονάδα του. Παρόλα αυτά, ο LNA και οι σύμμαχοί του έχουν σημειώσει ελάχιστη ή καθόλου πρόοδο στο έδαφος.
Η πιο πιθανή κίνηση τώρα για την υπέρβαση των δυσκολιών του Χαφτάρ θα ήταν η απόβαση Ρώσων Τσετσένων της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση των δυνάμεων του LNA και αυτό το σενάριο όπως δείχνουν τα πράγματα παίζει πολύ σοβαρά στο Κρεμλίνο, στα πλαίσια μιας ‘ειρηνευτικής αποστολής‘ στη Λιβύη σε αντιστάθμισμα της τουρκικής παρουσίας.