Ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα
Οι ΗΠΑ αναζητούν νέα βάση στη Μαύρη Θάλασσα για να πιέσουν όσο μπορούν τη Ρωσία στην περιοχή. Η επιθυμία της Δύσης να ελέγξει τη στρατηγική περιοχή των Στενών του Βοσπόρου και τη Μαύρη Θάλασσα είναι τόσο μεγάλη που δεν σταματά σε τίποτα και σε κανέναν, επισημαίνουν Ρώσοι ειδικοί.
Τουρκία: Ετοιμάζουν στρατιωτική βάση στην Α. Θράκη-“Δώρο” Άγκυρας στο ΝΑΤΟ
Τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, δεν επαρκεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Το Πεντάγωνο θέλει μια νέα στρατιωτική βάση όχι μόνο για να τοποθετήσει αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, αλλά για να την καταστήσει ως μια «ζώνη περιορισμού» για την Ρωσία.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί προκειμένου να εφαρμοστεί η παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ για τη δημιουργία των μέγιστων επιπέδων έντασης στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, δηλώνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με εκτίμηση των αναλυτών από το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), το «κέντρο βάρους» του ΝΑΤΟ θα μεταφερθεί στη Ρουμανία προκειμένου να αποκτήσει η συμμαχία δεσπόζουσα θέση στην Μαύρη Θάλασσα όπως έχει κάνει με τις χώρες της Βαλτικής.
Τονίζουμε ότι το ινστιτούτο CEPA έχει γίνει ένα από τα πιο ισχυρά εξειδικευμένα αναλυτικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ένα σχόλιο στο Baltnews, ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Alexander Asafov τόνισε ότι το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται εδώ και πολύ καιρό για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και υπάρχει πάντα ζήτημα για την ανάπτυξη μιας νέας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ.
Επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι η αύξηση της πίεσης γύρω από τα ρωσικά σύνορα.
«Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία είναι πολύ πιθανή. Επιπλέον, αυτός είναι επίσης ένας καλός λόγος για δαπάνες σε στρατιωτικές ανάγκες, που είναι ένας από τους σοβαρούς μοχλούς της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός, προσθέτοντας ότι πιστές χώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, θα ήταν ευτυχείς να δεχθούν μια καλή στρατιωτική« βοήθεια» των ΗΠΑ.
Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης, Pavel Danilin, συμφωνεί επίσης ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Ρουμανία οφείλεται στο ότι το Πεντάγωνο είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με την θέση της συμμαχίας σε αυτό το σημείο στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το αναλυτή, η Ρουμανία παρέχει καλές προοπτικές για την ανάπτυξη ενός νατοϊκού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν επίσης βάσεις που χτίστηκαν την εποχή που η χώρα ανήκε στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
Ο Danilin είναι πεπεισμένος ότι το Βουκουρέστι και η Ουάσινγκτον θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για τη δημιουργία μιας νέας βάσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή μόλις επιλύσουν το οικονομικό ζήτημα.
Ο ίδιος όμως ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, οπότε η Ουάσιγκτον χρειάζεται μια εναλλακτική λύση στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου για να απειλήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στα νοτιοδυτικά σύνορά της.
Ταυτόχρονα, ο εμπειρογνώμονας τονίζει ότι η εμφάνιση βάσεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αύξηση της έντασης στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
«Εάν κατά κάποιον τρόπο οι Αμερικανοί καταφέρουν να αποκτήσουν μια ναυτική βάση με πολεμικά πλοία στα χωρικά ύδατα της Ρουμανίας, η Ρωσία θα είναι απλώς υποχρεωμένη να ανταποκριθεί. Στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσική Ομοσπονδία αναγκάστηκε να αναπτύξει πυραύλους Iskander”, δήλωσε ο Danilin.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να αυξήσει την παρουσία του στη Ρουμανία. Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία του Μοντρέ απαγορεύει στην Τουρκία να διέρχονται από το Βόσπορο περισσότερα από εννέα πολεμικά πλοία ενός από τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας.
Επιπλέον, σε αυτήν την περιοχή τα ξένα πολεμικά πλοία δεν μπορούν να παραμείνουν μετά από περίοδο 21 ημερών, ενώ το συνολικό εκτόπισμα τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 15 χιλιάδες τόνους.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζοντας τα πάντα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κανάλι που δεν θα υπακούει σε νόμους και συμφωνίες σαν αυτή του Μοντρέ.
Οι ΗΠΑ δεν καταδικάζουν τις τουρκικές υπερπτήσεις – ”Όχι σε κλιμάκωση για να μην κερδίσει ο Πούτιν”
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ένα κανάλι 45 χιλιομέτρων μέσω της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα συνδέσει τις δύο θάλασσες. Ωστόσο, αυτό το κανάλι δεν θα υπακούει σε διεθνείς περιορισμούς και θα δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο της κυκλοφορίας των πολεμικών πλοίων στην περιοχή», δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.
Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι πριν τρεις ημέρες είχαμε όλως τυχαίως την ανακήρυξη μιας συγκεκριμένης περιοχής στην Ανατολική Θράκη ως στρατιωτικής από το γραφείο του Ερντογάν.
Η περιοχή στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία kIRKLARELİ, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα βουλγαρικά σύνορα, κηρύχθηκε ως απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη δευτέρου βαθμού. Η στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή καλύπτει μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σενάρια φέρουν την Άγκυρα να ετοιμάζει μια στρατιωτική βάση στην περιοχή, η οποία θα έχει πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα αλλά και στο έδαφος και στην οποία δεν θα υπάρχουν τόσοι περιορισμοί εισόδου νατοϊκών πολεμικών πλοίων σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ.
Μετά το νομοσχέδιο που πέρασε ο Ερντογάν για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από την τουρκική προεδρία, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τα χέρια του νυν Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έχουμε όπως δείχνουν τα πράγματα ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή.
Η Τουρκία και ο Ερντογάν θα “πουλήσουν” τη Ρωσία για το ΝΑΤΟ παρά την συμμαχία τους και τότε απλά “γαία πυρί μιχθήτω”.