Η δύναμη της συνεργασίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη τεχνογνωσία, μπορούν να φέρουν πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο σε κάθε τόπο. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» το πρωί του Σαββάτου, σηματοδοτώντας τη συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας σε στόχους καινοτόμους και κοινωφελείς, από κοινού με άλλους Δήμους και φορείς.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, με την ιδιότητα του οικοδεσπότη αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ., τόνισε πως είναι μεγάλη η τιμή του Δήμου Αιγιαλείας να φιλοξενεί για πρώτη φορά τα μέλη του Δ.Σ. της «Βιώσιμης Πόλης» και εξέφρασε την ελπίδα το Δίκτυο αυτό να αναπτυχθεί περαιτέρω και να πετυχαίνει τους στόχους του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Καφαντάρης, υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Καλογερόπουλο, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζεται πλέον στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου ο ίδιος είναι Γενικός Γραμματέας και ο δήμαρχος Αιγιαλείας πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ. Κυρίαρχος στόχος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» είναι η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη μέσω Δήμων, η κάλυψη διαφόρων κενών και η καλλιέργεια αισιοδοξίας για το μέλλον, πάντα με οδηγούς την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία και την ωφέλιμη σύνθεση απόψεων, όπως σημειώθηκε.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» κ. Ιωάννης Γεώργιζας, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του δικτύου, που έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα αριθμεί 50 μέλη, στην πλειοψηφία τους Δήμους, καθώς και ιδρύματα και φορείς από Ελλάδα και Κύπρο. Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» προωθεί δράσεις και προγράμματα μεταξύ των μελών του, στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Πολιτιστικής, Τουριστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Συνοχής, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Οικοκαινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η εκπόνηση μελετών, η διαχείριση και η υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω συνδυασμένων επενδύσεων και επενδυτικών προτεραιοτήτων αξιοποιώντας όλες τις δυνητικές πηγές, πάντα σε αγαστή συνεργασία με Εθνικούς ή Διεθνείς φορείς. Είναι αξιοσημείωτο πως οι Δήμοι που συμμετέχουν είναι ομοειδείς ως προς διάφορα χαρακτηριστικά (πληθυσμιακά, περιφερειακοί και όχι μεγάλα αστικά κέντρα κ.α.) και πως ήδη στα τρία χρόνια παρουσίας της, η «Βιώσιμη Πόλη» έχει διανύσει μια δημιουργική πορεία υλοποίησης Προγραμματικών συμβάσεων και δράσεων στήριξης με την ανάλογη παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων υπηρεσιών, των Δήμων-μελών της, συμμετέχοντας σε πλήθος ιδιαίτερα σημαντικών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως “WaysTUP!”, “Living Streets”, “EU CITY FACILITY”, “POLIFOLIO”, “START”, “PROSPECT”, “C-TRACK 50” και «Ενεργειακή Παρακολούθηση και υπολογισμός ανθρακικού αποτυπώματος κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Αυτοδιοίκηση» (Πράσινο Ταμείο).
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Το παρών έδωσαν, εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος και Δημοτικοί Σύμβουλοι.