Τι αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ
Προβληματισμούς φαίνεται πως δημιουργεί ο “ειδησεογραφικός” πόλεμος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας, στην ισραηλινή εφημερίδα, Jerusalem Post.
ΥΠΕΘΑ: Διαψεύδει την αγορά τουρκικών drones – Απειλές για νομικές κυρώσεις
Σύμφωνα με άρθρο της η εφημερίδα, αναφέρει πως γίνεται ένας πόλεμος προπαγάνδας μέσω των τουρκικών MME για να εκβιαστεί μέσα από ψεύτικες ειδήσεις η Ελλάδα.
Ιδιαίτερα την περίοδο κατά την οποία η ένταση στη Μεσόγειο από τις προκλήσεις της Άγκυρας, βρισκόταν στο ζενίθ και οι ένοπλες δυνάμεις μας στο “κόκκινο”, πλήθως fake news διέρρεαν από την Τουρκία.
Σε μια προσπάθεια που ίσως σχεδιάστηκε για να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη, ή και ντροπιαστική θέση, ή να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, φαίνεται ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης “έσπρωξαν” μια ψεύτικη ιστορία που αφορούσε πωλήσεις drone στην Αθήνα.
Έλληνες αξιωματούχοι διέψευσαν μια ιστορία αυτή την εβδομάδα που εμφανίστηκε στην Daily Sabah και σε άλλα ΜΜΕ και ανέφερε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη ενδέχεται να πουληθούν «για πρώτη φορά» στον ελληνικό στρατό.
Η τεράστια προβολή που πήρε το ζήτημα από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο, επηρέασε και τον δυτικό τύπο, πριν οι ελληνικές πηγές της διαψεύσουν με αυστηρό τόνο.
Η πρώτη αναφορά ανέφερε ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ή ανίχνευσης ναρκών είναι έτοιμα να εισέλθουν στον κατάλογο των Ενόπλων Δυνάμεων με υπογεγραμμένη προκαταρκτική συμφωνία».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μία τέτοια “είδηση” ξεκίνησε από τη γείτονα, την εβδομάδα που η Ελλάδα ήταν σε επιφυλακή μετά τις απειλές της Τουρκίας πως το Oruc Reis θα ξεκινήσει έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ..
Η συμφωνίαω που αναφέρουν τα εν λόγω δημοσιεύματα για το drone φαίνεται πως είναι εκτός πραγματικότητας, την ώρα που οι εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο.
Η Τουρκία κατασκευάζει πλέον κάποια drones, τα Bayraktars που έχει χρησιμοποιήσει τόσο στη Λιβύη, όσο και στο Ιράκ και τη Συρία. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το απεικόνισαν ως πιθανή τουρκική συμφωνία σε μια συμπατριώτη χώρα του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα θα αγοράσει 50 τουρκικά αεροσκάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τίτλος.
Ο υπουργός Άμυνας Νικόλας Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά την ιστορία, με σαφή και ρητή διάψευσή του.
Το δημοσίευμα όπως προωθήθηκε αρχικά από τα τουρκικά μέσα ανέφερε ότι τα αεροσκάφη Proton Elic RB-128, πρόκειται να εξαχθούν. Η πλήρης ιστορία των drone δεν είναι απολύτως γνωστή. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές εάν προσφέρθηκαν προς πώληση και απλά δεν έγιναν δεκτά ή αν υπήρχαν συζητήσεις σε κάποιο επίπεδο στο παρελθόν.
Γενικά δεν είναι γνωστό τι ρόλο είχε η εταιρεία σε αυτό ή σε άλλους για την προώθηση της ιστορίας. Ωστόσο, η αποκάλυψη των ειδήσεων και η έκταση που έλαβε το ζήτημα δείχνουν πώς οι λεπτομέρειες ευαίσθητων αμυντικών συμφωνιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία βρίσκεται ήδη στη μέση παρόμοιων αντιπαραθέσεων σχετικά με την αγορά της ρωσικής αεροπορικής άμυνας S-400 και την απόφαση των ΗΠΑ να θέσουν πάγο τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία.
Η κατασκευή προπαγανδιστικών ειδήσεων από την Τουρκία και ανάγκη διαψεύσεων από την Ελλάδα, δείχνει πώς ο πόλεμος της πληροφορίας και άλλα στρώματα συγκρούσεων χρησιμοποιείται για να στηρίζει τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η διασπορά fake news δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μέσο για να ασκήσει όσο μεγαλύτερες πιέσεις γίνεται. Όπως συνέβη τώρα, το ίδιο έκανε και όταν δημιούργησε την κρίση στον Έβρο χρησιμοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις ελληνικές αρχές.