λληνικό ελικόπτερο παρενοχλήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, από τρία τουρκικά στο Καστελόριζο.
Το ελληνικό ελικόπτερο μετέφερε προμήθειες και αναχώρησε από το Καστελόριζο με προορισμό τη Ρόδο.
Πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται ότι υπήρξε επεισόδιο παρενόχλησης.
Απειλές από Τούρκους
Για εναέρια ασπίδα του Oruç Reis με αναφορά και στους πυραύλους Atmaca κάνει ο τουρκικός τύπος, τονίζοντας παράλληλα μπαράζ πτήσεων τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων στα μικρασιατικά παράλια, κοντά σε Χίο και πριν λίγο έγινε γνωστό ότι τουρκικό UAV πετούσε κοντά στην Ρόδο.
“Τα τουρκικά UAV παρέχουν έλεγχο του εναερίου χώρου της περιοχής αναζήτησης, κάτι που προκαλεί οργή στην Ελλάδα.
Χάρη στον αντιπλοϊκό μας πύραυλο Atmaca, ο οποίος τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία φέτος, η ελληνική πλευρά δεν θα είναι σε θέση να στοχοποιήσει τα σκάφη μας χωρίς αντίποινα στην ΝΑ Μεσόγειο”, τονίζουν τουρκικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές δηλώνουν επίσης….”οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά ελληνικών στρατευμάτων με πλοία θα μπορεί να αποτραπεί από τους πυραύλους Atmaca σε απόσταση 200 χιλιομέτρων”.
Ενώ τονίζουν ότι το Oruç Reis έχει ξεκινήσει ερευνητικές δραστηριότητες στη δηλωμένη περιοχή, καθώς ο έλεγχος του εναέριου χώρου της περιοχής παρέχεται από τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα.
Σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας εναέριας ασπίδας προστασίας στο πλοίο, ενώ το Oruç Reis έχει σαφώς “απλώσει” καλώδια και διεξάγει έρευνα σε ημερήσια διάταξη”.
Σε ανακοίνωση στον λογαριασμό του Twitter το τουρκικό υπουργείο, αναφέρει ότι ξεκίνησαν οι σεισμικές δραστηριότητες στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της ανατολικής Μεσογείου της Τουρκίας, συνοδεία μονάδων επιφανείας που παρέχει το τουρκικό ναυτικό.
Μεγάλη ένταση στην Α.Μεσόγειο από διεθνή ΜΜΕ
Την ίδια στιγμή το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press News ανέφερε ότι “η ένταση παραμένει υψηλή σήμερα Τρίτη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού και οι δύο χώρες έχουν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα για ενεργειακούς πόρους σε μια περιοχή που η Ελλάδα λέει ότι βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της”.
Η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά από συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis και δύο πλοία υποστήριξης θα επιχειρούν στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας έως τις 23 Αυγούστου.
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία είναι στην περιοχή και παρακολουθούν στενά το Oruc Reis ενώ ο ελληνικός στρατός είναι σε επιφυλακή, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι.
Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση και θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο μπορεί για να πετύχει μια νίκη που θα τον εδραιώσει στο εσωτερικό του, κερδίζοντας παράλληλα στην γεωπολιτική σκακιέρα σε ότι αφορά την Α.Μεσόγειο.
Η χώρα μας οφείλει να αντιδράσει δυναμικά και να μπλοκάρει πάση θυσία κάθε τουρκική “εισβολή” στην περιοχή με μεγάλη ψυχραιμία, διότι οι Τούρκοι επιζητούν την πρόκληση και ναυτικού επεισοδίου για τους δικούς τους ύποπτους λόγους.
ΕΕ, ΝΑΤΟ και λοιποί οργανισμοί προς το παρόν κάνουν απλά ανακοινώσεις χωρίς καμία ουσία, ενώ η Άγκυρα κινείται δυναμικά για να υφαρπάξει και πάλι κάτι που φυσικά δεν της ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ. Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά αυτήν την φορά όπως στον Έβρο, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι την επόμενη φορά οι Τούρκοι να είναι ακόμα πιο προκλητικοί από ότι τώρα, τίποτε άλλο.