Τι περιμένει το Μ. Μαξίμου από τους Ευρωπαίους;
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν (Ataman και Cengiz Han) παραμένουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, παρά το γεγονός ότι και τα τρία σκάφη φαίνεται να έχουν αλλάξει εδώ και αρκετές ώρες πορεία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αλλά όπως φαίνεται και από το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του στίγματός του, το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο, για την ώρα, το πού κατευθύνεται.
Περιμένει την βοήθεια της ΕΕ ο Μητσοτάκης!
Στην Ευρώπη στρέφεται τώρα η Ελλάδα, επιδιώκοντας αφενός να καταδείξει πως οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο δεν αποτελούν μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά ένα «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αφετέρου, επιδιώκει να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της και να αναγνωρίσει τις ελληνικές θέσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την Τουρκία και προχωρώντας τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων.
Η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, καλώντας πλέον και θεσμικά την ΕΕ να παρέμβει, δια του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό ως προς αυτό το αίτημα, καθώς στις 27 και 28 Αυγούστου είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Στην Ευρώπη εξάλλου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όχι τον μόνο και πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας λόγω κακών σχέσεων Μακρόν με την Άγκυρα έχει αποδειχθεί το Παρίσι.
Η Αθήνα για άλλη μία φορά λοιπόν, αντί να διώξει με τα όπλα τους Τούρκους, ζητάει την βοήθεια από τις Βρυξέλλες, που έτσι και αλλιώς έχουν στηρίξει τις περισσότερες φορές τον Ερντογάν!