Ήσσονος σημασίας φαίνεται πως είναι οι παραβιάσεις και η προκλητικότητα της Άγκυρας
Στην αυριανή ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς σήμερα οι συνομιλίες κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Λευκορωσία.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η μοναδική αναφορά που έγινε στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού AlphaNews, έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Γκάμπι Ασκενάζι σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ζητήματα πως η χώρα του ανησυχεί για τη δράση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συνεχιστεί αύριο το πρωί.
Ποιος αναμένεται να είναι ο κατάλογος των κυρώσεων
Η Ελλάδα προσδοκά από αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και συγκεκριμένα από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Μπορέλ να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο το mandate που έχει ο κ. Μπορέλ, από το προηγούμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και η εντολή αυτή που έχει λάβει περιλαμβάνει έναν κατάλογο κυρώσεων. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω και να πω συγκεκριμένες κυρώσεις, πριν παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ την πρότασή του. Μετά, τα κράτη-μέλη, προφανώς, έχουν δικαίωμα να επανέλθουν και να συζητήσουν το θέμα αυτό. Και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι σαφής: Είτε θα επέλθει αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις» δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν “διεξοδικά” για τις σχέσεις “στο σύνολό τους” ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία όπως επίσης και για το ποια στρατηγική σχέση θέλει να έχει η ΕΕ με αυτή τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές δυνατότητες για μέτρα κατά της Τουρκίας, ωστόσο δεν προβλέπεται να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση αφού η συνάντηση έχει άτυπο χαρακτήρα.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.
Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Η αλήθεια είναι πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαιρέσεις κάποια συγκεκριμένα κράτη που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας, είναι αποκαρδιωτική. Μπορεί απόφαση να μη ληφθεί, καθότι άτυπη συνάντηση, όμως τουλάχιστον η κλιμάκωση της τουκικής προκλητικότητας ι οι απειλές εναντίον της Ελλάδας, θα μπορούσα να είχαν τεθεί πιο ψηλά στην ατζέντα.