Τον Σαρλ Μισέλ θα υποδεχτεί σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα κρίσιμο ραντεβού, όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες πιο έντονα και την ΕΕ, καθώς θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά η πρώτη στάση του θα είναι στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο των κυρώσεων, την ώρα που από όλες τις πλευρές, γίνονται προσπάθειες για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για Διεθνή Διάσκεψη
Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να θέσει εκ νέου στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά έχουν δηλώσει θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά με προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών και η αποδοχή της Τουρκίας να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Από πλευράς Κύπρου ωστόσο, τονίζουν πως όσο τα τουρκικά ερευνητικά παραμένουν εντός κυπριακής ΑΟΖ, οι κυρώσεις δεν μπορεί να φύγουν από το τραπέζι.
Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε κυρώσεις, αλλά να λογικευτεί η Τουρκία
Οι κυρώσεις αφορούν τις ενέργειες της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου παραμένουν ακόμα το «Barbaros» και το «Yavuz», με NAXTEX που λήγουν στο τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός, από την ΔΕΘ τόνισε πως η Αθήνα δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις, όμως θα πρέπει και η Άγκυρα να κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά θα το κάνουμε ως Ευρώπη εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά στο δρόμο της λογικής», έλεγε ο Πρωθυπουργός
Συνάντηση κλιμακίων Ελλάδας -Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση τεχνικών κλιμακίων, σε στρατιωτικό επίπεδο, Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, στην σημερινή συνάντηση θα παρουσιαστούν οι τουρκικές θέσεις επί του κειμένου θέσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών εντός ενός γενικού πλαισίου «σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».
Η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην Τουρκία, συνεχίζει να δηλώνει πως θέλει να ξεκινήσει διάλογος, αλλά όχι με τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ και η ελληνική πλευρά. Θέτει όμως τους δικούς της όρους, όπως εκτιμάται από ειδικούς. Οι όροι αυτοί είναι οι εξής: να μην επιβληθούν κυρώσεις, να γίνει διάλογος με την Ελλάδα σε νατοϊκό πλαίσιο και να υπάρξει αναβάθμιση του στάτους της Τουρκίας σε ισότιμο συνομιλητή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Ερντογάν θέλει να κάτσει σε ένα τραπέζι, ως ισότιμος απέναντι από τους “27”», λέει καλά ενημερωμένη πηγή στο iefimerida.gr εξηγώντας, παράλληλα, ότι η απόσυρση του Oruc Reis δυσκολεύει την επιβολή κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα των χωρών που δεν είναι θετικές σε μια τέτοια προοπτική.
Τουρκία: Εξέδωσαν αντι-NAVTEX για αποστρατικοποίηση της Χίου
Όσο η Τουρκία ωστόσο, δηλώνει πως θέλει διάλογο, τόσο συνεχίζει να κάνει κινήσεις που δεν βοηθούν στην μείωση της έντασης. Χθες το βράδυ, εξέδωσε αντι-NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης, ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου. Μάλιστα, στην αντι-NAVTEX αναφέρουν πως παραβιάζεται η Συνθήκη της Λοζάνης, συνεχίζοντας την ίδια ρητορική, μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις Ακάρ για τα ελληνικά νησιά και το Καστελόριζο.