Ο Ερντογάν έτοιμος να “στηρίξει” νέα μέτωπα
Ακόμη δεν έχει σβήσει καλά καλά ο “καπνός” στο Αρτσάχ και ο Ερντογάν με τους “φίλους” του ανοίγονται σε νέα μέτωπα προκαλώντας, Ινδία και Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για την Κριμαία και θεωρεί την Άγκυρα έναν πολύ ισχυρό υποψήφιο συνέταιρο για έναν τέτοιο σχηματισμό, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσίευσε η Τουρκική κρατική Υπηρεσία Anadolu τη Δευτέρα.
Ο Dmytro Kuleba είπε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος διεθνής μηχανισμός για την επίλυση του καθεστώτος της χερσονήσου της Κριμαίας, ο οποίος προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 μετά από εισβολή από μεταμφιεσμένους Ρώσους στρατιώτες και δημοψήφισμα που οι διεθνείς παρατηρητές διαπίστωσαν ότι είναι βαθιά «ελαττωματικό».
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το 2014, όταν η Κριμαία καταλήφθηκε παράνομα και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ντονμπάς, σχηματίστηκε Ομάδα Τριμερούς Επαφής για να χειριστεί την κατάσταση στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Ντίτρο Κουλέμπα στο Ανάντολου. «Δεν δημιουργήθηκε όμως διεθνής μηχανισμός για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Κριμαίας. Λοιπόν, διορθώνουμε αυτό το λάθος. ”
Ο Kuleba προσπαθεί σαφώς να δώσει χώρο και στην Άγκυρα να εμπλακεί σε ακόμη ένα μέτωπο, καθώς τονίζει ότι η Τουρκία θα ήταν ένας «καλός εταίρος» σε αυτόν τον μηχανισμό.
“Είμαστε ευγνώμονες προς την Τουρκία που υποστηρίζει με συνέπεια και σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την προθυμία του τούρκου Προέδρου να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν τη σύγκρουση, ιδίως όταν κρίνεται το μέλλον των Τάταρων της Κριμαίας που ζουν υπό τη ρωσική κατοχή στην περιοχή” είπε ο Kuleba.
Αυτή η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε καθώς μια αντιπροσωπεία Ουκρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ντένις Σμίλ, επισκέφθηκε την Τουρκία.
Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, ιδίως για αμυντικά θέματα. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία με τον Πρόεδρο Volodomyr Zelensky της Ουκρανίας, δεσμεύοντας εκατομμύρια για βοήθεια για την οικοδόμηση στρατιωτικών της Ουκρανίας.
Τουρκικά drones ζητά το Πακιστάν για τα σύνορα με την Ινδία
Το Πακιστάν φαίνεται πως θέλει να μπει στη «λίστα αγοραστών» της Άγκυρας προσθέτοντας στο δυναμικό του μικρά οπλισμένα αεροσκάφη από πολλές τουρκικές εταιρείες για την ενίσχυση του στόλου UAV με σκοπό την ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων του με την Ινδία, ανέφεραν την Κυριακή οι Eurasian Times.
Ο στρατός του Πακιστάν αναζητά μίνι UAV με τη δυνατότητα να παραμείνει στον αέρα για αρκετές ώρες κυρίως για την παρακολούθηση σ τα ινδικά σύνορα με προτιμώμενη απόσταση 150 χλμ.
Πακιστανικά και ινδικά στρατεύματα ανταλλάσσουν τακτικά επιθέσεις στα ορεινά σύνορα. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν πλήρως την περιοχή του Κασμίρ.
Η ισλαμική δημοκρατία επιδιώκει να επωφεληθεί από τα συμμαχικά UAV της Τουρκίας, τα οποία κέρδισαν διεθνή αναγνώριση στις επιδόσεις τους στο πεδίο της μάχης, κυρίως πρόσφατα στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τους Eurasian Times.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί ένοπλα αεροσκάφη, σε σχεδόν όλες τις συγκρούσεις που εμπλέκεται όπως στη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά την τελευταία, η Άγκυρα ανέπτυξε το Bayraktar TB2 για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν.
Το Πακιστάν διαπραγματεύεται επίσης συμφωνία για την αγορά προηγμένων αεροσκαφών από άλλες τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Boğaziçi Defense Technologies, για το σύστημα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης αεροσκαφών ILTER, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.