Σε ποιους τομείς θα κάνει αλλαγές ο πρωθυπουργός- Όλα τα σενάρια
Ηαντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό άρχισε. Μπορεί το Μαξίμου να διαψεύδει τα σενάρια, αλλά πλέον δεν μπορεί να μπει φρένο στη συζήτηση. Το 2021 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το 2020 παρά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το τούνελ στο οποίο μπήκε η χώρα και ο κόσμος από τον Μάρτιο συνεχίζεται έστω και αν άρχισε να διαφαίνεται μία χαραμάδα ελπίδας με το εμβόλιο.
Οι μήνες που ακολουθούν θα είναι πολύ δύσκολοι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει εδώ και καιρό για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα. Αφορούν τομείς που έπασχαν από το καλοκαίρι. Έκανε κάποιες διορθωτικές κινήσεις αλλά στο μεταξύ προέκυψαν προβλήματα και σε ένα – δύο ακόμη υπουργεία όπως αναφέρουν πληροφορίες του Newpost.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να κάνει τον ανασχηματισμό που δεν έκανε το καλοκαίρι. Η μοναδική κίνηση ουσίας στην οποία αρκέστηκε τότε ήταν η αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη σε αν.υπουργό Οικονομικών, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του και με ανάθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, της διαχείρισης του πακέτου των 32 δισεκ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (19,5 επιχορηγήσεις και 12,5 χαμηλότοκα δάνεια) που αποτελεί και το πιο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρότζεκτ της χώρας και της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Όλες τις άλλες δραστικές αλλαγές που σκεφτόταν και σχολιάζονταν τις ανέβαλε.
Τα σενάρια
Μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γίνονταν συζητήσεις σε πολιτικούς κύκλους για τον ανασχηματισμό που έρχεται «Δευτέρα ή Τρίτη». Δεν είναι στον αέρα. Εάν όντως ο πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό για να μπει στο καινούργιο χρόνο με ένα λίφτινγκ στην κυβέρνηση του οι πρώτες ημέρες του χρόνου προσφέρονται. Θεωρούνται ουδέτερος χρόνος καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει μπει ακόμη στα βαθιά νερά με το άνοιγμα των σχολείων και τις επιδημιολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει, τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο στην περίοδο των εκπτώσεων, την εξέλιξη του εμβολιασμού. Ο τελευταίος ξεκίνησε με ισχυρούς συμβολισμούς, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς – εκτός από τον Βελόπουλο- να εμβολιάζονται και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο όλα τινάχτηκαν στον αέρα με τις selfie της ντροπής κυβερνητικών αξιωματούχων που και εκείνοι εμβολιάστηκαν, ενώ αυτοί που προηγούνται είναι οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά του COVID-19, στην πρώτη γραμμή. Προκάλεσε την οργή των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη. Έκοψε τις λίστες προτεραιότητας και στο εξής όλοι θα εμβολιάζονται όταν θα έρχεται η ώρα τους. Η ζημιά όμως έγινε. Και έδειξε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Επομένως η κάθε χρονική συγκυρία μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολύ καλή αλλά και πολύ κακή για έναν ανασχηματισμό.
Εάν δεν γίνει την επόμενη εβδομάδα οι αλλαγές στην κυβέρνηση, κατά την λαϊκή φράση «αν δε βρέξει θα χιονίσει κι αν δεν χιονίσει θα κάνει καλό καιρό», ο ανασχηματισμός τοποθετείται για μετά τις 20 Ιανουαρίου. Θα πρέπει μέχρι τότε, ο εμβολιασμός να εξελίσσεται ομαλά και να έχει επεκταθεί και στον γενικό πληθυσμό και να ανοίξουν χωρίς παρατράγουδα τα σχολεία και τα καταστήματα με τη μέθοδο του click inside (αγορά εντός) που θα αντικαταστήσει το click away, και επιπλέον να μην έχει έρθει το τρίτο κύμα της πανδημίας καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για μια έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού λόγω των χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών και των κλειστών χώρων.
Όλη αυτή η παραφιλολογία έχει πλέον ξεχειλώσει. Τους τελευταίους μήνες έγιναν 5-6 «ανασχηματισμοί» στα …δημοσιογραφικά γραφεία εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού, διότι κάποιοι από την κυβέρνηση τροφοδότησαν την σεναριολογία. Δεν τα έβγαλαν απ’ το κεφάλι τους τουλάχιστον οι περισσότεροι δημοσιογράφοι.
Η συζήτηση τις τελευταίες ημέρες πάλι φούντωσε. Τα κινητά έχουν ανάψει. Κάποιοι υπουργοί έχουν κατεβάσει το μολύβι ή έχουν κλείσει τα λάπτοπ.
Οι αλλαγές
Τα σενάρια πάνε κι έρχονται. Ακούγονται διάφορα ονόματα. Δεν διαφέρουν πάντως από εκείνα του Καλοκαιριού. Και η συνταγή είναι ίδια, ανασχηματισμός κυρίως υφυπουργών με την έλευση βουλευτών της ΝΔ, αλλαγές σε 4-5 υπουργεία με απομακρύνσεις ή μετακινήσεις. Λόγω της κρισιμότητας στη διαχείριση των καυτών θεμάτων (πανδημία, εθνικά) δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Εξωτερικών, Άμυνας. Αμετακίνητη παραμένει η πολιτική ηγεσία Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, όχι με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας, πάντως.