Οπισθοχωρεί η ελληνική κυβέρνηση
Τι συμβαίνει με την ελληνική κυβέρνηση; Για την επανέναρξη των διερευνητικών, ήταν σαφής η θέση της Ελλάδας, πως μόνον εάν σταματήσει η Άγκυρα την προκλητική συμπεριφορά θα συζητήσουμε μαζί της. Φυσικά και “για τα μάτια του κόσμου” τότε, ο Ερντογάν “μάζεψε” το Oruc Reis, όμως οι προκλήσεις πότε ακριβώς σταμάτησαν;
«Το τουρκικό ωκεανογραφικό Cesme άρχισε τις νόμιμες εργασίες του στο Αιγαίο». Με αυτή την φράση τουρκικές πηγές του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν την προσέγγιση του τουρκικού πλοίου στην περιοχή της παράνομης NAVTEX, την Κυριακή το απόγευμα.
Η τελευταία ελληνική θέση για τα ελληνοτουρκικά, όπως είχε εκφραστεί από τα χείλη του ΄Έλληνα πρωθυπουργού, έλεγε ότι “σταματάνε οι προκλήσεις κι αρχίζουν οι συζητήσεις”.
Οι διερευνητικές ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για τις οποίες η θεματολιγία είναι σχεδόν άγνωστη και η Τουρκία, συνεχίζει να τραβάει το σκοινί…
Την ώρα που το ΤΣΕΣΜΕ “σουλατσάρει” στο Αιγαίο, στην Αθήνα τηρείται σιγή ιχθύος.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι λοιπόν αν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι που όλοι εμείς δεν έχουμε ακόμη μάθει. Τι έχει συμβεί και φαίνεται να μην μας ανησυχεί καθόλου αυτή η πρόκληση της Τουρκίας στην “καρδιά του Αιγαίου”; Υπάρχει κι άλλη οπισθοχώρηση;
Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου. Εξήλθε από τα Δαρδανέλια κινήθηκε ανοιχτά της Ίμβρου και το τελευταίο 24ωρο φαίνεται ότι έπλεε ανατολικά της Λήμνου. Το απόγευμα της Κυριακής το τουρκικό πλοίο χάραξε ρότα προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει για υδρογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με την παράτυπη NAVTEX της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου.
Χθες το απόγευμα πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή κατηγόρησαν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, η τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976»και προσθέτουν πως «η Eλλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες. H Eλλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού»
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «Mετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης»
“Ενοχλούν” την Τουρκία οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
Παράλληλα στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς τόνισαν πως «Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( ημερομηνια διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου ( Κεραυνός-21)με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων. Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει την ένταση».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».