Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι
Η περιβόητη επιτροπή των λοιμωξιολόγων που εδώ και ένα χρόνο “κυβερνά” την χώρα με την προτροπή της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη φαίνεται να έχει ξεκινήσει να παίρνει αποστάσεις από τα συνεχή και εξουθενωτικά για την κοινωνία και οικονομία lockdown καθώς βλέπουν ότι απλά έχουν αποτύχει.
Ο ένας μετά τον άλλον κυβερνητικοί, φιλοκυβερνητικοί, σκληροπυρηνικοί και μη βλέπουν την κοινωνία απεναντί τους και πλέον θεωρούν ότι μια ανοιχτή αγορά/κοινωνία με λογικά μέτρα προφύλαξης είναι μια συνιστώμενη πολιτική για να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία που την στιγμή που ασφυκτιά βλέπει τους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνουν σαν να μην υπάρχει lockdwon με τα κατάλληλα “παραθυράκια”.
Παγώνη: Πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα και μετά τα σχολεία και η εστίαση
Το άνοιγμα των καταστημάτων και σε δεύτερη και τρίτη φάση τα σχολεία και η εστίαση προανήγγειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Ματίνα Παγώνη.
Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι μεγάλος.
«Ο κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσουν τα σχολεία και στα μέσα Απριλίου, να ανοίξει και η εστίαση.
Απαράδεκτη και άδικη η μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από τα Δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά. Όποιος το εισηγήθηκε αυτό, ήταν απαράδεκτο και γι’ αυτό το σταματήσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι έγιναν λάθη και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χάσαμε την μπάλα.
Να λέμε την αλήθεια. Αυτό που είχαμε δεν ήταν lockdown. Ήταν τύποις lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν έξω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο κλειστή την οικονομία. Δεν αντέχει. Τηλεργασία στο 60% δεν εφαρμόστηκε.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, αποστάσεις και να αποφεύγουμε συνωστισμούς, όσο γίνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
Χ.Γώγος: Να αρχίσει τέλη Μαρτίου να ανοίγει η αγορά
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, από την στιγμή που, στην ουσία, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε, αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.
Μ.Δερμιτζάκη: «Το lockdown δεν αποδίδει – Άνοιγμα αγοράς με μέτρα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν αλλά αναγνώρισε ότι τα lockdwon απέτυχαν.
Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς ώστε να διοχετευθεί αυτός ο συνωστισμός σε χώρους που θα λειτουργούν με κανόνες και θα ελέγχονται περισσότερο, αλλά και αυτό έχει το ρίσκο του.
Πάντως υπογράμμισε πως κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο ενώ έκανε λόγο για «δαιμονοποίηση» ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα των σχολείων.
Οι ημερομηνίες που έχουν “πέσει” στο τραπέζι
Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε κλιμακωτές φάσεις με αρχή την 22α Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου.
Στόχος είναι να ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια για να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και των μετακινήσεων, με τους πολίτες να ζητούν την επιτάχυνση της άρσης των μέτρων λόγω της μεγάλης κούρασης από το συνεχές και σκληρό lockdown.
Στο τραπέζι βρίσκονται μάλιστα, η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να ξεκινά στις 21:00 (όπως τις καθημερινές και όχι 19:00 που ισχύει τώρα) αλλά και να επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και με αυτοκίνητο (όχι με πόδια και ποδήλατο που υφίσταται σήμερα).
Ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων, όπως μετέδωσε το STAR είναι ο ακόλουθος:
22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και νυχάδικα
29 Μαρτίου τα εμπορικά κέντρα και το λιανεμπόριο
5 Απριλίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
12 Απριλίου τα Δημοτικά
18 Απριλίου τα καταστήματα εστίασης αλλά και η απελευθέρωση των μετακινήσεων