Περισσότερα από 70.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, με την φωτιά να μην έχει τεθεί ακόμα υπό πλήρη έλεγχο.
Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ανίκανος να διαχειριστεί την φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, η οποία ήταν πιο καταστροφική της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Έτσι μετά από πέντε ολόκληρες ημέρες, κατά τις οποίες ήταν άφαντος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί κυβερνητική σύσκεψη ενοχλημένος από τη δήλωση Χαρδαλιά ότι «είμαστε άτυχοι».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πυροσβεστική το πρωί της Δευτέρας, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση αλλά με διάσπαρτες εστίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα επιχειρούν συνολικά 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ έχουν κινητοποιηθεί δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στη μια το μεσημέρι, με αντικείμενο τον επιχειρησιακό συντονισμό της αντιπυρικής περιόδου, η οποία να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου φέρεται ενοχλημένο με την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε τα Γεράνεια όρη και πολλά σπίτια και κυρίως με άστοχες, κατά το περιβάλλον του πρωθυπουργού, δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά τόσο για τη μη χρήση του 112 όσο και για το περιβόητο «είμαστε άτυχοι» και την παραδοχή ότι δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, πράγμα που θα γίνει από αύριο μέχρι και τις 15 Ιουνίου.
Δημόσιες τοποθετήσεις που έδειξαν την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή, η οποία βέβαια δεν ήταν η πρώτη τους τελευταίους μήνες, καθώς παρόμοια ανικανότητα είχε δείξει και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδεια».
Στην κυβερνητική σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Η πιο καταστροφική της τελευταίας δεκαετίας
Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον προσφάτων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αποτελεί, έτσι, την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές Κ. Παπαγιαννάκη, Β. Κοτρώνη και Κ. Λαγουβάρδος, την περίοδο 2000-2021 έλαβαν χώρα στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης η καθεμιά.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:
* Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας-Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021.
* Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.
* Αποτελεί την πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.
* Όσον αφορά την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.