Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να σταματήσει τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 60 ετών έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες.

Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και ήδη υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις των προγραμματισμένων ραντεβού.

Όλο αυτό το αλαλούμ της κυβέρνησης βάζει εμπόδιο στο κτίσιμο του τείχους ανοσίας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί στη χώρα 1.075.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 470.000 πολίτες αναμένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση.

Πάρα πολλοί από τους 470.000 θέλουν να ακυρώσουν το ραντεβού τους, παρά τις συστάσεις των «ειδικών». Από την πρώτη μέρα μάλιστα που βγήκε η συγκεκριμένη οδηγία είχαν ακυρωθεί το 7% των προγραμματισμένων ραντεβού.

Για τις μαζικές ακυρώσεις μίλησε και ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για πολυάριθμες ακυρώσεις των ραντεβού με το σκεύασμα της βρετανικής εταιρείας.

«Όσον αφορά το φαρμακείο μου υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις. Αυτό συμβαίνει εδώ και 15 μέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της επιτροπής» τονίζει μεταξύ άλλων.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ECDC που παρουσιάζουν την αντιστοιχία των εμβολιασμών με τα εμβόλια που έχουν παραδοθεί έως τις 16 Ιουνίου, το σκεύασμα της AstraZeneca εμφανίζεται να χρησιμοποιείται κατά 20% σε σχέση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα.


Από το σύνολο των 8.070.100 δόσεων που φαίνεται ότι έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna (σ.σ. Cominatry και Moderna αναφέρονται στο σχετικό πίνακα) με τις χορηγηθείσες δόσεις τους να αγγίζουν αθροιστικά τα 5 εκατομμύρια.

Ακολουθεί το εμβόλιο της AstraZeneca (σ.σ. Vaxzevria) του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί λίγο πιο πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη γενική συμπεριφορά του πληθυσμού» επισημαίνει στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν ως τη Δευτέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της επιτροπής, για το βρετανικό σκεύασμα, το ποσοστό ακυρώσεων των εμβολιασμών με τη δεύτερη δόση ανερχόταν στο 1,89%, ενώ με Pfizer και Moderna οι ακυρώσεις ανέρχονται αντίστοιχα στο 0,5% και 0,45%.

«Το ποσοστό ακυρώσεων της AstraZeneca είναι σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα» αναφέρει η κ. Μαστοράκου ενώ προσθέτει ότι η χώρα μας άργησε σε σχέση με άλλα κράτη να μετατοπίσει το όριο ηλικίας και αυτός ήταν ο λόγος που έφερε την αναστάτωση.

Είναι κατανοητό πως οι παλινωδίες της κυβέρνησης με το AstraZeneca κινδυνεύουν να οδηγήσουν στο «γκρέμισμα» του τείχους ανοσίας, καθώς οι ακυρώσεις είναι μαζικές και ήδη ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την επιτροπή των «ειδικών» και την κυβέρνηση.

Με τους «ειδικούς» να κρούουν τον «κώδωνα» για τέταρτο κύμα του κορωνοϊού από Σεπτέμβρη και νέο lockdown, αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Φόβος στη Βρετανία για θανάτους εμβολιασμένων

Σάλο προκαλούν στο μεταξύ αναφορές στη Βρετανία για θανάτους εμβολιασμένων ατόμων και με τις δύο δόσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ που επικαλούνται έκθεση του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας, αναφέρει ότι από τα 42 άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από την ινδική μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 12 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι το 29% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 και ειδικότερα από το στέλεχος B.1.617.2 είχε εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις. Κάποιες δόσεις εξ αυτών χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός, εκτιμάται ότι ήταν AstraZeneca.

«Για να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει μόνο από το κέντρο του ΠΟΥ στην Ουψάλα, όπου συγκεντρώνονται οι αναφορές για τις παρενέργειες» τονίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

«Γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι ακόμα και με τις δύο δόσεις δεν προστατεύονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-10%. Σε αυτό το ποσοστό δεν έχει ανταποκριθεί η άμυνα του οργανισμού στο εμβόλιο, σε αντίθεση με το 90%-95%» τονίζει από την πλευρά της η κα Μαστοράκου.

Και καταλήγει: «Αυτό το μικρό ποσοστό δεν προστατεύεται. Ο μόνος τρόπος να ελέγξει κάποιος τη διαδικασία ανοσοποίησης του είναι ο έλεγχος των αντισωμάτων. Με τα ειδικά τεστ θα καταλάβει αν είναι προστατευμένος ή όχι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »