Προ της διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων και ειδικότερα του Στρατού Ξηράς η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου του Κ.Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι σταματά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελώντας μια “νίκη” σε όσους δεν θέλουν να θέσουν στο σώμα τους τα εμβολιαστικά σκευάσματα.
Έτσι πέραν των υγειονομικών δεν πρόκειται να επιβάλει την επέκταση των εμβολιασμών στο υπόλοιπο προσωπικό (που αλλιώς έφερνε την αναστολή σύμβασης ή της θέσης σε άδεια άνευ αποδοχών) ειδικότερα κάτω από το πρίσμα των πραγματικών στοιχείων εμβολιασθέντων τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας όπου στην Αστυνομία όσοι δεν έκαναν το εμβόλιο φτάνουν το 40%.
Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» είπε σχετικά με τα εμβόλια:
«Το θέμα του εμβολιασμού δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση.
«Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος:
Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των αποκαλύψεων του pronews.gr μέσω εγγράφου που φέραμε στην δημοσιότητα με το οποίο η κυβέρνηση δίχαζε τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς απαιτούσε από την στρατιωτική ηγεσία να επιβάλλει μέτρα επαγγελματικής εξόντωσης του προσωπικού που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν από τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση (;) του Covid-19.
Στο έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κατ’επέκταση του πρωθυπουργικού γραφείου και υπογράφεται από τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχο Γεώργιο Καμπουράκη, με αντικείμενο το «πώς θα αντιμετωπιστούν στα στελέχη που αρνούνται να εμβολιαστούν», η εισήγηση είναι ανατριχιαστική: Προτείνονται μια σειρά σκληρών μέτρων σε βάρος των ανεμβολίαστων, ενώ υπάρχει η παραδοχή ότι:
«…κατ’αντιστοιχία με τις διατάξεις του σχετικού (α) νόμου που τέθηκε σε ισχύ για το προσωπικό των υγειονομικών δομών, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο να προκαλέσει τα ακόλουθα:
α. Το ποσοστό στελέχωσης των Πολεμικών Πλοίων αναμένεται να απομειωθεί από 87,26% του προβλεπόμενου Π.Ο.Υ. (συνολικά 6.030 στελέχη) που ισχύει σήμερα, σε ποσοστό έως 47% (με βάση τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία), γεγονός που θα επιφέρει επιπτώσεις στην ετοιμότητα και στο αξιόμαχο αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι:
α. Το ποσοστό στελέχωσης των Πολεμικών Πλοίων αναμένεται να απομειωθεί από 87,26% του προβλεπόμενου Π.Ο.Υ. (συνολικά 6.030 στελέχη) που ισχύει σήμερα, σε ποσοστό έως 47% (με βάση τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία), γεγονός που θα επιφέρει επιπτώσεις στην ετοιμότητα και στο αξιόμαχο αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι:
(1) Αδυναμία ανάληψης πολυήμερων αποστολών λόγω μη δυνατότητας εναλλαγής προσωπικού κατά τον πλου.
(2) Υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες που θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.
(3) Διακοπή κύκλου προληπτικής συντήρησης υλικού λόγω ανεπάρκειας τεχνικού προσωπικού.
(4) Δραστική μείωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των μονάδων.
(5) Απώλεια κεκτημένης τεχνικής εκπαίδευσης και εμπειρίας που δεν δύναται να αναπληρωθεί.
β. Υποστελέχωση ανάλογης έκτασης στους επισκευαστικούς φορείς του ΠΝ η οποία θα απομειώσει περαιτέρω τη δυνατότητα υποστήριξης των Πολεμικών Πλοίων,
γ. Ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό (YKT, ΥΒ, Χ/ΕΛ, ΚΠΕ) Πολεμικών Πλοίων και Νατυτικών Υπηρεσιών, η αντικατάσταση του οποίου καθίσταται πρακτικά αδύνατη.
δ. Απαίτηση συγχώνευσης πληρωμάτων προκειμένου να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα στελέχωσης κύριων μονάδων κρούσης και Ι.Μ. από εμβολιασμένο προσωπικό, γεγονός που θα προκαλέσει τη μείωση αριθμού μονάδων σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα»!
Διαβάστε και φρίξτε:
«1) Λήψη μέτρων υγειονομικού αποκλεισμού (καραντίνα) εντός Π. Πλοίων μόνο για το μη εμβολιασμένο προσωπικό τους. Πλην περιπτώσεων αποστολών εξωτερικού που θα επιβάλλεται αποκλεισμός στο σύνολο του πληρώματος κατά περίπτωση.
(2) Εξαίρεση από επιλογικές διαδικασίες τοποθέτησης/εκπαίδευσης στο εξωτερικό και σε θέσεις υψηλής ευθύνης,
(3) Πειθαρχικός έλεγχος όσων δεν εμβολιαστούν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
(4) Απαγόρευση πρόσβασης ανεμβολίαστων στελεχών και των μελών οικογενειών αυτών σε παροχές και ευκολίες διοικητικής μέριμνας (θέρετρα, χώροι εστίασης κλπ).»