Που παραπέμπει η συνεχής φρασεολογία του Ερντογάν ότι πήρε τους S-400 αφού οι ΗΠΑ δεν του έδιναν τους Patriot και τι θέλει να πετύχει;
ΟΕρντογάν όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς στην οποία προέβη των S-400 από τη Ρωσία, προσπαθεί να πείσει με επιχειρήματα ότι για αυτό ευθύνονται οι ΗΠΑ και όχι η Τουρκία.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στους New York Times αναφερόμενος στους λόγους που ώθησαν την Τουρκία στην αγορά των S-400, είπε:
«Αν οι Αμερικανοί μας είχαν πουλήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot στην Τουρκία, δεν θα έπρεπε να αγοράσουμε τους S-400», είπε ο Ερντογάν, ενώ παράλληλα απέρριψε την κριτική ότι η αγορά της Τουρκίας των S-400 από τη Ρωσία βλάπτει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT) δημοσίευσε τα παραπάνω στο τμήμα της συνέντευξης του Ερντογάν αναφορικά με τους S-400 που του πήρε όταν ο Τούρκος Πρόεδρος μετέβη στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα για την 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Αγοράζουμε τα όπλα μας
Αναφορικά με τη διμερή συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν απέρριψε την κριτική ότι αγοράζοντας το προηγμένο ρωσικό αμυντικό σύστημα, υπονόμευε το ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική συμμαχία της Δύσης.
Υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσαν το δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέξει προμηθευτές όπλων, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στους New York Times: “Αγοράζουμε τα δικά μας όπλα”.
Ερωτηθείς αν η αγορά των S-400 από την Τουρκία άξιζε τις τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν είπε: “Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο. Μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας όπως θέλουμε”
Επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ παραμένουν θεμελιωδώς σημαντικές, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε επίσης: “Η Τουρκία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί”.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι κάκιστες και όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος χειρότερες από ποτέ.
Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε δημόσια στις 24 Σεπτεμβρίου ότι είναι βαθιά απογοητευμένος από την προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσον αφορά την Τουρκία και τον ίδιο.
«Ποτέ δεν ήμουν σε τέτοια θέση με έναν ηγέτη των ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι, δυστυχώς, η κατάστασή μας τώρα», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί Τούρκοι είναι επίσης απογοητευμένοι επειδή δεν είχαν δει ποτέ έναν Τούρκο ηγέτη να διαμαρτύρεται δημόσια ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ απομακρύνεται από αυτόν.
Αφού παραπονέθηκε ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρονται μεταξύ τους δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να βοηθά τους τρομοκράτες στη Συρία.
Υπονοούσε προφανώς τη συνεργασία των ΗΠΑ με κουρδικές μαχητικές ομάδες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ το PKK βρίσκεται σε αιματηρή μάχη εναντίον της Τουρκίας από το 1984.
«Δούλεψα καλά με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους», είπε ο Ερντογάν. «Δούλεψα καλά με τον Μπαράκ Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είχαμε μια καλή αρχή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν». Είπε ότι «η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι καλή».
Ο Ερντογάν δήλωσε δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στις εγκαταστάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου ότι ήθελε να τον συναντήσει αποκλειστικά.
Ο Rich Outzen, στρατιωτικός Αμερικανός διπλωμάτης και μελετητής που ασχολείται με τα τουρκικά ζητήματα, είπε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η έλλειψη ραντεβού με τον Μπάιντεν ήταν μόνο ένας από τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν απογοητεύτηκε. Ο Outzen απαριθμεί τους πιθανούς λόγους όπως παρακάτω:
1) Tους μήνες που μεσολάβησαν χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ-Τουρκίας, από την εκλογή Μπάϊντεν μέχρι την ημέρα που κάλεσε τον Ερντογάν στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι θα προβεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
2) Την μη πολιτική συνεργασία με τον Μπάιντεν στη Συρία και καμία οπισθοχώρηση των ΗΠΑ από την υποστήριξη τους σε YPG/PKK.
3) Η υποστηρικτική στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αποχώρησης στην Καμπούλ.
4) Την αποφυγή του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της UNGA.
Έτσι, ο Ερντογάν απογοητεύτηκε όχι μόνο επειδή ο Μπάιντεν δεν έδωσε ραντεβού μαζί του τις τελευταίες τέσσερις ημέρες όταν ήταν στις ΗΠΑ, αλλά ότι δεν του δόθηκε καμία σημασία.
Τι πέτυχε ο Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Πούτιν στο Σότσι;
Σε πρόσφατο άρθρο μας πριν τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, είχαμε αναλύσει ότι σε αυτήν ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να κερδίζει χρόνο πριν από την συνάντηση Μπάιντεν, προσπαθώντας να αποφύγει δυσάρεστα τετελεσμένα ή τουλάχιστον να τα μετριάσει.
Αν και οι ειδήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο Προέδρων είναι αποσπασματικές και ανεπιβεβαίωτες, φαίνεται ότι ο στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος Μ4 που διατρέχει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας από τα Ανατολικά προς τα δυτικά να αποτελεί την όριο γραμμή Τούρκων -Στρατού Άσαντ, ενώ για το θέμα αγοράς νέων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία δεν έγινε κάποια σαφής αναφορά, αλλά ούτε και για την Λιβύη.
Για την Λιβύη μένει να φανεί αν όντως τα έχουν βρεί Πούτιν-Ερντογάν, για την συνέχιση παραμονής των δυνάμεων τους και των μισθοφόρων τους ακόμη και μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου και κατά συνέπεια αν συμφώνησαν από κοινού στην μη αποχώρηση των δυνάμεων τους από τη Λιβύη μέχρι τις εκλογές.
Που το πάει ο Ερντογάν;
Η συνεχής φρασεολογία του Ερντογάν ότι πήρε τους S-400 αφού οι ΗΠΑ δεν του έδιναν τους Patriot παραπέμπει σε δύο πράγματα.
Είτε να δικαιολογήσει και νέα αγορά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, γνωρίζοντας ωστόσο ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Είτε να ζητήσει από τον Μπάϊντεν στη συνάντησή τους να πάρει τώρα η Τουρκία Patriot από τις ΗΠΑ, αναθερμαίνοντας το θέμα των F-35 παράλληλα.
Με τον τρόπο αυτό αποσκοπεί ο Ερντογάν να πετύχει τα εξής:
1. Nα ρίξει γέφυρες επικοινωνίας προς τις ΗΠΑ, προσβλέποντας στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ , προκειμένου να τις εξευμενίσει τόσο στο θέμα των γκρίζων λύκων του εταίρου του στην κυβέρνηση Μπαχτσελί που το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα αποφανθεί αν αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση, όσο και στο θέμα της κάκιστης οικονομίας της.
2. Να αποφύγει νέες κυρώσεις για πιθανή αγορά νέας συστοιχίας S-400 από τη Ρωσία, βασιζόμενος στο δόγμα του ότι αφενός η Τουρκία μπορεί να παίρνει όπλα από όπου θέλει και πως η αγορά των ρωσικών συστημάτων δεν βλάπτει την άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
3.Να αποκτήσει μαζί με τους Patriot την τεχνογνωσία τους την οποία θα επιδιώξει να αποκτήσει και ενδεχομένως την παραγωγή τους στην Τουρκία.
4. Να επανέλθει στο θέμα των F-35, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει μαχητικά 4ης+, 5ης γενιάς . Ιδιαίτερα μετά τη Στρατηγική Αμυντική Συνεργασία Γαλλίας-Ελλάδας για ΚΕΠΠΑ και την αεροναυτική υπεροχή που αποκτά η Ελλάδα με τα μαχητικά Rafale4+, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τις φρεγάτες Belharra, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” κινδυνεύει να βουλιάξει στη θάλασσα, οπότε και θα πρέπει να “ανακατέψει την τράπουλα” ξανά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.