Σενάριο Κύπρου του 1967 “παίζει” ξανά η Τουρκία με στόχο το ελληνικό Αρχιπέλαγος
Το άκρον άωτον του κυνισμού και της αλαζονείας από πλευράς Άγκυρας με την στοχοποίηση των νησιών μας και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων επί αυτά, αφού οι νεο-Οθωμανοί άλλα λένε και άλλα πράττουν.

Ενώ η Τουρκία απαίτησε επίσημα μάλιστα από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει αφήνοντας ουσιαστικά αθωράκιστα τα νησιά της και στέλνει βαρύγδουπη επιστολή στον ΟΗΕ, την ίδια στιγμή κινητοποιεί την 4η στρατιά για ….”στρατιωτική άσκηση” με αποβατικά σκάφη, μόλις λίγα μίλια μακριά από τα ελληνικά νησιά.
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί με ωμό τρόπο να επιβάλει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με στόχο φυσικά την Ελληνογαλλική συμφωνία, η οποία καλύπτει τα νησιά μας, ενώ επίκειται και η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που αφορά την ελληνοαμερικανική συνεργασία ειδικά στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς, βάζοντας φρένο σε κάθε προσπάθεια να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών θέμα αποστρατιωτικοποίησης, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να θέτει τέτοια θέματα μια χώρα που διατηρεί το casus belli και έχει την αποβατική Στρατιά Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Ο Τούρκος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Φεριντούν Νερβούσογλου υπενθύμισε τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ προέβη σε παράλογες πολιτικές αξιώσεις αντί να επικεντρώνεται στην πιστή τήρηση των συνθηκών.

Επειδή όμως έχουν κουράσει πολύ οι Τούρκοι, οι οποίοι επικαλούμενοι συνεχώς φωτογραφίες μιλούν για την στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, δείχνουμε ότι οι ίδιοι όμως έχουν εξοπλίσει τα δύο νησιά Ίμβρο και Τένεδο αλλά και τα μικρασιατικά παράλια μέχρι εκεί που δεν παίρνει, και είναι καιρός να σταματήσουν να λένε ψέματα, διότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι σαφώς“προσανατολισμένες” προς τα ελληνικά νησιά και πουθενά αλλού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α. Τις εγκαταστάσεις της 6ης τουρκικής Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Α/Α συστήματος NIKE της Τουρκικής Αεροπορίας, στην περιοχή Ayvacik κοντά στην Λέσβο.

Β. Τις εγκαταστάσεις του 5ου Συντάγματος Καταδρομών του 2ου Σώματος Στρατού στην Ίμβρο.

Γ. Τις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στην χερσόνησο της Κνίδου με Κέντρο Διοίκησης, κινητό Radar μαζί με την 1η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Α/Α συστήματος NIKE.

Δ. Την Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την Στρατιά Αιγαίου, σε Φώκαια και Σμύρνη αντίστοιχα, καθώς και την έδρα της μονάδος υποβρυχίων καταστροφών Αιγαίου.

Πρόκειται για Ταξιαρχία που ανήκει στο τουρκικό ναυτικό έχει έδρα την Σμύρνη όπου είναι και η “Φωλιά των Κροκόδειλων”, όπως τους ονομάζουν, οι οποίοι προετοιμάζονται για την προστασία της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας και των υπερπόντιων συμφερόντων της

Εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών φέρουν την Άγκυρα να φοβάται την μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων spike NLOS στα νησιά, σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης, μεταβάλλοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να δράσουν οι Τουρκικές δυνάμεις, σε ένα τέτοιο σενάριο.

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών της Λήμνου και της Σαμοθράκης, μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου και των Τουρκικών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και των Κουνελιών (Tavcan), αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 για τα Στενά.

Αυτό ακυρώθηκε από τη Συνθήκη του Montreux του 1936, η οποία, όπως δήλωσε κατηγορηματικά στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερθείσα Συνθήκη της Λωζάνης.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να στρατιωτικοποιήσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε από την Τουρκία, σύμφωνα με την επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα εκείνη τη στιγμή, Ρούσεν Έσρεφ, κατόπιν εντολής της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, ισχύουν διάφορες διεθνείς συμφωνίες. Συγκεκριμένα :

• το καθεστώς των νησιών της Λήμνου και της Σαμοθράκης διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 για τα Στενά, η οποία αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936.

• το καθεστώς των νησιών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και,

• το καθεστώς των νησιών των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947.
Η Τουρκική 4η στρατιά που απειλεί τα νησιά μας.
Η τουρκική στρατιά του Αιγαίου ή “EGE ORDUSU” διαθέτει τουλάχιστον στόλο 150 αποβατικών σκαφών, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και ταξιαρχίες καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών. Ενδεικτικό του επιθετικού της χαρακτήρα είναι ότι η μεγαλύτερη άσκηση της Στρατιάς είναι η EFES στην οποία προβλέπεται αεροαποβατική ενέργεια μεγάλης κλίμακας και πραγματοποιείται συνήθως στον κόλπο της Σμύρνης.

Όλες οι Μονάδες οι οποίες ανήκουν στην Στρατιά του Αιγαίου έχουν αναπτύξει δεκάδες φυλάκια πάνω στις Τουρκικές ακτές με ξεκάθαρη στόχευση την επιτήρηση όλων των Ελληνικών ακριτικών νησιών. Φυλάκια χτισμένα σε καίριες θέσεις απέναντι από θαλάσσιους διαύλους και στα εγγύτερα σημεία προς τα νησιά του Αρχιπελάγους.
Επιπλέον η EGE ORDUSU έχει αναπτύξει και ευρύτατο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ελληνικών νησιών με ραντάρ και κάμερες κατά μήκος της ακτογραμμής από το Βόρειο Αιγαίο έως και το Καστελόριζο.
Τούρκοι κομμάντος από τις μονάδες καταδρομών σχεδόν σε καθημερινή βάση κινούνται με φουσκωτά σε απέναντι από τα ακριτικά μας νησιά, ενώ πρόσφατα ελάχιστα μίλια από τα Ίμια η Στρατιά του Αιγαίου τοποθέτησε ραντάρ και θερμικά μέσα επιτήρησης της περιοχής.

Τα σχέδια της Άγκυρας είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια για αυτό και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προετοιμαστεί και θα απαντήσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε πρόκληση δεχθούν στα νησιά και αυτό εκτιμάται ότι τον γνωρίζουν οι Τούρκοι πολύ καλύτερα από όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »