Έφτασε στη χώρα μας η κακοκαιρία «Μπάλλος»
Με μηνύματα και εκκενώσεις αντιμετωπίζει και την κακοκαιρία «Μπάλλος» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει τους Έλληνες σε πρόσφυγες στον τόπο τους, καθώς αντιμετωπίζει όλα τα καιρικά φαινόμενα με τον ίδιο τρόπο, με το σχέδιο «τρέξτε να σωθείτε».

Η πολιτική προστασία απέστειλε μέσω του 112 SMS που προειδοποιεί τους κατοίκους των νησιών Ιονίου (εκεί θα χτυπήσει πρώτα) για τη μεταβολή του καιρού ώστε να είναι προετοιμασμένοι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τη περιουσία τους.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις, οι έντονες καταιγίδες χαλαζοπτώσεις ενώ θα δούμε και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά μέρη με υψηλό υψώμετρο.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από την Κέρκυρα και την Ήπειρο. Ωστόσο, περιλαμβάνει όλα τα Ιόνια νησιά, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Μετά τη σύσκεψη που υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Χρήστος Στυλιανίδης προέβη σε δηλώσεις ενώ κάλεσε τις τοπικές Αρχές να συμβάλουν με την αρωγή τους τόσο συμβουλευτικά όσο και πρακτικά. Ενημέρωσε για την αποστολή του 112 όπου κριθεί απαραίτητο ενώ ζήτησε να είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Τα πρώτα SMS στα νησιά Ιονίου και Πάτρα
Σύμφωνα με το μήνυμα οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν, ενώ μεγάλη σημασία παίζει η πρόληψη ώστε αν υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα να είμαστε σύσσωμοι σε ετοιμότητα.
Στόχος της πολιτείας είναι όλη η χώρα να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του «Μπέλλου».Είπε σχετικά: «Μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» λέγοντας στη συνέχεια «Ενεργούμε προληπτικά, οι Αρχές σε όλη την επικράτεια καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Να σημειωθεί πως ανάλογα με την πορεία της κακοκαιρίας πρόκειται να σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους με βάση το πού θα «χτυπήσει« η κακοκαιρία. Σε επιφυλακή βρίσκονται το ΕΚΑΒ, οι Ένοπλες δυνάμεις και η Πυροσβεστική.

Ο φόβος για τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι εντονότερος σε περιοχές με μπαζωμένα ρέματα και σε σπίτι πλησίον αυτών.

Εσκεμμένα ο υπουργός δεν μίλησε για προληπτικές εκκενώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε το παν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η αλλαγή του καιρού θα γίνει ακόμα πιο αισθητή σήμερα Πέμπτη, όταν και θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα σημειωθούν και την Παρασκευή. Σταδιακή αποκλιμάκωση προβλέπεται από τον Σάββατο, με σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπέλλος»

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.

Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, ενώ ανησυχία υπάρχει για τις ήδη πληγείσες πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, που ελοεχεύει να ο κινδυνος να πλημμυρίσουν.

Αναλυτικά ο καιρός

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν αρχικά το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, όπως και χιονοπτώσεις από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Στην Αττική αναμένονται βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. ο υδράργυρος στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στον Θερμαϊκό 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Οι συμβουλές προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.
Οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »