Κατάσκοποι διέρρευσαν στο Ισραήλ πληροφορίες για τουρκικά οπλικά συστήματα
Σχεδόν από το πουθενά, φαίνεται ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ οδηγούνται σε νέα επιδείνωση, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να βρει ένα modus viventi με το Τελ Αβίβ.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι δίκτυο κατασκόπων στην Τουρκία, έχει διαρρεύσει πληροφορίες για τεχνολογικά έργα σε ισραηλινές εταιρείες τη στιγμή που ο εισαγγελέας της χώρας, ερευνούσε 11 άτομα για διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας σε διεθνείς εταιρείες.
Στο «στόχαστρο» τα τουρκικά drones
Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα drones της να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς εμπορίου όπλων. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα τούτου, η Τουρκία έγινε στόχος τεχνολογικής και εμπορικής κατασκοπείας, αναφερόμενη στην εξάρθρωση κατασκοπευτικών πυρήνων που είχαν στόχο βιομηχανικά έργα στον αμυντικό τομέα.
Πάντως, σύμφωνα με τη Yeni Şafak, η έρευνα που ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Άγκυρας για την επ’ αμοιβή διαρροή πληροφοριών, που σχετίζονται με έργα Άμυνας και Ναυτικού της προεδρίας της Τουρκίας έχει κλείσει. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προσπαθεί -σχεδόν απεγνωσμένα- να βρει τρόπο συνεννόησης με το Ισραήλ, σε μια απόπειρα να ανακτήσει τις επαφές της με τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ο ιστότοπος turkiyegazetesi.com.tr, έγραψε ότι Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι εντοπίστηκε ισραηλινός κατασκοπευτικός πυρήνας, ο οποίος “έκλεβε” μυστικά της τουρκικής στρατιωτικής τεχνολογίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Ερντογάν Γενί Σαφάκ, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει προοδεύσει δραματικά τελευταία και κατά συνέπεια η Τουρκία καθίσταται στόχος κατασκοπείας…
Δίκτυο της Mossad 15 ατόμων που εργάζονταν εναντίον της Τουρκίας σε 4 επαρχίες συνελήφθη από τη MIT.
«Το δίκτυο της Mossad 15 ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στην κατασκοπεία στην Τουρκία , αιφνιδιάστηκε από την επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) μετά από έναν χρόνο μυστικής καταδίωξης». ανέφερε η εφημερίδα
Έγινε γνωστό, ότι το ισραηλινό δίκτυο πληροφοριών, το οποίο είχε μπει στον στόχο της τουρκικής ΜΙΤ ήταν σε «στενό κλοιό» και στόχο είχε να κατασκοπεύει, συλλέγοντας βιογραφικές πληροφορίες για άτομα που είναι Τούρκοι πολίτες και άριστοι ξένοι φοιτητές που διαμένουν στην Τουρκία.
Αποκαλύφθηκε ότι 5 ξεχωριστά δίκτυα των 3 ατόμων το καθένα, παρακολουθήθηκαν «σαν σκιά» για ένα χρόνο από μια ομάδα των 200 ατόμων της MIT. Οι πληροφορίες μοιράζονταν με ασφαλή κωδικοποιημένο τρόπο και η αποκάλυψή τους στις 7 Οκτωβρίου, οδήγησε την αντιτρομοκρατική αστυνομία να συλλάβει 15 κατασκόπους σε 4 επαρχίες.
ΣΤΟΧΕΥΑΝ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΜΥΝΑΣ
Σύμφωνα με τα νέα του Abdurrahman Şimşek από την εφημερίδα Sabah, έχουν επιτευχθεί σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες 15 μισθωμένων κατασκόπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων αραβικής καταγωγής.
Οι κατάσκοποι παρείχαν στη Mossad πληροφορίες ξένων φοιτητών από πανεπιστήμια της Τουρκίας, ειδικά εκείνων, που θα μπορούσαν να αναλάβουν θέσεις στην αμυντική βιομηχανία στο μέλλον.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πράκτορες της Μοσάντ, διεξήγαγαν μια μελέτη πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους Παλαιστίνιοι φοιτητές, εισήλθαν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας και τι είδους εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις είχαν οι Παλαιστίνιοι φοιτητές, από την τουρκική κυβέρνηση και τους δήμους.
Το δίκτυο της Μοσάντ, αποτελούμενο από πέντε ομάδες πληροφοριών, μετέτρεψε αυτές τις πληροφορίες σε βιογραφικές αναφορές πληροφοριών, που περιείχαν αρχεία επισήμανσης και στη συνέχεια τις έστειλε κρυφά σε αξιωματούχους της Μοσάντ στο εξωτερικό, με προγράμματα κρυπτογράφησης που βασίζονται στο Διαδίκτυο.
Το δίκτυο πραγματοποίησε έρευνα, σε διάφορες ενώσεις και οργανώσεις που λειτουργούσαν στην Τουρκία και έδωσε τις πληροφορίες που έλαβε, σε αξιωματούχους της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας.
Έγινε γνωστό ότι το δίκτυο κατασκοπείας, το οποίο στρατολογήθηκε με χρήματα, μοιράστηκε τις πληροφορίες με την ισραηλινή Mossad για δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι λίγες εβδομάδες πριν, η εφημερίδα Shehab που σχετίζεται με τη Χαμάς, ανέφερε ότι επτά Παλαιστίνιοι που είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στην Τουρκία, συνελήφθησαν για κατασκοπεία «Παλαιστινίων εθνικών προσώπων» στην Τουρκία για τις Γενικές Υπηρεσίες Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής και τη Μοσάντ. Η έκθεση ισχυρίστηκε, ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν τους κατασκόπους.
Δεν είναι σαφές, εάν οι εκθέσεις της Τουρκίας και της συνδεδεμένης με τη Χαμάς σχετίζονται. Ο στόχος των κατασκόπων ήταν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις δολοφονίας εναντίον κορυφαίων Παλαιστινίων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Shehab. Η έκθεση υποστήριζε ότι το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στην Τουρκία λόγω ανησυχιών για αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, με ένα «παράξενο» δημοσίευμα που αφορούσε «αποκαλύψεις» και ονόματα για την δράση της ισραηλινής Μοσάντ κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα επιχείρησε όχι μόνο να ενοχοποιήσει το Ισραήλ για την αρνητική εικόνα της χώρας, αλλά και να στείλει μήνυμα στην νέα ισραηλινή κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι ολόκληρο το δημοσίευμα, εστιάζεται στην προσπάθεια προστασίας του αρχηγού της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, από τις «επιχειρήσεις σπίλωσης» του από το Ισραήλ…
Το δημοσίευμα με τίτλο «Πως η Ισραηλινή Μοσάντ συνδέεται με το Ριάντ και την FETO (το κίνημα Φ.Γκιουλέν) για να στοχεύσουν την Τουρκία», δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αφότου στο Ισραήλ ανακοινώθηκε η Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, που έδινε τέλος στην πολύμηνη πολιτική κρίση. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sabah, η οποία δεν είναι απλώς φιλοκυβερνητική αλλά και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του τούρκου ηγέτη και πρώην υπουργού Οικονομικών Μ. Αλμπαϊρακ .
Η «αποκάλυψη» επιχειρήσεων αλλά και του τρόπου δράσης της Μοσάντ, από την τουρκική εφημερίδα, θέλει να αναδείξει βεβαίως τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ότι όλοι συνασπίζονται με το Ισραήλ, προκειμένου, να στραφούν κατά της Τουρκίας- ακόμη και η FETO, όπως αποκαλεί το καθεστώς Ερντογάν το κίνημα Γκιουλέν- αλλά ίσως στέλνει και κρυφά μηνύματα της Άγκυρας προς τις Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες, θέλοντας να δείξει ότι γνωρίζει το δίκτυο τους…
Το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει εκδώσει από το 2014 ένταλμα σύλληψης εναντίον του νέου ισραηλινού ΥΠΕΞ, ως υπεύθυνου από την θέση του ΑΓΓΕΘΑ, για την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, επεισόδιο που έκτοτε ρίχνει την βαριά του σκιά στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Συγχρόνως η Τουρκία, ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασε το βασικό στοιχείο στην προγραμματική Συμφωνία Νετανιάχου -Γκαντζ, που δεν είναι άλλο από τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι οι ισχυρισμοί της υπόθεσης συνωμοσίας Selam-Tevhid που ξεκίνησε η FETΟ και οι επιχειρήσεις σπίλωσης κατά του Φιντάν, μέσω των μέσων ενημέρωσης για 10 χρόνια, αλληλεπικαλύπτονται πλήρως. Επιπλέον, πολλές εκθέσεις πληροφοριών επιβεβαιώνουν ότι η FETO εξασφάλισε την συνεργασία με το Ισραήλ, μέσω της εβραϊκής διασποράς στις ΗΠΑ και χρηματοδότησε την Haaretz, μια από τις κορυφαίες πολιτικές εφημερίδες του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή, για την αντί-τουρκική προπαγάνδα.
Επίσης περιγράφεται, ο τρόπος που η Μοσάντ ιδρύει επιχειρήσεις σε Βαλκανικές η κεντροευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την BDC στην Σερβία). Σύμφωνα με αυτό, φτιάχνει ειδικά websites μέσω των οποίων οι πράκτορες της με ψεύτικα ονόματα προσεγγίζουν και στρατολογούν πράκτορες τους. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι παραπάνω προσεγγίζουν με ενδιάμεσους τους στόχους τους, και κατόπιν αποκτώντας την εμπιστοσύνη τους υποκλέπτουν στοιχεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τους παρασύρουν υποτίθεται για επαγγελματικά ταξίδια σε κάποια χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας , όπου εκεί τους «ανακρίνουν ή και τους εκτελούν».
Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μοσάντ στρατολογεί δημοσιογράφους κάνοντας ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους Adi Lieberman και Neda Amin, σε επιχειρήσεις όπου συγκέντρωναν πληροφορίες από Ιρανούς αντικαθεστωτικούς. Ειδικά ο δεύτερος, ως πρόσφυγας αρχικά στην Τουρκία, συγκέντρωνε πληροφορίες και έκανε «προπαγάνδα» εναντίον της Τουρκίας, μέχρι που απελάθηκε και ζήτησε και πήρε άσυλο στο Ισραήλ..
Τόσο το δημοσίευμα, όσο και οι πολύ κακές σχέσεις των δυο χωρών δείχνουν ότι ο πόλεμος των Μυστικών Υπηρεσιών τους, της ΜΙΤ και της Μοσάντ, συνεχίζεται αμείωτος με πολλά άγνωστα «επεισόδια»…