Δύσκολη περίοδος για τα νοσοκομεία – Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί μεταβαίνουν στην περιφέρεια για να πείσουν για τον εμβολιασμό
Διανύοντας τις τελευταίες εβδομάδες του έτους με «κυρίαρχο» τον κορονοϊό στη ζωή μας, γεννάται για μια ακόμη φορά η αγωνία για τις επιδημιολογικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τις ημέρες των εορτών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο περσινός Δεκέμβριος με το lockdown στη χώρα μας και τη μικρή χαλάρωση των μέτρων, όπως πχ το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, λίγο πριν από τις γιορτές, φαίνεται σε πολλούς μακρινός, ιδίως με το «δώρο της επιστήμης», το εμβόλιο να είναι εφέτος διαθέσιμο σε όλους. Για άλλους πάλι οι ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν τις τελευταίες ημέρες lockdown χαράσσουν έναν δρόμο, που δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, παρά τις επίσημες κυβερνητικές διαβεβαίωσεις περί του αντιθέτου.
Περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με συγκρατημένη αισιοδοξία την αναχαίτιση της εκθετικής αύξησης της επιδημίας και ελπίζουν να αποτυπωθεί στη συνέχεια ύφεση των κρουσμάτων κορωνοϊού και μείωση του ιικού φορτίου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανεκόπη η εκθετική αύξηση και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, σε υψηλό επίπεδο, του τέταρτου κύματος. Τα ενεργά κρούσματα, ωστόσο, παραμένουν πολλά, τουλάχιστον 54.000, και ολοένα και περισσότερες περιοχές εισέρχονται σε ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Μετά την αναθεώρηση του χάρτη, πλέον 27 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο «βαθύ» κόκκινο.
Το νέο πλέγμα μέτρων που έχει υψωθεί από την περασμένη Δευτέρα πάνω από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης Covid, για να τους προστατεύσουν από την έκθεσή τους στον ιό και τη λοίμωξη, αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά την επέλαση του κορωνοιού στοιυς ανεμβολίαστους πολίτες. Όπως είπε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα το 81% των 621 διαςωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
«Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε και κινδυνεύσουμε και ταυτόχρονα κάνουμε χρήση των μέσων προστασίας για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον ιό» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί για να περιοριστεί η μεταδοτικότητα.
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για τα Χριστούγεννα
Το αν και πως θα εορταστούν εφέτος τα Χριστούγεννα επανήλθε ως ερώτημα των δημοςιογράφων αρκετές φορές κατά τη χθεσινή ενημέρωση αλλά και ως σημείο προβληματισμού των ειδικών. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα και ιδίως με την επιδημιολογική εικόνα που κυριαρχεί τώρα. Σε μία- δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση κανείς από εμάς να κάνει μια πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα αυτή τη στιγμή», παραπέμποντας και εκείνη σε επόμενο διάστημα ώστε να συνεχιστεί η επιτήρηση των μέτρων που εφαρμόζονται και η αξιολόγηση της επιδημίας.
Ωστόσο, η καθηγήτρια έδωσε ένα στίγμα των εφετινών εορτών. «Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και την χρήση των τεστ, των αυτοδιαγνωστικών τεστ και των αντιγονικών τεστ. Συνεπώς, με αυτά τα δύο όπλα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα περσινά» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Μάλιστα, η καθηγήτρια εμφανίστηκε βέβαιη πως δεν θα γυρίσουμε πίσω στα περσινά Χριστούγεννα των πλείστον απαγορεύσεων και περιορισμών, λέγοντας επιπλέον πως «είμαστε όλοι πολύ ώριμοι μετά από δύο χρόνια σχεδόν πανδημίας να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ιδιαίτερα οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τον εμβολιασμό τους στις επαφές τους».
Καταλήγοντας έκανε αναφορά στις συστάσεις του ECDC ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Θεωρείται βέβαιο ότι η εορταστική περίοδος, καθώς συνοδεύεται από κοινωνικές συναθροίσεις και ταξίδια, θα αυξήσει τιν κίνδυνο διασποράς του ιού. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη από 80%, το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Το ECDC προτείνει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως τα γνωρίζουμε, δηλαδή αποστάσεις, χρήση μάσκας, υγιεινή, από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλά, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με πρώτη όσο και με τρίτη δόση, ένα πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει καταγράψει τον Νοέμβριο θετικές επιδόσεις.
Δύσκολη -και όχι εορταστική- περίοδος για τα νοσοκομεία
Δυσοίωνες και όχι χριστουγεννιάτικες είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, όπου παρά τη συστράτευση – και την επιστράτευση- δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα, τα όρια της αντοχής όλων έχουν ξεπεραστεί έπειτα από 21 μήνες επιδημίας κορωνοϊού. Το κύμα των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που κατευθύνεται προς τα νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς όπως αποτυπώνεται στις περίπου 500 νέες εισαγωγές σε καθημερινή βάση και στους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και που ανεβαίνουν συνεχώς, έχοντας ξεπεράσει πια τους 620.
H πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, όπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί κατά την ενημέρωση. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ.,Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 600 κάποιες ημέρες. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό σε όλη την Ελλάδα είναι 4.605 ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ covid σε επίπεδο επικράτειας είναι 88%, μετά όμως από αύξηση των κλινών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργοί μεταβαίνουν στην περιφέρεια για να πείσουν για τον εμβολιασμό
Εξορμήσεις στην περιφέρεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρώτο πλάνο, ξεκινά η κυβέρνηση.
Ο στόχος διττός. Να επικοινωνήσει από τη μία την ανάγκη εμβολιασμού και από την άλλη το έργο της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας, για την αναχαίτιση της αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η «εκστρατεία» ξεκινά με φόντο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες αποτυπώνεται σταθερά δυσαρέσκεια ενός σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης για την διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της σε οικονομικό επίπεδο κ.α.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως αυτή τη στιγμή που, παρά την πανδημία, δημιουργούνται συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας το 2022, είναι ο κατάλληλος χρόνος να το επικοινωνήσουν και στους πολίτες, προσδοκώντας και πολιτικά οφέλη.
«Στόχος η Ελλάδα να γίνει το success story της Ευρωζώνης»
«Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post .
Στη συνέντευξη με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της Ευρωζώνης.
Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση «φρέναρε» τους σχεδιασμούς για μια… «απλόχερη» κοινωνική πολιτική, καθώς το κράτος χρειάστηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτη εφάπαξ στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ αλλά και ένα μισθό – μπόνους στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, μια κίνηση αναγνώρισης του έργου τους μέσα στην πανδημία.
Το “καλάθι” του Πρωθυπουργού για Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο
Σήμερα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κοζάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και θα προεδρεύει σύσκεψης για την πορεία της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης της περιοχής, μέσω και των αναπτυξιακών νόμων που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα.
Το απόγευμα θα μεταβεί στα Ιωάννινα όπου θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και το Σάββατο θα προεδρεύσει στο προσυνέδριο της ΝΔ, στο πλαίσιο του οποίου θα έχει συζήτηση με νέους. Άλλωστε το Συνέδριο της ΝΔ έχει ως θέμα το μέλλον της νέας γενιάς, μια ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων που επιχειρεί να προσεγγίσει η ΝΔ, και γι’ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός με μέτρα που εστιάζουν στη στήριξη της.
Νέα έκκληση για εμβολιασμό
Κατά τις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ‘Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία – περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης – θα μεταφέρει το μήνυμα για την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα όσοι ακόμη έχουν επιφυλάξεις και δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση, αλλά και οι πολίτες που συμπληρώνουν εξάμηνο και εκκρεμεί η τρίτη δόση του εμβολίου.
Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα «τρέξει» και νέα επικοινωνιακή εκστρατεία αλλά και διαφημιστική καμπάνια για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Στη «μάχη» των περιοδειών ανά την Ελλάδα, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ρίχνονται και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, επιχειρώντας να ανοίξουν νέα γέφυρα διαλόγου με τους πολίτες και επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου.