Οι απειλές έμμεσες και άμεσες δεν λείπουν από την πλευρά της Τουρκίας
Με τα γεωτρύπανα να είναι έτοιμα να βάλουν μπροστά στην Κυπριακή ΑΟΖ, η ένταση αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Λευκωσία έχει «ποντάρει» πολλά στο γεγονός πως τα συμφέροντα των γεωτρήσεων αυτών συνδέονται με τα οικονομικά συμφέροντα κολοσσών όπως η ExxonMobil και η Qatar Petroleum. Εταιρείες πίσω από τις οποίες είναι η Ουάσιγκτον και άλλα ισχυρά οικονομικά κέντρα στον πλανήτη.
Οι απειλές έμμεσες και άμεσες δεν λείπουν από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στην Τουρκική Βουλή την περασμένη εβδομάδα είπε για την Κύπρο:
«Όσο για την Κύπρο, όπως γνωρίζετε, οι μέθοδοι λύσης που προτάθηκαν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα δεν μπορούσαν να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Επομένως, δύο ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο έχουν γίνει πλέον η μόνη λύση. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης και Συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα τόσο των δικών μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία όπως και πριν αλλά από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της «ΤΔΒΚ»» τόνισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως προς το τεμάχιο 5 το οποία παραχωρήθηκε στην Exxonmobil σε συνέχεια της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εν λόγω εταιρεία στο τεμάχιο 10.
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό η Λευκωσία φροντίζει να ακονίζει και τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Από 20 Νοεμβρίου έως 09 Δεκεμβρίου 2021, προσωπικό της Διοίκησης Καταδρομών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε σε εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.
Σκοπός της εκπαίδευσης, ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Καταδρομών. Ειδικότερα, η εκπαίδευση περιλάμβανε χειρισμό με ασφάλεια αλεξιπτώτου στατικού ιμάντα και στην συνέχεια εκτέλεση αλμάτων από το σύνολο του προσωπικού.
Η συμμετοχή των αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς στην συγκεκριμένη εκπαίδευση, δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση πρόσθετων εμπειριών και σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών.