Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για ακόμα και για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία καθώς δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραβλέπει κανείς τα όσα έγραφε η ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT στις 11 Μαΐου: Η πρώτη αποστολή του πλοίου μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, που διαθέτει προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς, αναμένεται να είναι στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προετοιμασίες του πλοίου στο λιμάνι Τάσουτζου για γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Το πλοίο θα είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου.»
Με τις ημέρες λοιπόν να μετρούν αντίστροφα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα σε διεθνές ακροατήριο είπε χαρακτηριστικά για την Τουρκία και την στάση της: «Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας». Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα οπλικά συστήματα και όπλα που δίνει η Ελλάδα στην Ουκρανία τόνισε αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα που είναι στα νησιά: «Και μάλιστα, συμπληρώνουμε λέγοντας ότι δεν είναι προς διάθεση γιατί είναι εκεί ανεπτυγμένα για ένα λόγο, για μια απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε ιδίως αυτές τις μέρες με το παραλήρημα της Τουρκίς, επειδή η Ελλάδα τολμά και σηκώνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό δεν αρέσει.
Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους. Αυτά όμως που χρειαζόμαστε και μας είναι απαραίτητα δεν τα διαθέτουμε. Και εξηγούμε και γιατί και τους λόγους.»
Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε μεταξύ άλλων για την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας: «Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα προς την Ευρώπη, μια γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θέλω να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας όταν, δηλαδή όταν και εάν, του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα. Και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον, σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές.
Να καταστεί, δηλαδή, σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη στη Μεσόγειο ανήκει τελείως σε μια άλλη εποχή. Είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανέναν τρόπο στον 21ο αιώνα. Όμως, μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω.»
Επί του πεδίου πάντως όλα δείχνουν πως η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς στα εξοπλιστικά. Όχι ότι θα υλοποιηθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου που όλα δείχνουν πως θα γίνει κάτι «χοντρό», αλλά δείχνουν αν μη τι άλλο πως η Αθήνα έχει αφήσει πίσω της την εποχή του εφησυχασμού. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο Πενταπόσταγμα, πέρα από τις διαδικασίες για το αίτημα πληροφοριών (LOR) για τα F-35 που φαίνεται να ολοκληρώνονται σύντομα ώστε να αποσταλεί το σχετικό αίτημα και να ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης των μαχητικών στελθ σε βάθος 5ετίας, η Αθήνα έχει ετοιμάσει και εκπλήξεις για το θέμα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς μετά την εντατική χρήση ειδικά των Bayraktar στο Ουκρανικό μέτωπο, κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτά περιήλθαν στην κατοχή της ελληνικής πλευράς.