Αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα με έκθεσή της την κυβέρνηση του Κίεβου για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στην Ουκρανία!

Συγκεκριμένα αναφέρει την έκθεσή της ότι «Μετά από έρευνα τεσσάρων μηνών έχουμε όλες τις αποδείξεις που χρειάζεται για να αποκαλύψουμε ότι ο ουκρανικός Στρατός δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές θέτοντας σε κίνδυνο τους αμάχους, μια τακτική που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» επιβεβαιώνοντας το ακέραιο τις σχετικές ρωσικές καταγγελίες.

Και εκθέτοντας κυβερνήσεις όπως η ελληνική η οποία υιοθετούσαν τις θέσεις του ουκρανικού καθεστώτος ότι «Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν αμάχους» όταν ήταν σαφές ότι ειδικά στην περίπτωση της Μαριούπολης όχι απλώς δεν τους βομβάρδιζαν, αλλά καθυστέρησαν την κατάληψή της γιατί οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ χρησιμοποιούσαν τους αμάχους ως «ασπίδες».

Ειδικά για το Μαιευτήριο της Μαριούπολης που έχει «δεσμευθεί να ανοικοδομήσει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χρησιμοποιούσαν το υπόγειό του ως στρατηγείο! Και τους ορόφους τους είχαν μετατρέψει σε αποθήκες πυρομαχικών!

Επίσης «στην Μαριούπολη, τεθωρακισμένα οχήματα τοποθετήθηκαν στους πρώτους ορόφους των σπιτιών, οι άνθρωποι κρατούνταν στη μέση. ως ανθρώπινες ασπίδες, και ελεύθεροι σκοπευτές και στρατιώτες με MANPADS.

Υπάρχουν στοιχεία για το πώς ελεύθεροι σκοπευτές του Στρατού της Ουκρανίας και του Αζόφ σκότωσαν παιδιά από τριών έως πέντε ετών μαζί με τους γονείς τους, πώς ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, ναρκοθετούσε σπίτια.

Επίσης, πυροβόλησαν γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να διαφύγουν και να εγκαταλείψουν τους τόπους των εχθροπραξιών».

«Τεκμηριώσαμε μια τάση των ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου επιχειρώντας από κατοικημένες ζώνες», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε η ίδια.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας ερεύνησαν τα ρωσικά πλήγματα και στις περιφέρειες του Χαρκόβου (ανατολικά) του Ντονμπάς και του Μικολάιφ (νοτιοανατολικά), επιθεωρώντας τα σημεία που επλήγησαν και παίρνοντας συνεντεύξεις από διασωθέντες, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία οι ερευνητές αυτοί βρήκαν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις από κατοικημένες ζώνες και είχαν δημιουργήσει βάσεις μέσα σε πολιτικά κτίρια σε 19 πόλεις και χωριά στις περιφέρειες αυτές.

Οι περισσότερες από τις κατοικημένες ζώνες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί στρατιώτες, βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου, επισημαίνει η Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως ήταν δυνατές άλλες επιλογές, οι οποίες δεν έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους – όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές ζώνες που βρίσκονταν κοντά.

«Οι στρατιώτες, που είχαν εγκατασταθεί σ’ αυτές της ζώνες κατοικίας, δεν είχαν ζητήσει από τους αμάχους να απομακρυνθούν» σημειώνεται.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως ουκρανικές δυνάμεις «δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα δήλωσε «εξοργισμένος από τις άδικες κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας» και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία ότι μετέχει σε «εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» εξυπηρετώντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.

Δεν τους είχε πειράξει βέβαια η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας όταν τον Ιούνιο κατηγόρησαν την Ρωσία ότι βομβάρδιζε περιοχές που κατοικούσαν άμαχοι…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »