Ηειδησεογραφική ιστοσελίδα Haqqin.az, η οποία ελέγχεται από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, αποτελώντας ένα είδος ανεπίσημου φερέφωνου για την πολιτική της ηγεσίας της χώρας, δημοσίευσε ένα ακόμη «προγραμματικό» άρθρο, θίγοντας τη συμμετοχή του Μπακού σε πιθανή επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου «Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συγκεντρώνουν στρατεύματα κοντά στα ιρανικά σύνορα. Ανησυχεί η Ελλάδα;», οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Αδελφική Πυγμή», που διεξήγαγαν οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στο Μπακού και στις περιοχές που συνορεύουν με το Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, προκάλεσαν ανησυχία όχι μόνο για το Ιράν και την Αρμενία, αλλά και για την Ελλάδα.
Τα ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη σημασία σε αυτές τις ασκήσεις και πρότειναν ότι στόχος τους είναι να προετοιμάσουν τον τουρκο-αζερμπαϊτζανικό στρατό για πόλεμο με την Ελλάδα.
«Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων, οι συμμαχικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων, εξασκούσαν την απόβαση στρατευμάτων από τη θάλασσα στα νησιά υπό τον έλεγχο του εχθρού. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει μόνο 2-3 νησιά στην Κασπία Θάλασσα και ως εκ τούτου σκοπός της άσκησης είναι ουσιαστικά η προετοιμασία για την από κοινού κατάληψη νησιών στο Αιγαίο με τον τουρκικό στρατό.
Στις ασκήσεις «Αδελφική Πυγμή», μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας προσομοίωσαν επίσης εξαναγκασμό υδάτινου φράγματος.
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι στρατιωτικοί κατασκεύασαν μια πλωτή γέφυρα και μετέφεραν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό από πάνω της.
Ουσιαστικά, η συμπερίληψη στρατευμάτων που περνούν το υδάτινο φράγμα στο σενάριο των ασκήσεων ήταν μια απάντηση στο Ιράν, διότι πριν από λίγο καιρό η Τεχεράνη πραγματοποίησε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν.
Μάλιστα, ο ιρανικός στρατός έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας και στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού κατά μήκος του ποταμού Αράζ.
Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη απειλή για το Αζερμπαϊτζάν και η απάντηση ακολούθησε σύντομα.
Οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν αρχικά ελιγμούς στα σύνορα με το Ιράν και στη συνέχεια οργανώθηκαν ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από τουρκικές και αζερικές στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές Imishli, Jabrayil και Astara, καθώς και στην ακτή του Μπακού.
Η διοίκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που έφτασε για να δει την πρόοδο των προετοιμασιών, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα ενωθεί με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για το Αζερμπαϊτζάν.
Στην Αθήνα όμως υποψιάζονται ότι αυτό το επεισόδιο ασκήσεων στρέφεται ουσιαστικά εναντίον τους.
Τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η κατασκευή μιας πλωτής γέφυρας πάνω από ένα φράγμα νερού θα μπορούσε να είναι προετοιμασία για τη διάσχιση του ποταμού Έβρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν τη Διακήρυξη της Σούσα για την Ένωση που υπογράφηκε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία δίνει μεγάλη προσοχή στην αύξηση της ικανότητας του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και ως εκ τούτου οι τρέχουσες κοινές ασκήσεις σαφώς δεν θα είναι οι τελευταίες.
Στην Ελλάδα, υποτίθεται ότι εναντίον της στράφηκαν και οι ασκήσεις ειδικών δυνάμεων δύο εβδομάδων των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην τουρκική Σπάρτη, επειδή οι ασκήσεις αυτές επεξεργάζονταν σενάρια για απόβαση στα νησιά, διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές και καταστροφή της επιμελητείας της.
Τα ελληνικά ΜΜΕ προχώρησαν ακόμη παραπέρα και ανέφεραν ότι σε ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα πολεμούσε και εναντίον των Ελλήνων.
Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να καταστρέψει τις τουρκικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις με πυραυλικά πλήγματα, τότε αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν θα παραδώσουν καύσιμα στην Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πολύ τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ο λόγος είναι ότι η Αθήνα συγκεντρώνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, καθώς και πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις για να ανακαλύψει πόρους υδρογονανθράκων στη ζώνη τουρκικών οικονομικών συμφερόντων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι «οι Τούρκοι μπορεί να έρθουν ξαφνικά τη νύχτα», αναφέρει το άρθρο.
Έτσι, το Μπακού δεν διαψεύδει την πιθανή συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στην επίθεση κατά της Ελλάδας. Προφανώς, η αλληλουχία Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ, έθεσε ως στόχο να κατακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο «ζωτικό χώρο». Το παράδειγμα είναι πολύ λυπηρό, πρώτα απ’ όλα για όσους διψούν για αυτόν ακριβώς τον «χώρο».