Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει  μονοπωλήσει σε μεγάλο ποσοστό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των στρατιωτικών αναλυτών, πολλοί από τους οποίους εκτιμούν ότι η Ρωσική εισβολή  και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εν λόγω χώρα, δεν θα αποτελούν το μοναδικό Θέατρο επιχειρήσεων για πολύ, αφού ένα νέο πολεμικό μέτωπο έχει τη δυναμική να ανοίξει στην ΝΑ Ασία αυτή τη φορά, μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν αρχικά.

Κίνα: Το Πεκίνο πραγματοποίησε τη «μεγαλύτερη εισβολή αεροσκαφών» στη ζώνη άμυνας της Ταϊβάν

Λέμε αρχικά αφού είναι γνωστή η θέση των ΗΠΑ, οι οποίες  εξοπλίζουν την Ταϊβάν και έχουν ταχθεί υπέρ της εδαφικής της ακεραιότητας, την ώρα που η Κίνα έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής την “μία Κίνα”, μη αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ανεξάρτητο κράτος, αλλά κινεζική επαρχία, επιθυμούν να  την ενσωματώσουν με οποιοδήποτε τρόπο και τίμημα  στην Κινεζική επικράτεια, μηδέ αποκλειόμενης στρατιωτικής ενέργειας σε βάρος της.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει από την πλευρά τους ότι  σε περίπτωση τυχόν Κινεζικής στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος της Ταϊβάν, το Πεκίνο  θα τους βρεί απέναντί του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Διαπιστώνουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι η ροή των γεγονότων αναφορικά με την Ταϊβάν, παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με αυτές της Ουκρανίας.

Οι Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις από την άλλη, εξοπλίζονται διαρκώς με αυτόχθονα αλλά και Ρωσικά οπλικά συστήματα, προκειμένου να καταστήσουν πάρα πολύ επικίνδυνη και κοστοβόρα για τις ΗΠΑ, τυχόν απόπειρα άμεσης εμπλοκής τους με μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα , για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, ενώ παράλληλα συντηρούν το κλίμα έντασης, προβαίνοντας σε διαρκείς παραβιάσεις της μέσης γραμμής όπως την ονομάζουν μεταξύ Ταϊβάν και ηπειρωτικής Κίνας, με μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία τους.

Στην Κινεζική επιθετικότητα αναφέρεται σε  άρθρο  του με τίτλο “ο Κινεζικός Στρατός απειλεί την Ταϊβάν – 7 πολεμικά πλοία και 47 μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή από τα 71 συνολικά που προσέγγισαν την περιοχή, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν”, έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

“Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του νησιού κατέγραψαν 71 αεροσκάφη και επτά πλοία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) που προσέγγισαν το νησί τις τελευταίες 24 ώρες.

«71 αεροσκάφη PLA και 7 πλοία PLAN  εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή μας μέχρι τις 6 π.μ. (UTC+8) σήμερα. 47 από τα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν είχαν διασχίσει τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν και εισήλθαν στο νοτιοδυτικό ADIZ της Ταϊβάν, (ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Δημοκρατίας της Κίνας), ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ταϊβάν έστειλε μαχητικά αεροσκάφη της, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και  έθεσε σε συναγερμό  χερσαία πυραυλικά συστήματα για να ανταποκριθούν στις ενέργειες της Κίνας.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Λιθουανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και πιο πρόσφατα η Γερμανία, έχουν στείλει τις αντιπροσωπείες τους στο νησί έκτοτε, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως επαρχία του, ενώ η Ταϊβάν που έχει τη δική της  εκλεγμένη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι μια αυτόνομη χώρα, χωρίς να έχει κηρύξει  την ανεξαρτησία της

Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές ξένων κρατών με την Ταϊπέι και θεωρεί την κινεζική κυριαρχία στο νησί αδιαμφισβήτητη.

Νωρίτερα, η Κίνα φέρεται να ανέπτυξε μια σειρά από πυραύλους ακριβείας μικρού βεληνεκούς και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης ικανών να πλήξουν τη στρατιωτική και κυβερνητική υποδομή της Ταϊβάν, ανέφερε η South China Morning Post.

«Η ηπειρωτική χώρα έχει αναπτύξει πολλούς άλλους τύπους πυραύλων μικρού βεληνεκούς οπλισμένους με συγκεκριμένες κεφαλές που είναι ειδικά κατασκευασμένες για χτυπήματα ακριβείας», είπε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.

Το κυκλικό σφάλμα για τα χτυπήματα των πυραύλων δεν ξεπερνά το 1 μέτρο (3,3 πόδια), φέρεται να πρόσθεσε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο Αντρέι Τσανγκ, αρχισυντάκτης του καναδικού περιοδικού “Kanwa Asian Defense”, είπε στο μέσο ενημέρωσης ότι οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που ανέπτυξε το Πεκίνο ήταν ικανοί να πλήξουν οποιαδήποτε οχυρωμένη αεροπορική βάση.

«Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης της Κίνας από την ηπειρωτική χώρα, χρησιμοποιούν τώρα τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης BeiDou και τερματικά συστήματα καθοδήγησης υπέρυθρων εικόνων, επιτρέποντάς τους να χτυπήσουν οποιοδήποτε ενισχυμένο υπόστεγο αεροσκαφών και να το διεισδύσουν με ακρίβεια», ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με τον Τσανγκ.

Η συσσώρευση πυραύλων από την Κίνα φέρεται να ώθησε την Ταϊβάν να κατασκευάσει 36 νέα υπόστεγα στη βάση αεροσκαφών της που βρίσκεται στον δήμο Taichung, γεγονός που αναμένεται να τείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των μερών.

Οι εντάσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας, αφενός, και της Ταϊβάν και των χωρών που ενισχύουν τη συνεργασία με το νησί, από την άλλη, κλιμακώθηκαν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί στις αρχές Αυγούστου.

Το Πεκίνο καταδίκασε το ταξίδι της Πελόζι, το οποίο θεωρείται ως χειρονομία υποστήριξης προς τον αυτονομισμό, και πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του νησιού.

Παρά το γεγονός αυτό, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και άλλες, έχουν στείλει τις αντιπροσωπείες τους στο νησί έκτοτε, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο πήχης της έντασης μεταξύ Ταϊβάν -Κίνας με υπαιτιότητα της δεύτερης έχει ανεβεί κατακόρυφα, αποδεικνύοντας πως υπάρχει η δυναμική αυτή να μετατραπεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε στρατιωτική σύγκρουση.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι Ρωσία και Κίνα έχουν στενές συμμαχικές σχέσεις και πως οι ΗΠΑ- χώρες του ΝΑΤΟ την παρούσα περίοδο, αδειάζουν τις αποθήκες πυρομαχικών τους ενισχύοντας το Κίεβο στον πόλεμο του κατά της Μόσχας.

Κοινώς όσο επιμηκύνεται χρονικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο θα αυξάνονται οι απαιτήσεις της χώρας για παροχή από την Δύση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών , με αποτέλεσμα η πολεμική βιομηχανία ΗΠΑ-Δύσης να εργάζεται για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια  η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ να παραμείνει “αγκιστρωμένη” στην παραγωγή οπλικών συστημάτων και μέσων παρωχημένης τεχνολογίας για την Ουκρανία και να μην εστιάσει  έτσι στον επιθυμητό βαθμό στην ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων αιχμής, κάνοντας ευκολότερο το έργο της Κίνας η οποία ανεπηρέαστη συνεχίζει την εστίασή της στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων αιχμής, προκειμένου να υποσκελίσει τις ΗΠΑ.

Παράλληλα  η Κίνα καιροφυλακτεί, προκειμένου εκμεταλλευόμενη την  προαναφερθείσα κατάσταση, να επιτεθεί κατά της Ταϊβάν,  όταν και εφόσον το κρίνει.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, η πρώτη μάχη θα είναι μάλλον και η τελευταία για την δεύτερη.

Η εγγύτητα της Ταϊβάν από τις ακτές της Κίνας την καθιστούν ευάλωτη στις πάρα πολλές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα το νησί να δεχθεί μια τρομακτική δύναμη πυρός πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Κινεζικών Ενόπλων δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Επίσηςτο γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει  μεγάλο αριθμό παράκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς, καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ  στην Ταϊβάν για υποστήριξή της, επιβάλλοντας έτσι το Πεκίνο  μια περιοχή άρνησης πρόσβασης Α2D για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Τέλος τα πολλά αεροδρόμια της Κίνας που φιλοξενούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε συγκερασμό με το πυκνό  και πολυεπίπεδο από άποψης ύψους εχθρικών στόχων, ενοποιημένο σύστημα αεράμυνάς της , καθιστούν δύσκολο το έργο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν αυτών η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You missed

Άσχετα εάν κάποιος θεωρεί τον Άρμστρονγκ, ως αξιόπιστο αναλυτή ή όχι καθώς βαρύνεται με πολλές κατηγορίες ακόμη και για απάτες, εντούτοις αυτά που λέει έχουν μια συγκεκριμένη συνάφεια με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Σε ερώτηση εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρεωκοπήσει εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να το αγοράζουν απάντησε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν από το 2025 και μετά , αλλά πιθανότατα ταυτό θα γίνει ο 2027. Δεν είναι όμως μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια βάρκα. Το ίδιο και η Ιαπωνία. Γι’ αυτό χρειάζονται πόλεμο. Νομίζουν ότι πηγαίνοντας σε πόλεμο, αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία για την αθέτηση του χρέους. Απλώς δεν θα πληρώσουν την Κίνα. Αν προσπαθήσουν να πουλήσουν το χρέος τους – καλή τύχη. Δεν το εξαργυρώνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Έτσι, μόλις συμβεί αυτό, μπαίνεις σε πόλεμο, αυτή είναι η δικαιολογία τους για να καταρρεύσει όλο αυτό το χρέος, το οποίο πλήττει τις συντάξεις κ.λπ. Τότε θα μπορέσουν να κατηγορήσουν τον Πούτιν. Είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Μπάιντεν όταν είπε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι αποτελέσματα του Πούτιν. Στη συνέχεια, με όλο το CBDC (το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας) το ΔΝΤ έχει ήδη ολοκληρώσει το ψηφιακό του νόμισμα και θέλουν αυτό να αντικαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα για όλο τον κόσμο. . . Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν στην εξουσία. Κανείς δεν θέλει να τα παρατήσει». Σε ερώτηση τι πρέπει να κάνει τώρα ο απλός άνθρωπος ο Άρμστρονγκ είπε με : «Νομίζω ότι χρειάζεστε, με ασφάλεια, προμήθεια τροφίμων δύο ετών. . . .Αυτό έχω. Δεν είναι μόνο ότι οι τιμές θα ανέβουν, αλλά κυρίως επειδή θα υπάρξουν ελλείψεις. Τότε, δεν ξέρετε τι θα κάνουν με το νόμισμα. . . . Θα κάνουν ό,τι πρέπει για να επιβιώσουν. Αυτό κάνουν πάντα οι κυβερνήσεις». Ο Άρμστρονγκ έχει πει εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι θα αγοράζουν χρυσό και ασήμι όταν η πίστη στην κυβέρνηση καταρρεύσει. Αυτό ακριβώς βλέπει ο Άρμστρονγκ σε όλο τον κόσμο σήμερα. Ο χρυσός αναπηδά γύρω από το επίπεδο των 2.300 δολαρίων και ο Άρμστρονγκ βλέπει “ένα νέο ράλι χρυσού και αργύρου έρχεται σύντομα”. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του χρυσού από τα 1.200 περίπου δολάρια η ουγγιά που ήταν το 2016 έχει φτάσει πλέον να διαπραγματεύεται στα 2.400$ και αυτό με συνεχείς τάσεις ανόδου. Ο πόλεμος έρχεται επίσης αργά αλλά σταθερά με την ανακοίνωση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όταν ξεκινήσει ο επόμενος πόλεμος, ο Άρμστρονγκ προειδοποιεί: «Θα πρέπει να παρακολουθείτε την τράπεζα γιατί τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν. Κανείς δεν θα θέλει να αγοράσει κρατικό χρέος». Ο Άρμστρονγκ προβλέπει επίσης μια μεγάλη στροφή στις 7 Μαΐου της επόμενης εβδομάδας. Ο Άρμστρονγκ προβλέπει ότι μια ύφεση θα ξεκινήσει τότε και θα συνεχιστεί μέχρι το 2028. Το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Βέβαια ο ίδιος είχε προχωρήσει και σε άλλες προβλέψεις στο παρελθόν οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν,. Άσχετα όμως από τις ημερομηνίες το γενικότερο πλαίσιο με το αμερικανικό χρέος και κατά το πόσο αυτό συνδέεται με την κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά και το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να απορριφθεί ως μη ρεαλιστικό.

Translate »