Όπως αναφέρουν ερευνητές από τον Καναδά και τη Γαλλία βρήκαν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σε ένα πολύ περίεργο μέρος. Στα σύννεφα.
Επίσης τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι τα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά βακτήρια και μύκητες ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 1,27 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Επίσης αναφέρουν ότι η καταπολέμηση αυτών των υπερμικροβίων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αν και οι ερευνητές εργάζονται σε ορισμένες καινοτόμες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρυσού , αυτοσυναρμολογούμενων «νανοδικτύων» και αντιβιοτικών που αλλάζουν σχήμα .
Ειδικότερα για τα “νανοδίκτυα” στην ιατρική θα πρέπει να πούμε ότι σκοπεύουν να τα βάζουν στο ανθρώπινο σώμα για να παρακολουθούν την υγεία μας και να μας χορηγούν φάρμακα!!!!
Τι λένε οι μελέτες για τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια
Λόγω της σημαντικής απειλής για τη δημόσια υγεία που αποτελούν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, είναι κρίσιμο να μάθουμε περισσότερα για αυτά και πώς κινούνται στον πλανήτη μας. Αυτό αποφάσισαν να κάνουν οι ερευνητές από το Université Laval στο Κεμπέκ του Καναδά και το Πανεπιστήμιο Clermont Auvergne στη Γαλλία, όταν διερεύνησαν σύννεφα που επιπλέουν γύρω από ένα αδρανές ηφαίστειο στην κεντρική περιοχή Massif της Γαλλίας. Εργαζόμενοι σε έναν μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται σε ύψος 1.465 μέτρων (περίπου 4.806 πόδια) στη σύνοδο κορυφής Puy de Dôme, πραγματοποίησαν 12 συνεδρίες δειγματοληψίας νέφους κατά τη διάρκεια δύο ετών.
Διαπίστωσαν όχι μόνο ότι τα σύννεφα περιείχαν περίπου 8.000 βακτήρια ανά χιλιοστόλιτρο νερού, αλλά ότι υπήρχαν, κατά μέσο όρο, 20.800 αντίγραφα γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στον ίδιο όγκο. Σημείωσαν επίσης ότι τα σύννεφα που είχαν φτάσει από μονοπάτια που τα οδήγησαν πάνω από τον ωκεανό είχαν διαφορετικά είδη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά από εκείνα που περνούσαν αποκλειστικά από την ξηρά – τα τελευταία είχαν υψηλότερα ποσοστά βακτηρίων που ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στα ζώα, όπως ανέφεραν.
Ενώ η ατμόσφαιρα θεωρείται εδώ και καιρό ως σημείο διέλευσης βακτηρίων, ήταν έκπληξη για τους ερευνητές να βρουν τα ίδια επίπεδα γονιδίων στα σύννεφα με αυτά που θα βρίσκονταν στην επιφάνεια του πλανήτη.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα σύννεφα φιλοξενούν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά βακτηριακής προέλευσης σε συγκεντρώσεις συγκρίσιμες με άλλα φυσικά περιβάλλοντα», λέει ο Florent Rossi του Université Laval, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτά τα βακτήρια ζουν συνήθως στην επιφάνεια της βλάστησης ή του εδάφους. Αερολύονται από τον άνεμο ή τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μερικά από αυτά ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα και συμμετέχουν στο σχηματισμό νεφών.”
Οι υψηλές συγκεντρώσεις των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων στα σύννεφα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, πιθανότατα προκαλούνται κυρίως από τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα σύννεφα είναι μια σημαντική οδός για τα γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που εξαπλώνονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις», είπε ο Rossi. «Ιδανικά, θα θέλαμε να εντοπίσουμε πηγές εκπομπών που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες για να περιορίσουμε τη διασπορά αυτών των γονιδίων».