Πάει «περίπατο» ο εκλογικός σχεδιασμός της Πειραιώς

Ανησυχία επικρατεί στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ, όχι γιατί υπάρχει κάτι που να αμφισβητεί την άνετη επικράτηση της στις εκλογές στις 25 Ιουνίου αλλά επειδή ξεφυτρώνουν από το πουθενά συνεχώς καινούργιες παράμετροι και μεταβλητές που μπορούν να προκαλέσουν μετεκλογικούς «πονοκεφάλους» σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία και ειδικότερα το εύρος της.

Για την ακρίβεια, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως εμφανίστηκε ένα επιπλέον «διπλό» πρόβλημα με δύο από τα λεγόμενα μικρά κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να μπουν και αυτά στη Βουλή, προστιθέμενα στα υπόλοιπα τα οποία δημοσκοπικά τουλάχιστον θεωρείται σίγουρο ότι θα εισέλθουν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κομμάτων σε εννέα!

Εμφανίστηκε λοιπόν δημοσκόπηση κατά την οποία το ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη εισέρχεται στην Βουλή με ποσοστό 3,3%, σύμφωνα με την Μetron Analysis. Δεν έχει υπάρξει άλλη με τέτοιο εύρημα και θα φανεί τις επόμενες ημέρες εάν αυτό θα συνεχιστεί να φαίνεται.

Πάντως ακόμα κι αυτό δεν είναι κάτι που τρομάζει τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που την τρομάζει είναι το κόμμα «Σπαρτιάτες» που έλαβε στήριξη από τον Ηλία Κασιδιάρη και αυτό γιατί μέσα σε περίπου έξι μέρες από εκεί που δεν υπήρχε δημοσκοπικά πλέον λαμβάνει ποσοστά της τάξεως του 1,8% στην δημοσκόπηση της Pulse (1,4% στην δημοσκόπηση της Marc) με σαφή τάση για περαιτέρω άνοδο.

Το ενδιαφέρον εδώ πέρα είναι πως το κόμμα εμφανίστηκε με αυτό το μη αμελητέο ποσοστό, χωρίς τα άλλα δεξιά μικρά κόμματα, όπως το «Νίκη» και η «Ελληνική Λύση» να χάνουν την θέση τους στην Βουλή.

Εν τέλει αυτό που υπολείπεται για να Μπουν οι «Σπαρτιάτες» στην Βουλή είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 1,2%.

Αν μέσα σε έξι μέρες το κόμμα αυτό λαμβάνει ποσοστό 1,8%, τότε με αυτό το ρυθμό ανόδου, εάν αυτός συνεχιστεί, το 1,2% μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα τις επόμενες 10 ημέρες.

Θεωρητικά, αυτό μπορεί να βρεθεί συμπιέζοντας ποσοστά από κόμματα εκτός Βουλής και να διατηρηθεί η είσοδος των προαναφερόμενων δεξιών κομμάτων στην Βουλή πράγμα που σημαίνει ότι τότε αυτή θα είναι είτε οκτακομματική είτε εννιακομματική.

Με λίγα λόγια όλα είναι δυνατά και όλα θα κριθούν σε λεπτομέρειες και αστάθμητους παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Ήδη στο ενδεχόμενο οκτακομματικής Βουλής το πράγμα «στραβώνει» πολύ για τη Νέα Δημοκρατία, στο ενδεχόμενο δε μίας εννιακομματικής Βουλής γίνεται ανεξέλεγκτο, βασικά το μετατρέπει σε… «ροντέο».

Πρώτη φορά διεξάγονται εθνικές εκλογές σε τόσο ρευστό πολιτικό τοπίο με τόσες δυνητικές πολιτικές εκπλήξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »