Τραμπ και Μπάινταν ”σέρνονται” πίσω από τον ”σουλτάνο”
Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν “καίγονται”στην κυριολεξία για την πιθανότητα επιβολής αυστηρών κυρώσεων που ενδέχεται να δεχθούν μετά την δοκιμή των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και της “βρώμικης” νεο-Οθωμανικής πολιτικής τους που έφτασε μέχρι τον Καύκασο.

Σύμφωνα με γνωστή τουρκική εφημερίδα, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει μια νέα “κυβίστηση” όταν αυτό κρίθεί απαραίτητο.

“Ως αποτέλεσμα της παράλληλης διπλωματίας που υλοποιήθηκε στον άξονα Άγκυρα-Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν, φέρεται να διασφάλισε κάποιες υποσχέσεις από τον Μπάιντεν, σε περίπτωση που αυτός κερδίσει τελικά τις εκλογές.”.

Το τουρκικό δημοσίευμα επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στον Τσαβούσογλου.

Η προετοιμασία της Άγκυρας για μια πιθανή κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
Α. Η Τουρκία και ο Ερντογάν θα ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα εάν κερδίσει ο Τραμπ. Ωστόσο, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα. Ένας λόγος για αυτήν την αξιολόγηση είναι ότι εάν κερδίσει ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, το πολιτικό και οικονομικό χάος σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί.

Η Τουρκία, εκτός από τα προβλήματά της, που είναι η τραγική πολιτική και οικονομική κατάσταση, μπορεί να μην είναι έτοιμη για αυτό το σοκ.

Β. Ο Μπάιντεν θα ωφελούσε την Τουρκία αν κέρδιζε, μακροπρόθεσμα όμως. Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτό το σενάριο είναι ότι ο Μπάιντεν είναι πιο «λογικός και προβλέψιμος» στην συμπεριφορά του σε σχέση με τον Τραμπ. Με λίγα λόγια, η Τουρκία μακροπρόθεσμα με πρόεδρο στις ΗΠΑ τον Μπάιντεν θα είχε «λιγότερο επιβλαβείς» δράσεις από τις ΗΠΑ. Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι για “λιγότερη ζημιά” από τον νυν επικεφαλής των Δημοκρατικών από ότι από τον μη προβλέψιμο Τραμπ.
Είναι κατανοητό ότι οι παράλληλες εντατικές προσπάθειες διπλωματίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες, των οποίων οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφώς ορατές, έπαιξαν επίσης ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση.

Τα πιο σοβαρά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν τους πυραύλους S-400. Το γεγονός ότι το οπλικό σύστημα της Ρωσίας,έχει επηρεάσει ακόμη και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Πενταγώνου.

“Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος για τέσσερα χρόνια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να βρει μια Τουρκία που γνωρίζει όντως από παλιά.

Ο κίνδυνος για τον Ερντογάν και την Τουρκία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, καθώς και σε Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και Ανατολική Μεσόγειο και εκεί θα εστιάσει ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν δεν πρόκειται, κατά τους Τούρκους πάντα, να αναλάβει καμία πρωτοβουλία που θα “έσπρωχνε” την Τουρκία στην ‘αγκαλιά” του άξονα Ρωσίας-Κίνας, ούτε φυσικά του Ιράν.

Το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό, είναι ότι ο Μπάιντεν θα πιέσει τον Ερντογάν για την υπόθεση Halkbank. Το πιο σημαντικό ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας θα είναι η βελτίωση της ποιότητας του δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Το πρόβλημα εδώ είναι η ποιότητα του νόμου και της δημοκρατίας στην Τουρκία, και ο Ερντογάν είναι έτοιμος να κάνει ότι απαιτείται για αυτό.

Συνοπτικά, ο Ερντογάν δίνει επίσης το μήνυμα ότι είναι έτοιμος για την πιθανότητα εκλογής του Μπάιντεν”, καταλήγει ο Murat Yetkin, εκδότης της τουρκικής εφημερίδας.

Με λίγα λόγια ενώ η Ελλάδα έκανε αυτόν τον μεγάλο διπλωματικό αγώνα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η τουρκική διπλωματία με όλα τα μέσα ήρθε σε συνεννόηση και με την πλευρά Μπάιντεν, καλύπτοντας κάθε ενδεχόμενο.

Αν εκλεγεί ο Τραμπ δεν θα αλλάξει κάτι στην Άγκυρα και η συνεργασία θα συνεχιστεί κανονικά, αν κερδίσει ο Μπάιντεν η Άγκυρα έχει λάβει διαβεβαιώσεις.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή μας θα επιδεινωθεί επικίνδυνα για αυτό και η χώρα μας οφείλει να προετοιμασθεί για όλα τα ενδεχόμενα στην πραγματικότητα βασιζόμενη στις δυνάμεις της και μόνο σε αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »