Τι αναφέρουν οι επιστήμονες.

Την περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2500-2700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς.

Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40 κρούσματα σε καθημερινή βάση, μέχρι σημαντικής μείωσης στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.

Ο κορωνοϊός «στοχεύει» την καρδιά -Συστάσεις από καθηγητή καρδιολογίας

Στην Αγγλία, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να λάβει σχετικά μέτρα «συρρίκνωσης» της κυκλοφορίας, το σημείο καμπής θα αργήσει έως τις 19-22 Απριλίου οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις. 


Στη Γαλλία ο χρόνος της «λύτρωσης» είναι γύρω στα μέσα Απριλίου κι ίσως να καταμετρήσει μέχρι τότε 137.000 κρούσματα με αρχικά υπολογιζόμενο αριθμό νεκρών τους 8400. 


Από εκείνες όμως τις ημερομηνίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοσθεί, θα υπάρχει σε καθημερινή βάση το 10-30% των κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα και η ένταση της πανδημίας θα είναι σταθερά πιο ήπια, με σχετικά γρήγορη εκτόνωση. 
 
Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη στατιστική κι επιδημιολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση όσα έχουν προκύψει από τις καταγραφές της Κίνας. Σε μία εφαρμογή που κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, εξηγεί τους «εφιάλτες» των επιδημιών σε άλλες χώρες και τις ημερομηνίες που ίσως σημάνουν την αρχή του τέλους, της δραματικής κατάστασης που βιώνουν. 
 
 

H ημέρα – σταθμός  

Με κύριο σμπέρασμα ότι το σημείο «καμπής» της φονικής επιδημίας είναι -σύμφωνα με  όσα συνέβησαν στην Κίνα- η 26η ημέρα από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης των αστικών κέντρων, σύμφωνα με το in.gr
 
Κι από αυτή την 26η ημέρα και μετά τα καθημερινά κρούσματα μειώνονται στο 10-35% αυτών της προηγούμενς περιόδου  κι ανάλογα βεβαίως των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από κάθε χώρα και της αυστηρής τήρησής τους. 


Παράλληλα προσδιορίζεται, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ποιος  θα είναι ο απολογισμός των ανθρωπίνων απωλειών κάθε χώρας. Με συνεκτίμηση όμως και της έντασης των περιοριστικών μέτρων, της θνησιμότητας, των δημογραφικών στοιχείων κάθε χώρας  που προσδιορίζει κυρίως διαφορετικούς αριθμούς θυμάτων και ορισμένες μεταβολές χρονικές κι αριθμητικές.  
 

Η κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έβαλε σε καραντίνα την Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις, από τις 23 Ιανουαρίου (σσ. ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στις αρχες Δεκεμβρίου) όταν τα κρούσματα ήταν 830  και οι νεκροί 25. 

Η κορύφωση υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου οπότε τα κρούσματα ήταν 74185 και οι νεκροί συνολικά 2004. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να έχουν «αντίκρισμα» τα μέτρα μεγάλου περιορισμού της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει φθίνουσα πορεία του ιού, ραγδαία πτώση των κρουσμάτων (σ.σ. οι θανάτοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο γοργό ρυθμό  λόγω κυρίως κατάληξης ήδη διασωληνωμένων). 


Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στις υπόλοιπες χώρες. 
 

Ετσι στις 6-7 Μαρτίου  (δηλαδή περίπου 18 μέρες μετα την «κορύφωση» και 44  ημέρες μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας ) τα κρούσματα στην Κίνα ήταν εξαιρετικά λίγα  έως μηδαμινά και η πανδημία είχε ελεγχθεί.  
 
Μέ βαση αυτά τα δεδομένα ο χρόνος, λοιπόν, που θα παρουσιασθεί το σημείο κορύφωσης  στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) είναι περίπου μία  έως τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ο χρόνος που θα γίνουν ελάχιστα τα κρούσματα είναι -με βαση όσα συνέβησαν στην Κίνα- στα τέλη Απριλίου. 

Ομως αυτός ο χρόνος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα επειδή δεν είχε την έκταση των μέτρων πλήρους «απονέκρωσης – ερημοποίησης» των πόλεων, που εφάρμοσε η κινεζική κυβέρνηση, ενώ ίσως υπάρξουν κι ορισμένες άλλες διαφοροποιήσεις μικρής έκτασης. Κι αυτη λοιπόν η «εκμηδένιση» των κρουσμάτων υπολογίζεται στη χώρα μας εντός  του Μαΐου. 

Ωστόσο πρέπει να συνυπολογισθεί ότι μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί θα προχωρήσουν σε χιλιάδες νέα τεστ στους νοσούντες με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα ώστε να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τα εναπομείνατα αφανή «κρούσματα» της κοινότητας και η επιδημία να λάβει -αν αυτό καταστεί δυνατόν- τέλος. Σημειώνεται πάντως ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το 0,2% -1% του προβλήματος άλλων χωρών κι ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών.   
 
Οσον αφορά τον αριθμό των  αναφερομένων νεκρών σε κάθε χώρα, μετά τον περιορισμό των κρουσμάτων, πιθανόν να είναι μεγαλύτερος λόγω του θανάτου σε «δεύτερη φάση» άτυχων ανθρώπων που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.  

Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ -Οδηγίες

  
Η ακτινογραφία των κρουσμάτων του κορωνοϊού  

Χθες ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.212, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 43 με πέντε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 71 έτη, με 32 άνδρες και 11 γυναίκες. Οι περισσότεροι, άνω του 90%, είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας 72 άτομα νοσηλευόνται διασωληνωμένα εκ των οποίων 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι, το 81%, είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι από το 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια στιγμή 5 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ, ενώ τα τεστ που έχουν διενεργηθεί ως σήμερα ανέρχονται στα 15.961. 

Τα φάρμακα  


Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. 


Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο εμβολιασμός των παιδιών 


Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας προχώρησε σε σύσταση για εμβολιασμό παιδιών για μεταδιδόμενες νόσους, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις.


Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρόκειται να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μόνο γονέα. 

Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες για αυτό το θέμα.

Εγκρίθηκε πρωτόκολλο θεραπείας 


Στο μεταξύ, ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε ότι εγκρίθηκε πλέον η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα.

Τα τελευταία δεδομένα με τη χλωροκίνη 

Κορωνοϊός: Αισιόδοξη για την θεραπεία Ελληνίδα λοιμωξιολόγο του Καίμπριτζ


Αναφορικά με τη χρήση χλωροκίνης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι περισσότεροι που νοσηλεύονται στη χώρα έχουν πάρει το φάρμακο σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Πάντως, παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βοήθεια από τη χλωροκίνη, επεσήμανε ότι θα μιλήσει επ’ αυτού με περισσότερη σαφήνεια σε 10 ημέρες όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα στα χέρια του. Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα για τη χρήση χλωροκίνης και επικαλέστηκε σχετική μελέτη που έγινε σε ασθενείς στην Κίνα.

Σε καραντίνα, σε ξενοδοχεία 83 άτομα 


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως 83 άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 160 βρίσκονται σε καραντίνα στη Θράκη και αναμένουν όλοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Επίσης επεσήμανε πως το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 6.500 έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας. Επίσης ανακοίνωσε πως αναστέλλεται προληπτικά η λειτουργία της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »