Στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας η Ελλάδα
Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει “δέσει” ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό μεταγωγικό “ENDURANCE Vehicles Carrier”, έφτασε και ετοιμάζεται να μπει και να “δέσει” στην προβλήματα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά των Αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετέχει στην ΝΑΤΟΪΚΗ άσκηση “ATLANTIC RESOLVE 2020”.

Το επίκεντρο της άσκησης είναι η Ρουμανία και η μεταφορά του υλικού, θα γίνει για πρώτη φορά με τρένο και θα ενεργοποιηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα από το λιμάνι, με αμαξοστοιχία από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με το kranosgr.com και τον Ηλία Προύφα.

Στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό θα αρχίσουν να μεταφέρονται την Πέμπτη 23 Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα μεταβούν με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αλεξανδρούπολη.

Να σημειώσουμε, ότι το “ENDURANCE Vehicles Carrier” έχει ναυπηγηθεί το 1996, έχει σημαία ΗΠΑ, και η χωρητικότητα του είναι 48.988 t DWT.

Το ολικό μήκος του είναι 264,6 μέτρα και το πλάτος του 32,29 μέτρα και είναι μεγαλύτερο από την προβλήτα του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Aυτή την στιγμή λαμβάνει χώρα μια τεράστια σύγκρουση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να ανακόψουν με κάθε τρόπο την επέλαση της Ρωσίας. Ήδη η Μόσχα έχει επιφέρει τα πρώτα πλήγματα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μέσω της προσέγγισης με την Τουρκία.

Το ζήτημα είναι βέβαια τι κερδίζει η Ελλάδα. Έχουμε ζητήσει από τις ΗΠΑ κάτι; Τους δίνουμε βάσεις, αλλά απαιτούμε; Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να πάρουμε το πράσινο φως των ΗΠΑ για να οριοθετήσουμε και εν συνεχεία να ανακηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο;

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε πιστεύουν οι Αμερικανοί, ότι εκτός από μεγάλη σημασία όσον αφορά τους ενεργειακούς αγωγούς και το γεγονός ότι καθίσταται ενεργειακός κόμβος, είναι κομβικό γεωπολιτικό σημείο και για τον έλεγχο της περιοχής.

Το υποδηλώνουν εξάλλου όσα έχει πει κατά καιρούς και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ. Οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει παλαιότερα πως θα επιθυμούσαν και μια βάση στην περιοχή, όπου έτσι θα μπορούν να ελέγχουν όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »