Αποκάλυψη που θα συζητηθεί
Aποκαλύψεις είχαμε από γνωστό Γερουσιαστή για τους S-400. Ταυτόχρονα δίνει στη ”φόρα” τις σχέδεις” Ερντογάν-Τραμπ.

«Έχουμε πολύ αξιόπιστες αναφορές ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 στα τέλη Αυγούστου ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), μιλώντας με ακτιβιστές της ομογενειακής οργάνωσης HALC.

«Γι’ ‘αυτό», συνέχισε, «ο γερουσιαστής Λάνκφορντ και εγώ στείλαμε αυτήν την επιστολή τώρα (στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο) για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι πληροφορίες μας είναι ορθές ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 σε αυτήν την περίπτωση και για να υποβάλουμε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα έθετε σε κίνδυνο τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», αναφέρει το hellasjournal.com.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή:
«Τεχνικά μιλώντας, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ έπρεπε να είχε εφαρμόσει τις κυρώσεις του νόμου CAATSA όταν η Τουρκία αγόρασε τους S-400. Αλλά, Θεέ μου, σίγουρα θα πρέπει να εφαρμοστούν όταν η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400».
Ο γερουσιαστής δεν έκρυψε τα λόγια του απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:

«Πολλοί από εμάς σε διμερή βάση απογοητευτήκαμε πολύ από την ανατροπή που βλέπουμε εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ ως απάντηση σε μια σαφή παραβίαση του αμερικανικού νόμου – του νόμου CAATSA. Ο νόμος CAATSA απαιτεί την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που πραγματοποιούν σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Και στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα φρικτό γιατί είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ – τουλάχιστον υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ – και όμως αγόρασε αυτό το ρωσικό αμυντικό σύστημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πιλότους του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις μαρτυρίες στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Βαν Χόλλεν τόνισε ότι «γι’ αυτό πιέσαμε για να βεβαιωθούμε ότι τους απομακρύναμε από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, επειδή τα F-35 έχουν μία πολύ προηγμένη τεχνολογία. Δεν θέλουμε να διακυβεύεται (η τεχνολογία τους) από τη χρήση των S-400 από την Τουρκία».

Ωστόσο, συνέχισε, «πρέπει να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις CAATSA και η αποτυχία αυτής της κυβέρνησης να το πράξει, ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τον Πρόεδρο Ερντογάν να αγνοήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο γερουσιαστής μίλησε για τη σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον ομόλογό του της Τουρκίας. «Αυτό που έχουμε τώρα ενώπιον μας είναι ότι ο Ερντογάν αναγνωρίζει ότι μπορεί να περάσει πάνω από τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο Τραμπ συνεχίζει να μιλά για τη στενή του σχέση με τον φίλο του Ερντογάν, αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Βαν Χόλλεν. Και έδωσε την απάντηση:

«Ήταν πολύ πιο επιθετική η τουρκική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο -όσον αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο- κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων στην περιοχή. Είχαμε αυτή η ενεργοποίηση των S-400 κατά παράβαση του αμερικανικού νόμου περί κυρώσεων.

Βλέπετε αυτή την πιο πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τα F-16 που της παρείχαν οι ΗΠΑ, για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στις επιθετικές ενέργειές του εναντίον της Αρμενίας.

Έχουμε την επίθεση του Ερντογάν στους Κούρδους της Συρίας, που ήταν κρίσιμοι σύμμαχοι στον αγώνα μας ενάντια στο ISIS».

Αναφερόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο γερουσιαστής είπε ότι αν εκλεγεί δεν έχει καμία αμφιβολία στο μυαλό του ότι θα αποκαταστήσει την αμερικανική ηγεσία στην περιοχή και την αμερικανική αξιοπιστία.

Ο Ερντογάν, τόνισε ο γερουσιαστής, «δεν θα χώνει τη μύτη του στα σημαντικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα το υποστηρίζει αυτό. Θα αποδείξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιβάλει την πολιτική των ΗΠΑ. Διότι όταν έχετε κάποιον σαν τον Ερντογάν να χώνει τη μύτη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνει μηνύματα και σε άλλους, τόσο αντιπάλους όσο και συμμάχους, ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν και να υπονομεύουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ».

Επομένως, συνέχισε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή και πέραν αυτής».

Αναφερόμενος στο παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, τόνισε ότι πρόκειται για βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Φυσικά, θύμισε, η Τουρκία κατέχει και σήμερα την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, και αυτή είναι μια πολεμική δράση.

Στην πραγματικότητα, είπε, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθιστούν σαφές ότι μπορεί να ανοίξει η πόλη μόνο ως μία περιοχή που θα μπορούν να επιστρέψουν οι αρχικοί κάτοικοι της. Αυτή είναι, λοιπόν, μια πολύ επιθετική δράση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου παράνομου «πρωθυπουργού», και θα υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν ενεργά σήμερα στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και «να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε ώστε να οδηγηθούμε στην έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες που λαμβάνονται για τα Βαρώσια και της κατάφωρης παραβίασης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί πριν από πολλά χρόνια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »