Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα αντλούνται από τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφει από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά.

«Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά» εξήγησε χθες ο ειδικός, και ανέφερε χαρακτηριστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της Γαλλίας που δείχνουν νοσηλεία αλλά και διασωλήνωση σε αρκετές περιπτώςεις ατόμων νέας ηλικίας στις ΜΕΘ.

Περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς στην ηλικιακή γκάμα 18-64 χρόνων

«Η δική μας επιδημιολογική εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των παγκόσμιων δεδομένων και των δεδομένων από την Κίνα» είπε ο ειδικός. Ποια είναι αυτή; Σε αυτήν την (επιδημιολογική) εικόνα μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν άτομα ηλικίας 18 έως 64 χρόνων τα οποία προσβάλλονται κατά τεκμήριο από τον νέο κορωνοιό, αλλά ευτυχώς πρόκειται για τα άτομα που αποτελούν και τους ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμου Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 75% των ασθενών είναι ηλικίας 18-64 χρόνων. Και μόνο το 20% ανήκει στην ηλικιακή γκάμα άνω των 65 χρόνων. 

Χαράλαμπος Γώγος: Ο κύκλος του κορωνοϊού θα κλείσει σε ένα διάστημα 6 με 8 εβδομάδων

Ωστόσο, η νόσος Covid-19 είναι θανατηφόρα για ποσοστό τουλάχιστον 15% των ασθενών ηλικίας άνω των 80 που την εμφανίζουν, ενώ δεν έχει τέτοια μοιραία επίπτωση σε ασθενείς νεότερης ηλικίας.

Τα στοιχεία των θανάτων που έχουν γίνει γνωστά επιβεβαιώνουν τη θανατηφόρα επίπτωση σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Οι 20 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη.

«Είναι ένας νέος ιός και δεν υπάρχει ανοσία σε κανέναν μας. Όλοι κινδυνεύουμε. Απλά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο οι νέοι άνθρωποι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο οι ηλικιωμένοι και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο ειδικός.

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους διασωληνώνεται

Όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 191 κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία (25,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων) εκ των οποίων τα 59 (ποσοστό 30,9%) διασωληνώθηκαν. Από τους 134 ανθρώπους που νοσηλεύονται σήμερα η πλειοψηφία είναι άνδρες. Από τους 45 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Επι των νοσηλευόμενων οι διασωληνωμένοι καταλαμβάνουν ποσοστό 33,6%.

Τέλος, 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.   

Aνησυχία στις ΗΠΑ  

Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε χθες στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες. Την ίδια ώρα, τα θύματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 700, με την κατάσταση σε πολλές πολιτείες να είναι πολύ δύσκολη.

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βόρεια της μεγαλούπολης.

Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

Τα άλλα δύο θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών, κατά την ανακοίνωση, που δεν περιέχει καμία άλλη διευκρίνιση για την περίπτωση του νεαρού.

Κατά ειδικούς, ο κορωνοϊός σπανίως παίρνει βαριά μορφή όταν προσβάλλει παιδιά. Ελάχιστα είναι τα θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ ανηλίκων σε διεθνές επίπεδο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Δεκέμβριο.

Η ασθένεια COVID-19 «δεν κάνει καμία διάκριση ηλικίας, φυλής ή επιπέδου πλούτου» και «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε περιοχές όπως η Νέα Υόρκη μας δείχνει πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας, η Μπάρμπαρα Φερέρ.

«Δεν θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε την καμπύλη [σ.σ. της εξάπλωσης] παρά μόνο αν οι πάντες πάρουν σοβαρά την εντολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τηρήσουν τις εντολές για απομόνωση και καραντίνα», επέμεινε η ίδια. 

Γιαμαρέλλου: Η μεταδοτικότητα του ιού μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας

Οι αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό, δίνοντας εντολή να ανασταλούν όλες οι «μη απολύτως απαραίτητες» δραστηριότητες και να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα» μόλυνσης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις δέκα εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε 119 εισαγωγές σε νοσοκομεία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους στην κομητεία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ κατέγραφαν επισήμως, ως το απόγευμα χθες Τρίτη, 674 θανάτους και πάνω από 51.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »