Ραγδαίες εξελίξεις
Είναι επίσημο πλέον. Τα F-35 που κατασκευάστηκαν για την Τουρκία δόθηκαν για χρήση στην USAF.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, τo Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες την ανάθεση σύμβασης στην Lockheed Martin για την απόκτηση, μεταξύ άλλων, των 8 Α/Φ F-35A που είχαν αποπληρωθεί από την Τουρκία πριν από την αποβολή της από το πρόγραμμα.

Tι σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα;

Με την αναβάθμιση των μαχητικών σε VIPER τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ όχι απλά θα διατηρήσουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα πάνω από το Αιγαίο αλλά θα βάλουν και τα θεμέλια για το πέρασμα στο μαχητικό 5ης γενιάς.

Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται έτοιμοι όταν η Αθήνα το αποφασίσει και μπορεί δημοσιονομικά να προχωρήσουν στην πώληση στην Ελλάδα μιας τουλάχιστον Μοίρας F-35.

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35 και ενέκριναν την πώληση 1200 Μ1117 Guardian στην Ελλάδα
Έως τότε πάντως ο στόχος του επιτελείου είναι διπλός. Από τη μια τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ να στέλνουν καθημερινά ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας αλλά και αεροπορικής υπεροχής και ταυτόχρονα να ανεβαίνουν συνεχώς οι διαθεσιμότητες των μαχητικών με στόχευση κυρίως στα Mirage όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Πάντως οι Τούρκοι γνώριζαν τιε εξελίξεις και όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, ο τουρκικός στρατός έθεσε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, όπως προκύπτει και από τη δρομολόγηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 “Triumph” ανέλαβαν πολεμικά καθήκοντα στην Τουρκία και μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν από τον τουρκικό στρατό σε οποιοδήποτε μέτωπο, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με ρωσική ιστοσελίδα, οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κίνηση η οποία είχε ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »