Εκτίναξη στις δαπάνες απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των τριών όπλων, των ενόπλων δυνάμεων. Εντός της εβδομάδας εισάγεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής η συμφωνία για τα 18 Rafale, ενώ σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, για τις τέσσερις φρεγάτες.

Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε και τον Δεκέμβριο μπαίνουν οι υπογραφές για τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale F3R, που θα εκτοξεύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 17 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής φτάνει ο Νόμος- πλαίσιο για τα 18 νέα μαχητικά.

Στις 23 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλορανς Παρλί θα συνυπογράψουν τη συμφωνία, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη διαδικασία με πρώτη την αποστολή ιπταμένων και μηχανικών για εκπαίδευση στη Γαλλία.

Και ενώ κλείνει σε λίγα 24ωρα ο πρώτος σημαντικός γύρος για τα εξοπλιστικά, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, υπουργείου και Επιτελείων είναι η απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά και η αναζήτηση της λύσης- πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, γρίφος όμως είναι και για τους «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού, η «λύση- πακέτο», καθώς περιλαμβάνει: 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Ελληνικού στόλου. Παραχώρηση για κάποιο διάστημα πλοίων ενδιάμεσης λύσης στο Πολεμικό Ναυτικό και τέλος, ναυπήγηση των νέων πλοίων και σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Η λύση «πακέτο» για το Πολεμικό Ναυτικό

-4 νέες φρεγάτες

-Αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου

-Το λιγότερο 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης

-Ναυπήγηση νέων φρεγατών και σε ελληνικά ναυπηγεία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Για τις τέσσερις φρεγάτες δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή, να έχουμε και τα καλύτερα καράβια, να γίνουν εδώ και με οικονομικούς όρους. Και με τους Γάλλους και με άλλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων».

Οι συζητήσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με την Γαλλία για το θέμα των φρεγατών συνεχίζεται με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει επαναφέρει το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης στη Γαλλίδα ομόλογό του ενόψει και της συνάντησής τους σε δέκα μέρες.

Εκτίναξη στις δαπάνες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Ο προϋπολογισμός για το 2021 αλλά και η βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ώστε να «τρέξουν» προγράμματα τα οποία για χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια των Επιτελείων αφήνουν αισιοδοξία ότι η επόμενη χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η χρονιά της Άμυνας για τη χώρα. Ειδικά αν «κλειδώσει» όπως εκτιμάται ότι θα γίνει και η συμφωνία για την απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονων πλοίων με κύριο στόχο τις νέες φρεγάτες αλλά και Μονάδων ενδιάμεσης λύσης.

Η εκτίναξη στις εξοπλιστικές δαπάνες για το 2021 στα 2,52 δις από τα 520 εκ ευρώ το 2020 είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων όπως άλλωστε τόνισε και ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και μόλις μέσα σε τρεις μήνες «κλείδωσε» η συμφωνία για τα «Rafale». Σε χρόνο ρεκόρ δηλαδή για τα Ελληνικά δεδομένα κάτι που αποδεικνύει ότι εάν υπάρχει ισχυρή θέληση αλλά και οι απαραίτητες πιστώσεις μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των δέκα χρόνων όπως τόνισε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Άμυνα από τα 3,5 δισ. το 2020 σκαρφάλωσε στα 5,44 δισ. για τη χρονιά που έρχεται στα επίπεδα δηλαδή της προ κρίσης εποχής ενώ πρόθεση είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το μεγάλο «deal» με τα «Rafale» μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα ήδη τρέχουν με πιο σημαντικά την απόκτηση νέων τορπιλών βαρέως τύπου και την αναβάθμιση παλαιότερων , την απόκτηση τεσσάρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων «Romeo» με πρόθεση να αγοραστούν ακόμη τρία και την ενοικίαση με leasing Ισραηλινών μη επανδρωμένων UAV «eron».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »