Δήλωση που θα συζητηθεί
Οπρώην Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη που έδωσε, είπε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν ουσιαστικά «πίσω από κλειστές πόρτες» να μην θέσουν σε λειτουργία τα πυραυλικά συστήματα S-400.
Ο ίδιος εξάγει τέτοια συμπεράσματα βάσει των δηλώσεων της αμερικανικής πλευράς και του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν έθεσε τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 σε λειτουργία τον Απρίλιο, όπως είχε προγραμματιστεί.
«Με βάση τις ενδείξεις που έχουμε από τις ΗΠΑ, έχω την εντύπωση ότι πίσω από κλειστές πόρτες, Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν συμφωνήσει ώστε η Τουρκία να μην θέσει σε λειτουργία τους S-400» επισημαίνει ο ίδιος σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.
Σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του Ιμάμογλου από τον Ερντογάν
Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει παρόμοια άποψη, τονίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα αναγκάσει την χώρα να «πουλήσει» τα μυστικά των ρωσικών πυραύλων S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με αυτούς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να εγκαταλείψει και την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη χώρα.
Μια τέτοια απόφαση πιθανότατα έχει ληφθεί υπό την πίεση των ΗΠΑ και προφανώς η τεχνογνωσία των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσε άνετα να «πωληθεί» έναντι του αιτούμενου δανείου στην Ουάσινγκτον .
Φυσικά, «η πώληση» δεν πρέπει να θεωρείται κυριολεκτική, αλλά μεταφορική. Δηλαδή η Τουρκία δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει αυτά τα συστήματα, καθώς η Άγκυρα επιβεβαίωσε στη Ρωσική Ομοσπονδία ότι η τουρκική πλευρά είναι ο τελικός χρήστης.
Αλλά μπορεί να «παγώσει» την ανάπτυξή τους, δίνοντάς πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ να εξερευνήσουν, αναλύσουν και αξιολογήσουν όλες τις τεχνικές δυνατότητες των ρωσικών πυραύλων, καθώς και του πιο σημαντικού μέρους τους, των συστημάτων ραντάρ.
Οι ίδιες ενδείξεις ήρθαν και από το Ισραήλ. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να αποδεχτεί το αίτημα των ΗΠΑ για μη ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων S-400 έναντι άλλων διευκολύνσεων.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών τους, δεδομένης της αλληλεγγύης και των αμυντικών προμηθειών που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Κογκρέσο έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, αλλά η πανδημία καθυστέρησε το σχέδιο ενεργοποίησης των συστημάτων καθώς η Άγκυρα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ασθένειας», αναφέρουν ισραηλινές πηγές .
Ρωσικά ΜΜΕ: “Αρματώθηκαν με όπλα όλες οι παρατάξεις στην Τουρκία”
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη παρόμοιες ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τη στάση της στο θέμα των S-400.
Συμβολικό ή όχι, ανακοινώθηκε ότι Ρώσοι σύμβουλοι δεν θα βρίσκονται σε τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τους S-400 στο τουρκικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ismail Demir, ο έλεγχος του S-400 μεταβιβάστηκε πλήρως στον τουρκικό στρατό και η συντήρηση αυτών των συγκροτημάτων θα ανατεθεί σε τουρκικές εταιρείες.
Μετά το τουρκικό αίτημα για ανταλλαγή νομισμάτων με την αμερικανική κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι πάει ¨‘πακέτο‘ και το θέμα των S-400.σε όλες τις …πτυχές του.