Θα βρουν τον μπελά τους οι Τούρκοι που προκαλούν όλο τον κόσμο
Το παγκοσμίου φήμης περιοδικό Forbes αναφέρει ότι Τουρκία “παίζει με την φωτιά” αφού προωθεί δυναμικά τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας μια αυξανόμενη αντίθεση από περιφερειακά κράτη, πολλά από τα οποία έχουν τρομερό πολεμικό ναυτικό (μέσα σε αυτά και η Ελλάδα).

Ήδη το γαλλικό ελικοπτεροφόρο τύπου Μιστράλ Tonnerre, το οποίο είχε ρότα για την Βυρητό για την παροχή βοήθειας στο Λίβανο, ενώθηκε χθες το βράδυ με τη φρεγάτα La Fayette και κατέπλευσε στην Κύπρο όπου πραγματοποίησε ναυτική άσκηση με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Η Γαλλία δια στόματος Μακρόν για το θέμα αυτό ανακοίνωσε ότι: «Σκοπός αυτής της στρατιωτικής παρουσίας είναι η ενίσχυση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και η επιβεβαίωση της προσκόλλησης της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”.

Το περιοδικό τονίζει ότι η συνεχιζόμενη πρόκληση με εργασίες δήθεν έρευνας φυσικού αερίου από την Τουρκία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ) προκάλεσε εκτεταμένη αντίθεση στην ευρύτερη περιοχή.

Η Άγκυρα επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να διενεργήσει εξόρυξη για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, ισχυριζόμενη ότι τα ύδατα αυτά βρίσκονται εντός των ορίων της μη αναγνωρισμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Στην εργασία γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια άλλη προκλητική δράση που ανέλαβε η Τουρκία ήταν η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη τον περασμένο Νοέμβριο, για τη δημιουργία μιας τεράστιας ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η ναυτική συμφωνία συνδέει άμεσα τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας με τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.

Σε απάντηση, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν τη δική τους συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα τον Αύγουστο του 2020.

Η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σε όλες αυτές τις ενέργειες.

Τώρα το ίδιο ανέφερε ότι η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν ένα ερευνητικό σκάφος για εξερεύνηση στο Αιγαίο πέλαγος νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο, ωθώντας το Ελληνικό Ναυτικό να πάει σε κατάσταση «αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας» ως απάντηση.

Τέτοιες εντάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει άλλες ναυτικές δυνάμεις στην Μεσόγειο, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στις ενέργειές της.

Πολλές από αυτές τις ναυτικές δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές και σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στους στόχους της Τουρκίας, καταλήγει το ίδιο.
Την ίδια στιγμή τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου και ελέγχει τα πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »