Έριξε “βόμβα” για πιθανή ανταλλαγή εδαφών Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσόβου που εμπλέκει όμως και την Σερβία για την οποία εγγυάται ο Πούτιν
Χειμαρρώδης και κυρίως “εκρηκτικός” είναι ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων για τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας του κρατιδίου μιλώντας για επικείμενη ανταλλαγή εδαφών Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσόβου, βάζοντας “φωτιά’ στα Βαλκάνια.
Λιούμποτς Γκεοργκίεφσκι: “Όσοι δεν ήθελαν να ανταλλάξουν εδάφη το 2001, σήμερα μετακινούνται από την περιοχή Τσαίρ των Σκοπίων σε άλλα μέρη του κράτους”.

Ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπκο Γεωργίεφσκι σχολιάζοντας στην εφημερίδα “Sitel”, την 30η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, αναφέρθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες ταραχώδης περιόδους στη χώρα, τονίζοντας τη σύγκρουση με τους Αλβανούς το 2001.

 

“Η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών και πληθυσμού με την Αλβανία δεν ήταν μόνο δική μου, αλλά ξεκίνησε και από ακαδημαϊκούς και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι στην συνέχεια αποχώρησαν. Ο στόχος τότε δεν ήταν να πολεμήσουμε με τους Αλβανούς προκαλώντας χιλιάδες θύματα, γιατί οι ενδείξεις ήταν ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθούσε τους τρομοκράτες (Αλβανούς) περισσότερο από τους Σλαβόφωνους.

Οι άνθρωποι είναι περίεργοι που δεν ήθελαν να ανταλλάξουν εδάφη με την Αλβανία τότε, και σήμερα μετακομίζουν από την περιοχή Τσαίρ (κατοικείται κυρίως από Αλβανούς) σε άλλα μέρη των Σκοπίων και στεναχωριούνται όταν μια αλβανική οικογένεια εγκατασταθεί στο κτίριό τους», δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO-NP.

«Η δημιουργία των Σκοπίων, ήταν το αποκορύφωμα της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία διαλύονταν κάθε μέρα. Δεν υπήρχε επιθυμία για ανεξαρτησία και αυτονομία στη χώρα, η πλειοψηφία ήταν υπέρ της Γιουγκοσλαβίας, αλλά οι συνθήκες μας ανάγκασαν να ανεξαρτητοποιηθούμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων. Φοβόμασταν ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα έκανε πραξικόπημα και θα εγκαθίδρυε δικτατορία. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη, αφού τα Σκόπια δεν ήταν στις προτεραιότητες του Μιλόσεβιτς και δεν υπήρχε μεγάλη σερβική μειονότητα στη χώρα», κατέληξε ο Γεωργκιέφσκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα Σκόπια θα είχαν ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εάν οι πρωτοβουλίες καλής γειτονίας της με τη Βουλγαρία πετύχαιναν, όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του VMRO-DPMNE Ljubco Georgievski στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Αυτός είμαι εγώ», είχε αποκαλύψει νέα στοιχεία άγνωστα μέχρι τώρα, για πολλά γεγονότα στα Σκόπια στην ταραγμένη περίοδο του 1999.

Εκεί αναφέρονταν ότι ο ίδιος είχε συνομιλήσει με τον πρώην Σέρβο πρωθυπουργό, Ζόραν Τζίντζιτς, για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσυφοπεδίου.

Μια από τις λεπτομέρειες του βιβλίου του Γκεοργκίφσκι που δημοσιεύτηκε από την σερβική εφημερίδα εφημερίδα ήταν η 15λεπτη συνομιλία που είχε ο Γκεοργκίφσκι με τον Μιλόσεβιτς στη Χάγη, κατά την επίσκεψη του τότε στον κρατούμενο Λιούμπε Μπόσκοφσκι.

Ο Γκεοργκίεφσκι γράφει ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της ΝΑΤΟ στη Σερβία προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, η τότε υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Όλμπραϊτ του είχε ζητήσει να επιτραπεί σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να εξαπολύσουν χερσαία επίθεση στη Σερβία από τα Σκόπια.

Ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του ότι αποδέχτηκε αυτό το σχέδιο, αλλά ότι το ΝΑΤΟ δεν το εκτέλεσε ποτέ.

Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Σκόπια είχε αναφέρει στο βιβλίο του, ότι οι Σκοπιανοί που λένε ότι είναι “Μακεδόνες” ήταν οι μεγαλύτεροι πλαστογράφοι στην ιστορία των Βαλκανίων και ότι «θα τους καταραστεί ο θεός», επειδή εγκατέλειψαν τον «Άγιο Κλήμης» και τον «Άγιο Ναούμ».

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων διαθέτει και βουλγαρικό διαβατήριο εκτός το σκοπιανό, αφού θεωρεί πολύ ορθά ιστορικά ότι οι συμπατριώτες του είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια, αλλά η κόντρα τους είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις, ειδικά μετά την εισχώρηση των Τούρκων και λοιπών στην περιοχή, ενώ ετοιμάζονται να υλοποιηθούν τεράστια έργα που θα αλλάξουν την ΕΕ του σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »