H Ρωσία ταπεινώνει ΝΑΤΟ και Ρουμανία – Περίπατο οι “κόκκινες” γραμμές

Κλιμακώνονται οι ρωσικές “επιθέσεις” (;) σε ρουμανικό έδαφος καθώς δεύτερο ρωσικό drone έπληξε τον ρουμανικό οικισμό Plauru με το Βουκουρέστι να μελετά σχέδιο εκκένωσης του.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με αρκετές πηγές, δεν είναι μόνο δύο τα ρωσικά drone που έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος.

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων ρουμανικών χωριών ανέφεραν ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλήττουν στόχους στο λιμάνι στο Izmail πετούν πάνω από τα σπίτια τους για πάνω από ένα μήνα και μερικά από αυτά “πέφτουν πολύ κοντά”.

Η Ρουμανία πλέον ανησυχεί ότι τα drones “δεν πέφτουν κατά λάθος” αλλά υπάρχει οργανωμένο ρωσικό σχέδιο. Η Μόσχα “τεντώνει” το Άρθρο 5.

Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει εκκένωση του οικισμού Plauru και μετεγκατάσταση των κατοίκων του καθώς αυτό θα περνούσε λάθος μηνύματα στην Μόσχα.

Με λίγα λόγια, οι “κόκκινες” γραμμές του ΝΑΤΟ πήγαν περίπατο…

 

 

 

Δεύτερο ρωσικό drone έπληξε ρουμανικό έδαφος!

Νέα θραύσματα ενός drone, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, βρέθηκαν σε ρουμανικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας στη Ρουμανία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις είπε ότι αυτό υποδηλώνει πως διαπράχτηκε μια απαράδεκτη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας.

Σε δήλωσή του, ο Ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τα συντρίμμια του drone – το δεύτερο που συνετρίβη σε ρουμανικό έδαφος αυτή την εβδομάδα – και ότι ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Συμμαχίας προς την Ρουμανία.

“Ο εντοπισμός από τις ρουμανικές αρχές στο ρουμανικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, νέων θραυσμάτων drone… δείχνει μια απαράδεκτη παραβίαση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, με πραγματικούς κινδύνους για την ασφάλεια των Ρουμάνων πολιτών στην περιοχή”, σχολίασε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτό το περιστατικό που προκλήθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια του ουκρανικού ποταμού Δούναβη».

Οι επιθέσεις στα ποτάμια λιμάνια της Ουκρανίας, μόλις εκατοντάδες μέτρα από τα ρουμανικά σύνορα, έχουν αυξήσει τους κινδύνους ασφαλείας για το ΝΑΤΟ, τα μέλη του οποίου έχουν αμοιβαία αμυντική δέσμευση.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είπε ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ρουμανίας ανέπτυξαν ομάδες έρευνας αφού οι τοπικές αρχές τους ειδοποίησαν για ύποπτα θραύσματα drone που ανακαλύφθηκαν 2,5 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Plauru.

Ο στρατός έχει ασφαλίσει την περιοχή και τα θραύσματα θα αναλυθούν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη 6/9/2023, ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε πως τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι ρωσικά drone έπεσαν στη Ρουμανία, μέλους του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια νυκτερινής ρωσικής επίθεσης εναντίον του ουκρανικού λιμανιού Ισμαΐλ στον Δούναβη, αλλά το Βουκουρέστι επέμεινε να αρνείται ότι επλήγη το έδαφός του.

«Επιβεβαιώνω ότι βρέθηκαν κομμάτια που μπορεί να ανήκουν σε drone», δήλωσε τότε ο Ανγκελ Τίλβαρ, σύμφωνα με το HotNews προσθέτοντας ότι η περιοχή δεν εκκενώθηκε διότι δεν θεωρείται ότι αυτά τα συντρίμμια συνιστούν κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: Νύχτα τρόμου για τους Ρουμάνους: Παρακολουθούν έντρομοι καταιγισμό πυρών και εκρήξεων στα σύνορα -Οι Ρώσοι σφυροκοπούν για πρώτη φορά το λιμάνι Κιλίγια

Δείτε βίντεο

 

 

 

Το “κατάπιε” ο Στόλτενμπεργκ – Τρέμει τα χειρότερα…

“Το ΝΑΤΟ δεν έχει κάποια ένδειξη ότι τα συντρίμμια από drone που βρέθηκαν σε ρουμανικό έδαφος προέρχονται από εσκεμμένη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα εναντίον της Ρουμανίας” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να παραπέμπει σε εσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας και αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε τους κινδύνους που συνιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε τόσο κοντινή απόσταση από συμμαχικό έδαφος.

«Δείχνει τους κινδύνους περιστατικών και ατυχημάτων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα (της έρευνας) αυτό που είδαμε είναι φυσικά πολλές μάχες και επίσης αεροπορικές επιθέσεις κοντά σε σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε ο ίδιος.

Σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτενμπεργκ, μίλησε ξανά με τον πρόεδρο της Ρουμανίας για τις ρωσικές επιθέσεις στον Δούναβη και τα συντρίμμια drone που βρέθηκαν στη Ρουμανία.

“Καμία ένδειξη πρόθεσης της Ρωσίας να χτυπήσει το ΝΑΤΟ, αλλά τα χτυπήματα είναι αποσταθεροποιητικά.

Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν περισσότερα F-16 για αεροπορική αστυνόμευση του ΝΑΤΟ.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τη Ρουμανία” είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

 

H Oυκρανία ζητά ανάπτυξη ρουμανικών συστημάτων αεράμυνας στη παραμεθόριο

“Φυσικά, κανείς δεν περιμένει το ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 και να πολεμήσει με τη Ρωσία για ένα drone που θα πέσει σε ένα ρουμανικό χωράφι. Δεν είναι αυτό το θέμα.

Η Ρωσία επιτρέπει στον εαυτό της να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και άλλων γειτονικών χωρών για να εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία για έναν μόνο λόγο. Γιατί υπάρχει σιωπή.

Ίσως πρέπει να διατυπώσετε πιο σταθερά το απαράδεκτο της παραβίασης του δικού σας εναέριου χώρου.

Για παράδειγμα, δηλώνοντας ετοιμότητα να καταρρίψετε αυτούς τους πυραύλους και τα drones σε μια συγκεκριμένη ακτίνα για να προστατεύσετε τα σύνορά σας.

Τέλος, ο στόχος είναι ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό με πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, να τα αναπτύξουμε στις παραμεθόριες περιοχές.

Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια των χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία και θα περιορίσει τις κερδοσκοπικές και προκλητικές δυνατότητες της Ρωσίας. Χρειαζόμαστε απλές ενέργειες, όχι τη «σιωπή των αρνιών»…” είπε ο σύμβουλος του Β.Ζελένσκι, Μ.Ποντόλιακ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »