Ο Χαφτάρ θέλει την θέση του προέδρου για να ελέγχει τον φιλότουρκο πρωθυπουργό που τα δίνει όλα στον Ερντογάν
Ηκατάσταση στο λιβυκό έδαφος μυρίζει “μπαρούτι” εδώ και αρκετό διάστημα μετά την δημιουργία της μεταβατικής κυβερνήσεως για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την Τουρκία και τα σχέδια της, στα οποία όμως εμπλέκεται ο Χαφτάρ που επιζητά θέση εξουσίας.

Αρχικά, τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner, ετοιμάζεται να στείλει 300 Σύριους μισθοφόρους για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη.

Οι Τούρκοι επικαλούμενοι αποκλειστικές πηγές τους στην χώρα αυτή, ανακοίνωσαν ότι οι Σύριοι μισθοφόροι θα προέρχονται από την συριακή πόλη Deir ez-Zor που ελέγχεται από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προσθέτοντας ότι το συριακό ουσιαστικά επίλεκτο τάγμα, θα αποτελείται από μαχητές πιστούς στο συριακό καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 10.04.2021 – 19:29204
Σφοδρή επίθεση Άσαντ σε Ιντλίμπ-Χάμα: Ο Ερντογάν ετοιμάζει δημοψηφίσματα στην Β. Συρία με σκοπό την προσάρτηση!
Υπενθυμίζουμε ότι ξένες ομάδες και εθελοντές που υποστηρίζονται από το Ιράν πολεμούν μαζί με τον στρατό του Άσαντ, ενώ υπάρχουν παλαιότερες πληροφορίες ότι και οι Ιρανοί ενδέχεται να έρθουν στην Λιβύη κάποια στιγμή, για τους δικούς τους λόγους.

Το συριακό τάγμα των μισθοφόρων εκπαιδεύεται επί του παρόντος στη Συρία, για να σταλεί στην Ανατολική Λιβύη, συγκεκριμένα στην πόλη της Βεγγάζης προς τα τέλη Απριλίου.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η αποστολή μιας νέας δύναμης Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη για λογαριασμό του Χαφτάρ, αφορά κινήσεις στο παρασκήνιο από το ίδιο, καθώς επιθυμεί πιθανότατα να συμμετάσχει και ο ίδιος στην ηγεσία της Λιβύης.

Οι μισθοφόροι της ρωσικής Wagner υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ από το 2018 και ο ρόλος τους ήταν ουσιαστικός στον πόλεμο με την Τρίπολη μεταξύ Απριλίου 2019 και Ιουνίου 2020.

Αμερικανική έκθεση για την Λιβύη αναφέρει νέο πόλεμο

Η ετήσια έκθεση αξιολόγησης απειλών για την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Γραφείο του Διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, αναμένει ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Λιβύη, θα αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις, υποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμποδίστηκαν στο να προωθήσουν τη συμφιλίωση.
Η έκθεση, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι η αστάθεια και ο κίνδυνος νέων μαχών στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη θα συνεχιστούν φέτος, παρά την περιορισμένη πρόοδο σε θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας, και μπορεί να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή οι δύο αντίπαλοι στην Λιβύη “κονταροχτυπιούνται” για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ ξένοι “παίκτες” ασκούν την επιρροή τους.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τις δύο πλευρές στην Λιβύη θα συνεχίσουν να χορηγούν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνικά θέματα 08.04.2021 – 07:3153
Λίβυοι που στηρίζουν Χαφτάρ: ”Η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει συμφωνία για ΑΟΖ με την λιβυκή βουλή”
Η αμερικανική έκθεση ανέφερε ότι η πιθανή επιδείνωση καθορίζεται σαφώς από το αν η Ρωσία και η Τουρκία θα προσχωρήσουν στην κατάπαυση του πυρός, που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη τον Οκτώβριο του 2020, απαιτώντας παράλληλα και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Η ουσία είναι ότι έχουμε μια χώρα με πάρα πολλά τα λεφτά στον τομέα της ενέργειας, τα οποία δεν θα επιτραπεί να τα “φάει” ο Τούρκος πρόεδρος και η χώρα του, για αυτό και ο Χαφτάρ ετοιμάζει την επιστροφή του σε θέση εξουσίας, για να επέλθει ισορροπία σε μια χώρα που δοκιμάζεται από το 2011 και μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »